Борисов: Вървим към чакалнята на еврозоната само ако има консенсус

Автор:
Петък, 21 Февруари 2020 13:16
Борисов: Вървим към чакалнята на еврозоната само ако има консенсус

„Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Брюксел. По време на разговора двамата обсъдиха напредъка на страната ни за влизането в чакалнята /ERM II/ на еврозоната.
Премиерът Борисов отбеляза трайния растеж на Брутния вътрешен продукт на България години наред, финансовата стабилност и дисциплина, които се оценяват високо от Европейската комисия и от вицепрезидента й. „Времето, за което говорим, е юли месец, не април. Дотогава българските банки трябва да наблюдават много внимателно капиталовата си състоятелност, за да няма допълнителни пречки“, допълни министър-председателят.
„Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, точно и ясно казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс към датата, която българският парламент се съгласи, аз повече от това няма как да убедя хора“, подчерта още Бойко Борисов.
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП, отбеляза още Валдис Домбровскис.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • читател

  Бомбето Радев и червените боклуци, отново ще пробват всичко възможно, да прецакат за пореден път българите и ги насочат към любимата си путинова Русия. но няма да стане!

 • читател

  Борисов: След моите безкрайни издънки, вървим уверено към предсрочни избори!

 • читател

  отговори на: читател

  Славке, дебилке... Сериозно ли? Ти от 2013 все чакаш предсрочни избори. https://i.ibb.co/djxc22Z/image.jpgЧакай, но не забравяй да си пиеш хапчетата идитоко! И на останалите чакащи дебили давай смело от хапчетата...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм