Александър Държиков честити 24 май

Автор:
Събота, 23 Май 2020 08:25
Александър Държиков честити 24 май

СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ТВОРЦИ, ДЕЯТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ПРОСВЕТА И НАУКА,

Щастлив съм да ви поздравя по случай 24-ти май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Особена гордост е за мен, че именно в Пловдив на 11 май 1851 г. в училище "Св. Св. Кирил и Методий" за първи път се отбелязва непреходното дело на братята Кирил и Методий.

Наричаме този празник най-светлия, най-българския. Празникът, който винаги озарява душите ни и събира сърцата ни. Вече 169 години 24-ти май е и личен празник за всеки един от нас – от спомена за първата научена буква до книгата, която за първи път ни е развълнувала. "Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови", са запечатани в съзнанието на всеки българин още с пристъпването на училищния праг.

През последните няколко седмици обстановката бе различна - социалният контакт между хората бе намален, ритимът на делника бе различен. Но това бе и прекрасен шанс всеки да преоткрие света на писаното слово в дълбочина. Това даде нов прилив на амбиция и творческа енергия и използвам случая да се обърна към всички дейци на културата, науката и образованието – „Не спирайте да сеете познанието за българския дух, да пазите това кътче на душевност и българищина”

Скъпи ученици, вярвайте в себе си и помнете, че езикът е богатство, което никой не може да ви отнеме. Бъдете достойни наследници на българския род и горди носители на познанието.

Честит 24-ти май !

Инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм