Махат КПП-тата на 6 май следобед, нов закон

Автор:
Неделя, 03 Май 2020 11:52
Махат КПП-тата на 6 май следобед, нов закон

КПП-тата ще бъдат премахнати следобед на Гергьовден.

Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Националния оперативен щаб и министрите на здравеопазването и на МВР.

Ако успеем да спазваме мерките, ще отпушим трафика и 11 500 полицаи няма да стоят всеки ден там, а ще вършат другата си работа.

Имаме съгласие по абсолютно всички мерки, които ще облекчим със заповед на министър Ананиев още днес, с изключение на една, каза премиерът.

Това са детските градини и яслите. Там нямаме съгласие. Проф. Кантарджиев и доц. Кунчев считат, че трябва да се отворят, но Мутафчийски е против. Аз вярвам на генерала, каза Борисов. Много по-предпазлив съм от Щаба, понеже нося цялата отговорност, добави той.

Знам, че това задържане струва на седмица по 50 милиона на родителите да гледат децата си вкъщи, но още в Германия и Австрия не са ги пуснали. Нека видим от новата седмица какво ще се случи там и пак ще разсъждаваме, добави той.

Според Венцислав Мутафчийски няма данни в света към момента как отварянето на градини и ясли би се отразило на пандемията. Той цитира Ангела Меркел, която още преди месец каза - да, за децата рисковете са минимални, но това е вирус, който се носи от тях, а убива бабата и дядото.

Министърът на образованието Красимир Вълчев трябва да реши дали матурите за седмокласници и абитуриенти да бъдат на открито или в зали, добави Борисов.

Днес се очаква заповед за отваряне на заведенията на открито, но при спазване на дистанция и дезинфекциране.

Ще бъдат отворени дори басейните по настояване на Мутафчийски, освен стадионите и спортните зали, но отново при същите условия, каза премиерът.

В понеделник ще бъде внесен нов законопроект в парламента, който практически ще смени извънредното положение като дава възможност някои мерки във връзка с епидемиологични заплахи да могат да се постановяват със заповед на здравния министър.

Борисов предупреди, че ако сегашните мерки се спазват, охлабването на рестрикциите са за добро и никоя от тях не е икономическа и насочена към пълнене на хазната.

Всички облекчения са за психическото и физическото здраве на хората, подчерта той и изрично благодари на всички, спазвали стриктно мерките досега. Благодаря ви, заради вас сме с най-ниска заболеваемост и най-ниска смъртност към момента, каза той.

От утре автоинструкторите ще могат да работят като в автомобилите обучението ще става с маски и с дезинфекция преди всеки клиент.

Всяко едно от тези неща ще важи, докато се спазва, заключи Бойко Борисов. Трябва да свикнем да живеем с този вирус поне две години, обясни той.

България ще участва със 100 000 евро в европейски фонд за разработването на ваксина срещу коронавируса, като фондът се очаква да набере 7-8 милиарда евро, каза още Бойко Борисов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм