Пари за пенсии има. Ще има и маски за всички!

Автор:
Сряда, 18 Март 2020 14:16
Пари за пенсии има. Ще има и маски за всички!

Пари за пенсии има - засега. До седмица-две ще има маски и предпазни средства за всички.

Това стана ясно от срещата при президента Румен Радев с премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб днес.

Ще започна от казаното от президента, че само една нация – обединена, силна, дисциплинирана, хладнокръвна, умна, може да преодолее подобна криза.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на започналата извънредна среща в президентството срещу разпространението на коронавируса. Преди това той проведе и заседание на Министерски съвет, както и разговор с унгарския си колега Виктор Орбан да пусне по най-бързия възможен начин българските шофьори, блокирани на унгарската граница.

Както много колеги казаха – ние сме във война с невидим противник. Както се казва, по-хубаво да беше армия, поне да я виждаме, каза Борисов и подчерта:

Сега започваме и ние като САЩ да разбираме колко е важна индустрията, икономиката – едно време я наричаха планова, но да не бъде дадена в Азия!

В Турция го ударих на молба - призна Борисов - защото доставките, договорите с много държави, в един момент падат, те казват – военно е положението, първо да си видим нашите граждани, което е правилно и вие го казвате, и ние го казваме, и затова спираме износа.

Само че ние сме подвластни на договорите и нашите разчети са на базата на този внос. Не само от Турция, но и от Китай, и от Виетнам за цяла Европа. Тези доставки бяха отказани навсякъде в Европа. И тъй като нашата икономика е отворена – на едно място правят едно, на друго друго, компоненти в различни държави – изведнъж блокираха всички заводи, обясни ситуацията с липса на предпазни средства премиерът.

Но пък имаме стабилна шивашка индустрия, нещо, което се оказа, че е изнесено като бизнес в Китай, и особено Виетнам! - продължи Борисов. - Сега тази индустрия ще шие по поръчка на държавата маски и предпазни облекла. Ще участваме и в обща поръчка на Европейската комисия, но - да не стане грешка! - нито една маска няма да бъде изнесена, преди да презадоволим пазара!

Имаме едни от най-големите спиртоварни, няколко комбината, които правят по 1000 тона на месец. Сега ще произвеждат медицински спирт.

Държавата ще поеме 60% от заплатата на всички, които са в принудителен отпуск от фирмите, заяви още премиерът Бойко Борисов.

Да похвалим учителите с програмите по БНТ2 и БНТ 4. Да останат пари за пенсии, нищо към този момент не заплашва пенсионната система. Тя се попълва от бюджета, за съжаление ние вече влизаме в дефицит. Плащаме по 1400 лева с осигуровките на всички медицински кадри на първа линия, за да не кажат после - от 1000 лева вземам чисто 600! Затова - по 1400! Това вече може да се нарече дефицит, понеже няма откъде да се набавят тези пари освен от резерва.

Излизането на граждани извън границите, освен ако не е за лечение или неотложна нужда, се забранява. Полагаме огромни усилия да докараме наши туристи откъде ли не, какви ли не упражнения се правят, подчерта премиерът.

На работа, до аптеката, до банката, до хранителния магазин, това е движението - и вкъщи, обясни маршрутът на българите под карантина премиерът Борисов.

Междувременно парламентът прие на първо четене по-строгите мерки за извънредното положение. Отхвълрени бяха популистките предложения на БСП за мораториум върху сметките за ток, парно и вода.

Президентът Румен Радев пък подчерта на срещата с премиера и Националния оперативен щаб, че лекарите не трябва да бъдат разколебавани да работят, но ако откажат да лекуват, трябва да понесат своето наказание.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък посочи, че се прави опит всички средства за защита да бъдат финансирани по Оперативна програма Регионално развитие, като по други оперативни програми също може да се ползва финансиране за осигуряване на дейности по защита на уязвимите групи.

Премиерът Бойко Борисов обясни думите на Дончев така, че да са ясни за всички:

В разговор с Урсула фон дер Лайен е станало ясно, че България може да пренасочи средства от сега действащите Оперативни програми по посока на борбата с коронавируса. Това означава, че средствата по тези програми няма да са такива, каквито са.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    За най-големите паникьори, а и за паникьорите-лекари и плик освен маската върху https://i.ibb.co/JzNpZtV/image.jpgстрахливите празни кратуни.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм