Доналд Туск вдигна Народния театър с Отечество любезно

Автор:
Четвъртък, 11 Януари 2018 20:25

Председателят на Европейския парламент Доналд Туск изправи на крака Народния театър Иван Вазов с реч на български при откриванено на нашето първо председателство на ЕС, като цитира Отечество любезно.

"Вярваме, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкйото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа". Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск изцяло на български език по време на церемонията, която даде официалния старт на председателството ни в ЕС.

Той започна със стихотворението "Отечество любезно, как хубаво си ти" на Иван Вазов.

"Като поляк разбирам колко много работа и решимост ви е струвало на вас да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество.Никой не ви е дал нищо даром. Вие сами сте творците на този исторически обрат, на тези красоти", заяви той.

Той нарече българския народ "потомци на Спартак", "наследници на най-старата държава в Европа" и воини, които никога не са изгубили бойно знаме в битка.

"Кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион", каза Туск. И допълни: "С министър-председател, който би могъл да изплаши не един тракийски воин, ще се справите".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Червените битови отпадъци, предвождани от Мадам Лъжа, след бляскавото откриване на българското председателство вероятно се чувстват като пълни идиоти с искания вот на недоверие... Същото се отнася и за шофьора на самолет Радев с постоянните му ялови вета. Поздравявам ги с "Минавам на червено" на Икебаната... И се оглеждайте за таксита, които си вървят с газ на зелено...

 • читател

  видео

 • ТОТО

  СЕГА ОЧАКВАМЕ БОЙКО ДА ГИ ПОЗДРАВИ НА АНГЛИЙСКИ МОЖЕ И НА ФРЕНСКИ ТОЙ Е ПОЛИГЛОТ.

 • ТОТО

  БЛЯСКАВА БЕШЕ СВИНЯТА ВОДЕЩА ОТКРИВАНЕТО.

 • Нищо повече

  Педал и тиквоч!

 • читател

  Радев за пореден път доказа, че е тотално политическо бомбе, след като поредното му малоумно вето бе отхвърлено от всички в НС, освен от червените битови отпадъци, предвождани от Мадам лъжа - наглата мошеничка-приватизиторка от времето на Костов.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм