МВР с видео от махането на палатките

Автор:
МВР с видео от махането на палатките

Само един не щял да си ходи и бил хванат под мишници, но не се оплаквал!

МВР публикува снимки и видео от акцията, която се проведе тази сутрин за разчистване и освобождаване на блокираните от протестиращи булеварди в столицата.

Действията на полицаите са започнали около 4:30 сутринта. Разчистени са трите палаткови лагера - пред Ректората, на Орлов мост и пред Министерски съвет.

Тази сутрин на територията на столицата се проведе специализирана полицейска операция. Целта беше възстановяване на пътното движение и обществения ред на трите кръстовища, блокирани от палатки, тенти и други предмети и вещи, съобщи на извънреден брифинг комисар Тони Тодоров, зам.-началник на Охранителна полиция - СДВР.

Той припомни, че още от началото на протестите полицията подчертаваше, че те не са заявени в Столична община, какъвто е редът, и бяха определени като нерегламентирани.

От тук нататък няма да позволяваме блокирането и престоя на такива преместваеми обекти по кръстовища, ще осигурим правото на всеки гражданин да се придвижва свободно по какъв начин предстои да видите и вие. Няма да позволяваме това да се случва, подчерта комисар Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция" в СДВР.

Вчера, на база ежедневния анализ, който правим в СДВР, беше взето решение от временен оперативен щаб, който анализира ежедневно обстановката в столицата, да се предприемат действия по възстановяване, както на обществения ред, така и на пътното движение, блокирано на трите кръстовища. За тази цел в 4:30 служители на СДВР пристъпихме към тези три места, на които, чрез високоговорящи устройства, разпоредихме на присъстващите да напуснат пътното платно и да приберат всички намиращи се там предмети, посочи още комисар Тодоров.

Категорично заявявам, че физическа сила беше използвана! Без помощни средства, само срещу едно лице на площад Орлов мост, който категорично отказа. Физическата сила беше в рамките на нашите правомощия, няма и претенции от самото лице. Просто беше хванат под мишници и изведен от кръстовището, посочи още той.

Стотици жалби вече има в столичната полиция срещу трите блокади, които спряха движението на ключови кръстовища. Под една от тях има над 420 подписа на недоволни хора.

От началото на протестите дебело сме подчертавали, че тези протести не са заявени в Столична община. Определихме ги в началото като нерегламентирани, но след това, тълкувайки какво значи "нерегламентирани", от един момент нататък започнахме да говорим, че тук имаме гражданско неподчинение.

Към 9 ч. всички задържани бяха освободени. Пред сградата на Първо РПУ имаше протестиращи, но към 10 ч, те се разотидоха, каза комисар Тодоров.

Галерия със снимки

Видео

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм