Конкурс за мемориал на загиналите в 5 войни пловдивчани

Автор:
Сряда, 11 Декември 2019 15:29
Конкурс за мемориал на загиналите в 5 войни пловдивчани

Община Пловдив създава работна група, която да изработи правила за публичен конкурс за идеен проект относно „Мемориал на загиналите за национално обединение“. Това стана ясно след проведена среща на организационния комитет с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Намерението за издигане на мемориала в памет на загиналите пловдивчани е отпреди няколко години при отбелязването на 100-годишнината от битката при Каймакчалан. Той ще бъде символ на преклонение пред жертвите в петте войни за национално обединение на България – Българо-сръбската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна. Мястото, което е определено за издигането му, е на Младежкия хълм в края на алеята на Стоматологичния факултет.

Работната група ще бъде ръководена от заместник-кмета по култура Пламен Панов, като в състава ѝ влизат и част от членовете на самия комитет - Георги Иванов, Стефан Шивачев, Димитър Минев, генерал-майор Явор Матеев, заместник-кметът на Тракия Веселина Стоянова. Целта е да се направи пътна карта, за да се завърши проектът по изграждането на войнишкия паметник. Основната задача, която трябва да се изпълни в най-скоро време, е да се пусне публичен конкурс за изработване на конкретния идеен проект.

Според директора на Историческия музей Стефан Шивачев броят на загиналите в петте войни пловдивчани е над 1300, но се променя непрестанно, тъй като списъкът се попълва с хора. Той припомни, че още след Първата световна война в градове и села е започнало създаването на монументи в памет на загиналите за националния идеал. Пловдив остава едно от малкото селища без мемориал.

Пантеонът ще е с пет входа, символизиращи петте войни за национално обединение. Той ще бъде с класическата външна форма на подкуполно пространство, което да обединява енергията на всички бъдещи посетители.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

 • нито пари нито територия (ЗЕЛЕНИ площи)

  За нови „идейни“ приумици не можем да си позволим нито да узурпираме и „използваме“ ЗЕЛЕНИ квадратури, нито да трошим жълтите стотинки на ДАНЪКОплатеца.
  Лъжат, че било "гражданска" инициатива (извинявам се за мръсните думи!) и че ня#КОЙ друг щял бил да плаща, а не аз / ти / ние, кривославното паство.
  След като построим капитализАма – тогава.
  Кметската *р*вославна идеология знаем под чий чехъл мутро-полит-ический мъти „идеи“ ама бъдете любезни да се погрижите първо за Града, г-не кмете

 • Простотия до шия

  Имаме така наречената братска могила и САМО там е мястото за този мемориал. Кмете още от първите дни ти тръгна на криво и не подарявай града на Гергов. Могилата е строена с парите на всички пловдивчани, ако и нея ще подаряваш на руския барон, то защо гласувахме за теб, а не за Гергов.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм