С Малкия принц отбелязаха Деня на майчиния език

Автор:
Петък, 23 Февруари 2018 08:25
С Малкия принц отбелязаха Деня на майчиния език

Международният ден на майчиния език, обявен от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 17 ноември 1999 г., се отбелязва ежегодно от 2000 година с цел насърчаване на многоезичието и културното многообразие. Тази дата е избрана в памет на събитието от 21 февруари 1952 година, когато в Дака, столицата на днешен Бангладеш, от куршумите на полицейски служители са били убити студенти, участници в демонстрация за защита на родния си език – бенгалски. Тяхното искане е било той да бъде признат за официален език на страната.

Днес в света се говори на повече от 6000 езика, 2500 от тях са застрашени от изчезване, като 33 са европейски.
За първи път толкова пъстро и всички заедно

Събитието по повод международния ден на майчиния език тази година се организира по инициатива на Българо-турския литературен клуб в Пловдив, под патронажа на Областния управител на област Пловдив г-н Здравко Димитров и Генералния консул на Република Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани, с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.

Точно преди 75 години романът-приказка на Антоан дьо Сент-Екзюпери е публикуван за първи път. Приказка малки и големи, преведена на 210 езика. Именно за това организаторите са избрали цитат от „Малкият принц”, който имахме удоволствието да чуем на 30 езика, които в момента се говорят в Пловдив.

“Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки.”

В многоезичната културно-музикална програма участваха представители на различните общности: турска, арменска, еврейска, руска, украинска и ромска, за да ни пренесат към техните традиции и обичаи.

Родният език е ключът за връзка с минало и бъдеще, ключът за връзка между генерациите. Всяка общност го използва като средство за предаване на знания от поколение на поколение. Предизвикателството пред нас днес е да погледнем на културните различия не като пречка, която трябва да преодоляваме, а като съвместно обогатяване.

Според Европейския парламент е изключително важно да бъде отделено специално внимание и подкрепа в училище на ученици, на които не може да се преподава на майчиния им език, и да се насърчава инициативата „майчин език плюс два“ в образованието.
Тази година организаторите на това пъстро събитие бяха поканили и чуждестранните студенти от всички краища на света, които се обучават в университетите и учениците от езиковите гимназии под тепетата.

Финала на събитието поставиха Академичния госпъл хор на Медицинския университет. Повечето хористи идват от Великобритания, но имат различен произход – Нигерия, Ямайка, Уганда, Зимбабве.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм