Водят убиеца на Жоро Плъха от болницата в съда

Автор:
Четвъртък, 23 Юли 2020 08:15
Водят убиеца на Жоро Плъха от болницата в съда

Нов старт на делото срещу д-р Иван Димитров, който разстреля крадец в гаража си с незаконнопритежаван пистолет дава Окръжен съд Пловдив днес.

Припомняме, че на 30 юни процесът не тръгна, тъй като адвокатът на подсъдимия лекар представил служебна бележка, че клиентът му лежи с увредени междинни дискове в Неврохирургията на МБАЛ Пловдив, където и работи.

Съдът изиска на следващото заседание да се приложи цялата медицинска документация, тъй като в бележката не е уточнено, че Димитров не може да се придвижи до съдебна зала.

Новият старт на делото за убийството на Георги Джевизов - Плъха се наложи, след като Апелативен съд отмени изцяло оправдателната присъда на Пловдивския окръжен съд спрямо д-р Иван Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд, от стадия на разпоредителното заседание.

Подсъдимият беше оправдан от Окръжен съд – Пловдив за това, че на 02.03.2018 г. при условията на превишаване пределите на неизбежна отбрана застреля с незаконно притежаван пистолет марка Валтер Георги Джевизов - Жоро Плъха, който заварил да краде в гаража му малко след полунощ на 2 март 2018 г.

Първоинспанционният съд бе приел, че направените от Димитров признания на фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, се подкрепят от събраните по делото доказателства.

Апелативният съд обаче отчете, че приложената процедура по гл. 27 НПК освобождава съдът от задължението лично да събира и проверява всички доказателства, но не и от задължението за внимателна преценка за всички събрани доказателства по делото, за излагане на ясни мотиви, кои от тях приема, какво установяват те, а при противоречия в доказателствата – да изложи съображения защо едни приема, а други отхвърля.

Така, например, приетото от Окръжния съд, че е имало нападение от жертвата срещу Иван Димитров, което било видяно от няколко свидетели, не се потвърждава нито от обясненията на подсъдимия, нито от показанията на тези свидетели. От разпитите им става ясно само, че са чули изстрели и викове, а един от тях заявява, че видял двама мъже.

Според Красимир Елдъров,адвокат на родителите на Плъха - Златка и Димитър Джевизови - докторът е превишил условията на неизбежната отбрана, а съдебният състав от Пловдивския окръжен съд е бил предубеден.

Като някакъв нинжда покойният Джевизов вади ножове от джобовете си и ги хвърля по доктора, иронично обяви Елдъров в съдебната зала.

Според него този, който е бил въоръжен, е бил лекарят, а не Плъха.

Припомняме, че обвинението изнесе данни, че убитият на два пъти е хвърлил нож по Димитров, а след това го е замерил с метална табела.

Адвокат Елдъров обяви, че ако съдът не накаже д-р Димитров за убийството на Джевизов, подобна ситуация ще стане най-добрият начин за разчистване на сметки.

Юристът поясни, че лекарят е имал възможност, след като е забелязал Плъха да влиза в гаража му, докато е играел на телефона сина терасата, да позвъни на спешния телефон 112 и да повика полицията.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм