Условна за пиян кантонер, причинил смърт

Автор:
Понеделник, 18 Май 2020 17:28
Условна за пиян кантонер, причинил смърт

2 години и 8 месеца условно получи пияният 60-годишен кантонер на жп прелеза между Крумово и Асеновград, който проспа да пусне бариера и така причини смъртта на 30-годишен мъж и телесни повреди на още двама.

Заради признаване на вина наказанието от 4 години бе редуцирано с една трета и К. М. ще лежи реално 2 г. и 8 м. и бе отложено с изпитателен срок от 4 години.

Със същата присъда подсъдимият К. М. е лишен от право да изпълнява длъжността прелезопазач за срок от 4 години.

Вторият подсъдим по това дело И. Г. получи 2 години условно.

Със същата присъда подсъдимият И. Г. е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.

Престъплението е извършено на 12 ноември 2019 г. около 6.50 часа

Като пазач на жп прелез на в междугарието Крумово – Асеновград, К.М. е нарушил правилата за експлоатация на съоръженията, като не спрял движението на пътни превозни средства през прелеза и не спуснал бариерите 5 минути преди преминаването на влака и по непредпазливост е причинил смъртта на М.Г., на 30 г., и средни телесни повреди на още две лица, като деянието е извършено в пияно състояние – наличие на алкохол в кръвта 2,61 на хиляда.

33-годишният И.Г. пък е виновен за това, че на 12 ноември 2019 г., около 6.50 часа, при управление на лек автомобил Опел Астра, при приближаване към жп прелеза не се движел със скорост, която да му позволи при необходимост да спре и да се убеди, че не приближава влак и преминаването е безопасно, като по непредпазливост, в условията на независимо съпричиняване с К.М., причинил смъртта на М.Г., на 30 г., и две средни телесни повреди на друго лице.

По делото е установено, че на 12 ноември 2019 г., около 6.30 часа, обвиняемият И.Г. и неговият брат М.Г., тръгнали от с. Караджово с Опел Астра към Асеновград, където работели.

М.Г. бил на седалката до водача. По пътя И.Г. спрял в с. Болярци, където взел братовчед им Г.Т.

Той седнал зад шофьора и продължили към Асеновград.

Междувременно в 6.32 ч., от жп гара Пловдив към жп гара Асеновград потеглил пътнически влак.

Дежурният ръководител на движението уведомил с телефонограма пазачите на прелезите по пътя за заминаването на мотрисата.

Обвиняемият К.М., бил дежурен прелезопазач на км 8+830.

Той получил, телефонограмата, записал я в дневника, но поради употребата на алкохол се залисал и не спуснал бариерата.

Влакът се приближил към междугарието и се движел със скорост от 77 км/ч.

Машинистът подал продължителен звуков сигнал, като на десетина метра видял, че бариерите на жп прелеза не били спуснати, а пазачът бил навън.

Той забелязал и приближаващия се лек автомобил и веднага натиснал електрическата спирачка, но поради тежестта на композицията, същата не можела да спре на по-малко от 150 метра от момента на задействане на спирачката, според автотехническата експертиза.

През това време лекият автомобил приближил към прелеза, като въпреки вдигнатите бариери, водачът не спрял,за да се убеди за приближаването на влак и последвал удар между предната част на автомобила и предната лява част на мотрисата.

Колата се завъртяла и се блъснала в стената на прелезопазачницата.

При ударите били ранени водачът на автомобила И.Г., брат му М.Г. и техния братовчед Г.Т. Те били откарани в болницата, като на 17 ноември 2019 г. М.Г. е починал от нараняванията си – тежка черепно-мозъчна травма. И.Г. и Г.Т. получили средни телесни повреди.

По делото е установено, че машинистът е спазил правилата за движение, като дори и да е бил предприел екстрено спиране, нямало как да предотврати удара.

Обвиняемият И.Г. управлявал автомобила с 60 км/ч, като не се е съобразил с предупредителните табели за приближаване към жп прелез и не намалил скоростта до 40 км/ч,, за да спре безопасно.

Изготвена е химическа експертиза, според която обвиняемият К.М. е бил с наличие на алкохол в кръвта от 2,61 на хиляда.

Делото бе разгледано от Окръжния съд в рамките на едно заседание в един ден, след като двамата подсъдими признаха изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласиха да не се събират доказателства за тези факти.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм