Родопи и ВиК решават дългогодишен проблем с водата

Автор:
Петък, 07 Юли 2017 15:51
Родопи и ВиК решават дългогодишен проблем с водата

Повече от 30 години жителите на Браниполе страдат от безводие. Това е огромно изпитание за хората, особено за майките с малки деца, тъй като водата идва за няколко часа на ден.

Заради проблема с водоподаването в селото се състоя среща между жителите на Браниполе и представители на институциите. На събранието присъстваха кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов, зам.-кметовете Таня Бочукова и Неази Таир, представителят на ВиК, който отговаря за водоснабдяването в селото - инж. Красимир Божков, гл. експерт „ВиК“ в община "Родопи" инж. Росица Влахова, кметът на Браниполе Даниела Стоилова,  общинският съветник Кирил Гавраилов, както и народният представител Запрян Янков.

В началото на следващата седмица започват дейности за рехабилитация на главния водопровод, увери инж. Божков. Най-натоварените части от водопровода ще бъдат подменени, за да се нормализира водоподаването.

Три мобилни групи с представители на ВиК ще обиколят цялото село и ще следят за нерегламентирани отклонения. Според представителя на ВиК, една от причините за липсата на вода, е поливане на земеделските земи в долната част на селото. „Мрежата е оразмерена за питейно-битови нужди, а не за поливане и ние ще направим необходимите проверки за това как се изразходва водата“, подчерта инж. Божков.

Жилищните сгради, които са присъединени към водопроводната мрежа на Браниполе, а обитателите им са жители на съседното село Белащица, ще бъдат изключени от тази водопроводната мрежа. Според инж. Божков става въпрос за около 50 абонати, които използват водата на браниполци.

Кметът на община 'Родопи' инж. Пламен Спасов заяви, че спешно ще изисква от ВиК, крановете, които са извън строя, да бъдат поправени, след което да се заключат.“Ще настоявам да пристигне и техника, която усилено да потърси евентуални течове“, допълни кметът.

„Водопроводната мрежа в Браниполе е много стара и това оказва голямо влияние върху проблемите с водоподаването. Ще съдействаме на ВиК за по-добро разпределение на водата, лично ангажирам кмета на Браниполе г-жа Стоилова и инж. Влахова да следят работата и да ви дават отчет за извършените дейности“, каза пред присъстващите Пламен Спасов.

„Ще хвърлим целия си потенциал за да започнем съвместна работа с ВиК още от понеделник. Няма да позволим този проблем да продължи и съм уверен, че скоро ще се съберем отново, за да отчетем, че проблемът е отстранен“, заяви кметът на община "Родопи".

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм