Община Пловдив награди два филма от Златния ритон

Автор:
Събота, 07 Декември 2019 17:37
Награда за анимация Награда за анимация

От 29 ноември до 6 декември 2019 година в Пловдив за 24-ти път се проведе Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”. Прожекциите бяха в LUCKY Дом на киното, в сградата на Дома на науката и техниката, Пловдив, с вход свободен.

Община Пловдив, като дългогодишен партньор на фестивала традиция излъчва представител от града, който е част от журито. Тази година член на журито от Пловдив бе художникът Ангел Гешев. Общината осигурява и две награди, които бяха връчени снощи по време на закриването на 24-тия фестивал „Златен ритон“.
Наградата на община Пловдив за анимационен филм бе връчена от заместник-кмета на община Пловдив Пламен Панов, а неин носител стана филмът „Виола“, със сценарист и режисьор Сотир Гелев, продуцент „Фор хандс“ – Пенко Гелев, Сотир Гелев.

Сотир Гелев получи картина със заглавие “Глаголически знак-Т ” с автор Ангел Гешев за философския прочит на една притча за любовта и свободата на избора и изградената приказна атмосфера във филм.

Сотир Гелев е роден през 1960 г. в Асеновград. Ходил е на уроци по рисуване при Георги Ковачев - един от най-нежните и елегантни български пейзажисти.
Сотир е завършил Училището за сценични изкуства в Пловдив. През 1982 г. прави анимационния филм„Пилето“. Следващата година го реализира професионално в Държавното студио за анимационни филми. „Пилето“ участва в Берлинале 1984, а същата година печели „Златен гълъб“ в Лайпциг.
Докато учи в Художествената академия, рисува комикси за списание „ДЪГА“. Неговите поредици по книгите на Толкин „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“ допринасят за популяризирането на фентъзи литературата в България.
През 1991 г. Сотир и брат му Пенко Гелев създават списанието за комикси „Рикс“. За списанието Пенко рисува комиксите „Песента на аксолите“ и „Ефрейтор Нек“ по сценарии на брат си. Сотир пък рисува комикса „Жмак и тайната на пиргите“.
След 1991 г. Сотир работи в областта на графичния дизайн, телевизионната реклама, прави специални ефекти за няколко филма. През 1997 г. публикува стихосбирката „Следобедно кюфте“.
През 1995 г. Сотир и Пенко основават собствена компания за графичен дизайн. За няколко години създават много плакати, запазени знаци, оформления на книги и списания. През 1997 г. те издават албума с комикса „Маугли“ на Пенко.
През 1998-1999 г. написват сценария на филма „Магьосници“ и го реализират като продуценти, а Сотир е режисьор на филма заедно с Иван Георгиев. След година Сотир и Пенко написват сценария и заснемат филма „Колобър“ за Българската национална телевизия. Сотир отново е режисьор на филма.
От 2001 г. до 2007 г. те са продуценти на телевизионния сериал за деца „Приказки за физиката и астрономията“. От него реализират двеста и петдесет епизода. Сотир Гелев е сценарист на стотина от тях.
През 2008 г. и 2009 г. двамата братя продуцират сериала „Добър ден, господин Жасмин“ (отново за деца).
През 2011 г. Пенко продуцира телевизионния филм „Жълто куче“ по сценарий на Сотир Гелев и Мария Николова (тя е и режисьор на филма), а Сотир създава авторския анимационен филм „Пилета“ (римейк на „Пилето“ от 1982 г.).
След 2009 г. Пенко и Сотир започват да работят над поредица от анимационни филми. През 2016 излиза техният пълнометражен анимационен филм „Зоотроп“.
Пенко е продуцент, а Сотир е автор на сценария и режисьорна филма.
Сотир и Пенко, заедно със свои колеги от списание „Дъга“, организират групата „Проектът Дъга“, чиято цел е да популяризира и възроди изкуството на комикса в България. След2012 г. издават албумите„Над дъгата“, „Над дъгата 2“и „Аракел“. За този албумиСотир създава комиксите„Призрак“и „Патент 64246“, а по негови сценарии Пенко рисува комиксите„Дичо Пъдаря трябва да умре“ и „Тамара“.
Албумът „Аракел“е изцяло създаден по сценарий на Сотир.
Сотир и Пенко са автори на поредицата от комикси и книги за Илийчо и Август, която включва „Илийчо и Август“, „Илийчо, Август и седемте джуджета“ и „Илийчо, Август и Гергин“.
През 2016 г. излиза книгата „Обикновени разговори“с илюстрации от Пенко Гелев, написана от Сотир Гелев.
Наградата на община Пловдив за документален филм бе връчена от члена на журито Ангел Гешев, носител стана филмът „Какъв цвят има този свят“, реж. Ралица Димитрова, продуцент „Б плюс филм“ – Пламен Герасимов. Наградата за умелата визуализация на екзистенциалния поетичен свят на Данила Стоянова бе скулптура от бронз “Дама” на Пенка Никова.

Стихотворение на Данила Стоянова е изписано на стена в холандския град Лайден, редом с произведенията на други големи поети. Тя умира на 23 години. 35 години по-късно нейните приятели чрез спомените си за нея са в непрестанен диалог с нейните стихове.

РАЛИЦА ДИМИТРОВА завършва кинорежисура във ВГИК, Москва. Работи в Студия „Време“ и БНТ. Автор и режисьор на над 100 документални и научно-популярни филма, детски и музикални телевизионни предавания. Участие и награди на фестивали в България, Русия, Германия, Полша, Италия, Франция, Япония, Португалия, Литва, Армения, САЩ, Испания, Косово, Гърция и др. Наградата на Българската филмова академия за режисура на документален филм за „Който тръгнал е сам…” (2014).
Фестивали и награди: Победител на 4-ти сезон на “Златен век” МАФФ, Индия; Диплом за изключителен авторски поглед на “Про фест” ФФ, Сърбия.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм