Трима ДАИ-аджии на съд за подкупи

Автор:
Четвъртък, 21 Май 2020 09:00
Трима ДАИ-аджии на съд за подкупи

Трима инспектори от Областния отдел Автомобилна администрация застават пред Окръжен съд Пловдив днес по обвинение във вземане на подкуп за прикриване на нарушения на превозвачи.

Станко Милушев /40/, Паун Пенев /54/ и Димитър Янакиев /47/ ще отговарят за това, че в периода от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 г., в Асеновград и в Пловдив, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел Автомобилна администрация, приели подкуп, за да не съставят актове на три фирми за превоз при констатирани нарушения.

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив.

Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел Автомобилна администрация, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Обвиняемите многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали неследващ им се дар – пари, суми в размер от 300 до 5000 лева.

Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 3 октомври 2019 г. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    И тук имаше много недвижими имоти, писани май пак на мама и татко от един от дебилите в ДАИ. Кога ли ще проверят https://i.ibb.co/VwSvj25/22.jpgлуксозните имоти на пенсионерите от Гладно поле - сем. Кленджарови - https://i.ibb.co/mX45JT4/image.jpgмама и татко на областната Оправителка Дани-Здравка?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм