Македонският президент с писмо до Вселенския патриарх

Автор:
Неделя, 20 Септември 2020 19:39
Македонският президент с писмо до Вселенския патриарх Снимка: doxologiainfonews.com

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски изпрати писмо до Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей с молба да упражни правото си на апелация като издаде Томос за автокефалия на Църквата в Северна Македония. За това съобщава Religija.mk, циритан от www.doxologiainfonews.com .

„Историята ни показва, че трябва постоянно да се адаптираме към времето и да го използваме в полза на хората. Вселенската Патриаршия е пример за това как да останем последователни с ценностите и в същото време да бъдем динамични в справянето с настоящите предизвикателства. Като президент на моята държава бих искал лично да ви информирам, че като държава през последните три години решихме да използваме времето в наша полза и да оставим след себе си историческите разногласия. Обръщам се към вас от името на многото мои съграждани, които се идентифицират като православни християни и чието единствено желание и нужда е да се помирят със своите съседи и да вървят към общо бъдеще, в съжителство и истинска свобода. В тази връзка бих искал да изпратя молба до Ваше Всесветейшество да приемете призива на нашия благочестив народ и нашата Църква да се възползват от вашето право на апелация, така че нашите граждани чрез православната християнска вяра най-накрая да имат възможността да бъдат равни с всички други православни християни по света. Пожелавам Ви здраве в средата на голямата несигурност със здравната криза, която засегна целия свят” – пише в писмото си Пендаровски.

Вселенският Патриарх не признава автокефалии, а издава Томоси за автокефалии, тъй автокефалията може да бъде издадена единствено и само от Вселенския Патриарх. Автокефалиите издадени от други поместни Църкви са невалидни и нямат никаква канонична стойност. Томосът за автокефалия на Църквата в Северна Македония вече е готов. Той може да се придвижи към своето реализиране, стига само странични фактори да не пречат на това – Московската Патриаршия, сръбските амбиции и националистическите амбиции на някои клирици в Българската Църква.

Припомняме, че Вселенският Патриарх Вартоломей призова Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм