Полицията маха палатките и барикадите

Автор:
Неделя, 09 Август 2020 08:16
Полицията маха палатките и барикадите Снимки: Plovdiv-online

Палатките и барикадите ще бъдат премахнати навсякъде. Очаква се това да се случи в неделя срещу понеделник.

В момента по две тенти и три еднотипни палатки са опънати пред Софийския университет, а минилагерът се охранява от полиция, която е отцепила целия район с ленти.

Освен пред Ректората на СУ, палатки има на Орлов мост и в т. нар триъгълник на властта.

Няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени. Отговорността оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона. Той е един за всички и нашата задача е да следим за спазването му, каза обаче комисар Георги Хаджиев, шеф на СДВР на брифинг вчера.

Както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия, ще предприемем съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата, добави Хаджиев.

От брифинга стана ясно, че СДВР е установила груби хулигански и вандалски прояви по време на протестите, чиято кулминация е била в района на Орлов мост.

През изминалата нощ беше направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданският мир. Служителите на СДВР установиха груби хулигански и вандалски прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на Орлов мост, каза директорът на СДВР.

Хаджиев посочи, че проявите се изразявали в къртене на преместваеми съоръжения, пейки и кофи за боклук. „Различни групи протестиращи позиционираха на Орлов мост камъни, павета и бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона, допълни той.

Относно намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейките през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда, поясни още директорът на СДВР.

Установена е група от 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На други лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук, разясни Хаджиев.

Според директора на СДВР целта на всички провокации и мероприятия е била да предизвикат физически сблъсък с представители на закона за окървавяването на протеста.

За нас това не е война. Здравето на столичани, включително и тези, които протестират, макар нерегламентирано и открито, е от изключително значение, обясни той.

Заради повишения риск от това да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР е взело решение да намали броя на полицейските сили, стана ясно още от брифинга.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Отровните боклуци на Черепа трябва да бъдат вдигани всяка вечер - палатките им дарявани на циганите във Фалултето и така, докато отровните боклуци на Черепа не осъзнаят нелепиците на исканията си. Стига депресиран банкянският мухльо да не го зомбират тоалетните политически дейци - 00 /Отворените Общественищи/.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм