Борисов: Пикът ще е в следващите 2 седмици

Автор:
Петък, 03 Април 2020 10:27
Борисов: Пикът ще е в следващите 2 седмици

Премиерът остро критикува доц. Мангъров за сваляне на мерките

В следващите две седмици ще е пикът на епидемията, ще става още по-тежко! Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет днес. Това го казват и САЩ, и Европа, и нашите доктори!

Премиерът остро критикува позицията на доц. Мангъров от Медицинския съвет за сваляне на мерките. Да пуснем младите навсякъде и да заразяват масово? Да обречем стотици на смърт ли? - попита гневно Борисов. - Няма да го допуснем! В цял свят се приема, че социалната изолация е най-сигурното противодействие.

Ще облекчим мерките за борба с коронавируса след 3 поредни дни на спад в броя на заразените, заключи Борисов.

Възложил съм 2 милиона маски да се произведат, ще се раздават на хората. Ще ги произведем и ще ги платим - въобще не е проблемът в парите, заделили сме достатъчно ресурс и за тестовете: колкото препоръчат професорите, толкова ще купим. Милион, два, три, ако са надеждни, толкова ще купим, каза Борисов, който разкри, че и направеният му втори тест за коронавирус е отрицателен.

Парламентарната група на ГЕРБ ще предложи замразяване на депутатските заплати на ниво декември 2019 г. Депутатите от ГЕРБ обмислят и дарение на част от заплатите си – половината предполагам, ние министрите дарихме 1000 лв. от заплатите си вече, на следващото заседание ще предложа и ние половината си от тях да дарим, каза още Борисов.

Смятам, че замразяването на депутатските заплати не е популистко в ситуация като сегашната. Нека всички да бъдем еднакво ощетени. Считам, че върша работа за толкова пари и се жертвам, и рискувам, и взимам решения. От една страна е така, но от друга…ние говорим за единство и съпричастност. Нека всички да бъдем еднакво ощетени, допълни той.

Борисов се изказа и преди първата публична изява на сформирания преди десетина дни Медицински експертен съвет начело с пулмолога проф. Коста Костов.

Председателят на Медицинския експертен съвет проф. Коста Костов съобщи, че е създаден доклад за коронавируса, който е около 400 стр., 40 мегабайта.

Държавите с БЦЖ-имунизация през годините може би са предпазени от заболяването, това излезе от изследване на американски учени, обяви д-р Румен Кофинов, управителят на БулБио-НЦЗПБ.

България е именно такава държава, имунизацията е започнала през 1949 г., от 1951 . е започнато масовото производство на БЦЖ ваксината и задължителната имунизация на цялото българско население, тоест родените след 1951 г. са протектирани от заболяването туберкулоза, посочи още Румен Кофинов.

Той обаче се обяви твърдо срещу евентуална масова имунизация в условията на пандемията от коронавирус. Работата е свършена в миналото, ние сме имунизирани като деца, отбеляза д-р Кофинов.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм