Гешев: Още съветници на Радев са разпитвани

Автор:
Събота, 27 Юни 2020 15:21
Гешев: Още съветници на Радев са разпитвани

Още двама съветници на президента Румен Радев са разпитвани - освен секретаря по правни въпроси и сигурност Пламен Узунов.

Това каза главният прокурор Иван Гешев в предаването Панорама на БНТ.

Той е категоричен, че прокуратурата не е пускала информация към медиите за разпита на Узунов.

Напротив - от думите му става ясно, че Узунов и кръга на Радев сами са потърсили медийна реакция миналата седмица, когато бяха претърсени жилището на президентския секретар в София, както и това в Пловдив, а впоследствие се появиха извадки от SMS кореспонденция между Узунов и обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Гешев добави, че прокуратурата не търси медии, за да оповестява това, което прави. Медии се търсят и викат обикновено от обвиняеми и разследвани, от олигарски, които се считат досега за независими, каза главният държавен обвинител.

Ето - за двамата разпитвани съветници на Радев, няма да им кажа имената, но сега чувате, не когато сме ги разпитвали, добави той.

Защо президентът не разтръби по време на разпитите, че са репресирани?

Според Гешев отговорът е в манталитета на цялата ни политическа класа, а опира и до народопсихология.

Той я обясни простичко - ако правораздаването е срещу други, значи системата работи, ако обаче е срещу мен - това е репресия, поръчка и пр.

Главният прокурор е категоричен, че има данни за престъпление в оповестената от прокуратурата онлайн кореспонденция между президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Той уточни, че наблюдаващият прокурор повдига обвинение, а не самият главен прокурор.

Гешев даде примери за безпристрастност на прокуратурата като посочи вчерашната акция срещу най-висшите длъжностни лица в борбата с наркотрафика у нас, които не са към президента, а към министерски съвет и в частност - МВР.

Друг такъв пример са ареста и обвиненията към бившия вече екоминистър Нено Димов - от управляващото мнозинство, и към заместника му Живков - за италианския боклук на Бобокови.

И в прокуратурата има подкупни, имам достатъчно сигнали, каза още Иван Гешев, работим по всички линии. Във всяко стадо има мърша, добави Гешев.

Обществото иска справедливост, справедливостта я дава съдът, но прокуратурата е част от този процес.

Гешев посочи още като пример за добра работа на прокуратурата, че над 90% от обвиненията се доказват в съда - такъв процент няма в друга европейска държава, категоричен е главният прокурор.

Той посочи още, че преди 6 месеца едва ли е имало български гражданин, който да си помисли дори, че Васил Божков ще бъде обвиняем и ще избяга в ОАЕ от правосъдието.

Недосегаеми няма и докато съм главен прокурор, няма и да има, каза Иван Гешев.

Той не разкри имената на разпитваните двама президентски съветници. Същото стори и самият президент днес в отговор на главния прокурор.

Радев каза, че прокуратурата се страхува и е зависима, без да уточни от кого и за какво.

Към момента няма яснота кои двама президентски съветници освен Пламен Узунов са викани на разпит. Гешев каза лаконично, че разпитаните са в качеството им на свидетели по други дела.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм