Бутат кея на Доган, спират му студения резерв

Автор:
Петък, 17 Юли 2020 08:32
Бутат кея на Доган, спират му студения резерв

Незаконният кей на лятната резиденция на Ахмед Доган в лесопарк Росенец, който навлиза на 250 м. в морето край Бургас, ще бъде съборен.

Това каза по Нова телевизия тази сутрин Валери Симеонов, коалиционен партньор в рамките на Обединени патриоти на кабинета Борисов 3.

Ще бъдат разрушени и 4 незаконно изградени постройки от по 30-ина метра вътре в имота.

Самият палат ще бъде обследван и ако и там се открият нередности, също ще се действа безкомпромисно.

Относно общинският път до резиденцията, който с решение на ОбС Бургас е превърнат в частен, Симеонов попита задочно Христо Иванов защо като правосъден министър през 2015 г. не се е противопоставил. Мълча, а неговите съветници в ОбС Бургас гласуваха за пътя да стане частен, каза Симеонов.

На Коалиционния съвет с премиера Борисов е бил обсъден и студеният резерв на държавата, който е насочване на държавни средства за поддържане готовността на топлоцентралите да се намесят с аварийни мощностти при бедствия.

По тази линия ТЕЦ Варна, който се свързва с Ахмед Доган, е получил 50-60 млн. лева през 2018 г.

Решението е категорично и студеният резерв ще бъде редуциран 10 пъти, т.е. ТЕЦ Варна няма да получава повече от 6 млн. за готовност за аварийни действия.

Скандалът с частното пристанище между Варненското и Белославското езеро, което е също проект на Доган, ще бъде дистутиран на следващия Коалиционен съвет в сряда, след като вотът на недоверие, внесен от БСП, бъде гласуван във вторник.

Симеонов е убеден, че кабинетът ще изкара мандата си, но вероятно с промени, които коалиционните партньори ще решат, а не еднолично Борисов.

Той е категоричен, че анализът дотук показва, че протестите са основно срещу свързването на ДПС с управлението. ДПС не е в управлението и никога няма да бъде, докато ние сме там, но има неща, които трябва да се изчистят и да се въздаде справедливост, каза Симеонов.

Според него тримата нарочени от Борисов за уволнение министри в никакъв случай не са хора на ДПС. Не гледайте какво говорят срещу тях, гледайте фактите, няма нито един, които да уличава Горанов, или Маринов, или Караниколов в подобна зависимост, заключи Симеонов, който като вицепремиер изключително изкъсо наблюдавал работата и на Горанов и на Караниколов.

Часове по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви официално, че търговете за доставка на електроенергия, необходима за "студения резерв" на страната, ще бъдат отменени, а средствата ще бъдат давани на държавната ТЕЦ "Марица Изток-2".

В понеделник управляващите ще внесат законодателни промени в Закона за енергетиката, с които ще се въведе този механизъм. Министър Петкова обясни:

“Основният смисъл на този резерв и на този механизъм е за капацитет. Неговата основна цел е именно това – да се гарантира сигурността на системата и тъй като никой не може да подлага под риск сигурността на системата. С тази промяна в закона ще се предвиди механизъм, който да даде възможност на министъра на енергетиката да упражни свои правомощия и да гарантира сигурността на системата, възлагайки за този преходен период до въвеждането на механизма за капацитет на този, който ще осигури нейната сигурност".

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов поясни, че мярката е временна и ще работи до средата на 2021 година, когато изцяло ще бъде либерализиран енергийният пазар:

“Това е решение на коалиционния съвет между ОП и ГЕРБ, изцяло казвам, това е политическо решение, иначе щяхме да го направим като механизъм по-късно. И понеже, за да няма спекулации, защото обяснихме пак, че ние досега не раздаваме нещо, има си търг, даже не по Закона за обществени поръчки, това е търг, на който всеки дава цена, а няма някакви специфични условия, които те да важат или скришно да им даваме нещо."

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм