Здравко Димитров към ОбС: Колко от вас не спят, за да плащат заплати!

Автор:
Събота, 28 Декември 2019 10:57
Здравко Димитров към ОбС: Колко от вас не спят, за да плащат заплати!

С 30 гласа за, 16 против и 2 въздържал се Общинският съвет даде мандат на кмета на Пловдив Здравко Димитров да води преговори с Европейската инвестиционна банка за дългосрочна кредитна линия до 120 милиона лева.

Пловдив никога не е имал толкова изгоден заем при фиксирана лихва под 1%, каза зам.-кметът по финанси Илия Кирчев

Силно изказване срещу обструкциите в Общинския съвет относно даване на мандат за преговори с Европейската инвестиционна банка за поемане на дългосрочен общински дълг до 120 милиона направи кметът Здравко Димитров.

Колко от вас са имали фирми, колко са теглили заеми, връщали са заеми, не са спали, за да дадат заплатите на своите служители? - попита Общинския съвет кметът Здравко Димитров.

Няма да гласуваме сега заема, сега ще дадем право да преговаряме с Европейската инвестиционна банка. Дали ще е 20,30,50 милиона, тепърва ще се обсъжда. Може и да не тегли заем, казах ви го. Никой няма да си вземе заема вкъщи.

Категорично няма да се вдигат данъците заради заема.

Обсъждане естествено ще им, някой някъде да е казал, че няма да се обсъжда!

Искате по-чист, по-подреден град - как да стане без пари? Ако искате няма да го теглим заема, изпадаме в летаргия и оставаме с 300-310 милиона бюджет.

Проекти? Ами има ги проектите, има започнати - повечето от вас са гласували за тях, а не ги знаете, сега дойде време да не ги знаете!

Нищо няма да се гласува насила, нито едно решение, всеки един проект ще се обсъжда поотделно, но само преди седмица в едно предприятие бях - същата кредитна линии за същото време по същите параметри. София с такава кредитна линия си построиха метрото. Европа дава в момента евтини пари, ако искаме - ще ги вземем, ако искаме - няма да ги вземем! - завърши изказването си кметът Здравко Димитров.

Предложението на банката е за кредитна линия до 120 милиона лева при лихвен процент под 1%, гратисен период до 7 години, със срок на изплащане и погасяване до 25 години.

Чрез нея ще се финансрат големите инфраструктурни обекти, за които има проекти, но не е осигурено финансиране, като плувен комплекс Младост, ремонта на бул. Христо Ботев, на Коматевския възел, средствата за втория етап на реконструкцията на Кукленско шосе, Модър - Царевец, изграждането на нов мост над река Марица, естакадата между Тракия и Южен през жп линиите и новите връзки между районите.

Всеки транш от кредитната линия ще бъде за определен обект, а няма да се взима цялата сума наведнъж.

За кредитната линия ще бъде направено обществено обсъждане.

Тъкмо този кредит при тази лихва ще помогне да не вдигаме данъците, а не обратното - каза зам.-кметът по финанси Илия Кирчев. - Проектите ще увеличат броя на данъкоплатците, а не данъците, защото ще има повече работа. Напротив, ако не се възползваме, рано или късно, ще трябва Пловдив да тегли по-скъпи пари.

Общината е длъжна да съфинансира примерно Водния цикъл, където размерът може да стигне 30 милиона. Откъде ще ги вземе общината? - попита Кирчев съветниците. - Предлагаме списък от проекти, възможно е да има нови, а някои да отпаднат, но всичко ще стане при обсъждане и в Общинския съвет. Но когато се кандидатства за всеки отделен транш, той не може да е под 20 милиона лева, обясни зам.-кметът. Ние винаги ще искаме фиксиран лихвен процент при всеки кредит, а не плаващ, обеща той. С над 20 годишна банкова кариера съм и не съм виждал по-изгоден кредит, уверявам ви, каза още Кирчев.

Той направи паралел с досегашни заеми на община Пловдив, с който показа, че такова лихвено ниво от под 1% няма, а напротив, заемите са били два пъти по-скъпи. Предложението от ЕИБ е без аналог - заключи Илия Кирчев.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

АНАЛИЗ НА ОБЩИНСКИЯ ДЪЛГ КЪМ МОМЕНТА - В ПРИЛОЖЕНИЯ ФАЙЛ!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм