Изборите трябва да дадат властта на демоса

Автор:
Вторник, 08 Октомври 2019 10:41
Изборите трябва да дадат властта на демоса

Остават 19 дни до изборите в Пловдив. Те, толкова остават и в цялата страна, но нас ни интересува основно Пловдив.

За осми път от началото на промените през 1989 година пловдивчани абсолютно демократично ще избираме представителите си в местната власт. Как звучи само - местна власт. А властта е на хората, или поне на тези, които са си направили усилието да гласуват, да изберат свои представители в тази прословута местна власт.

Гласувайки, те автоматично стават работодатели на тези, които са направили кметове и общински съветници. Не бива това, уважаеми пловдивчани, да го забравяте. Вие ги назначавате с вота си. Правите от тях това, което са, подписвате им на практика трудовите договори. И трябва към тях да се държите като работодатели. Да следите, да изисквате, да притискате, да настоявате нещата в любимия ни Пловдив да се случват по правилния начин.

Има една стара максима - "Който не разбира вашето мълчание, няма да разбере и вашите думи". Затова не мълчете аристократично, по пловдивски. Да, пловдичани сме горни и широко скроени хора. Понякога не ни се занимава с неща, за които сме стигнали до извода, че се решават някъде извън нас. Махаме неопределено с ръка и забравяме. А, не бива.

В кабинетите на властта, както се наричат, не бива да живият с мисълта, че могат да правят каквото си искат. Не бива.

Те трябва да знаят, че хората на Пловдив ги наблюдават, следят какво правят. Те трябва да знаят, че важните решения на Пловдив задължително трябва да се вземат след широко гражданско обсъждане. Но не формално в заседателната зала на Общинския съвет, а на площада, пред Общината, с високоговорители, които да се чуват по цялата Главна. И да има микрофони, разположени за въпроси навсякъде. И кметът и заместниците му строени на бълкона на Общината. Всички, до един. Да отговарят, да обясняват, да разасняват. И най-вече да поемат персонална и конкретна отговорност.

Да ни гледат в очите, за да разбираме кой казва истината, и кой шикалкави. Така, както е ставало в древния Филипополис. Така ще се вземат правилните и важни решения - публично, ясно, демократично. А не в задимените и затъмнени кабинети на властта.

Това е властта на демоса. От народа и чрез народа. И това може да се случи. И всичко е в наши ръце. Просто трябва малко по-голяма избирателна активност, за да може в Общинския съвет на града, където реално се вземат решенията, да има и повече мислещи и милеещи за Пловдив, а не за личното си благополучие.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • читател

  Три пъти мери, един път режи е казал народът!!! Дани кооперацията https://i.ibb.co/1sH27GG/22.jpg https://i.ibb.co/1GfWzNH/17052019-002.jpg... https://i.ibb.co/Dgzx3q9/image.jpg... Славчо метлата... Метли за 1 300 000лв.

 • читател

  Учиндолския чалга тату тъпак Слави започна партията си със селска кражба... https://pik.bg/f/gallery/338/480f6f8c0eaf41d565f747b96a83fc5c.jpgДа наистина хората добре трябва да мислят за кого ще гласуват...

 • Читател

  отговори на: читател

  Няма такива тъпаци... https://pik.bg/f/gallery/338/480f6f8c0eaf41d565f747b96a83fc5c.jpg

 • читател

  Напомням, че задачата на тези избори е, да се отстрани тотално прокомунистическата партия ГЕРБ от властта! Трябва да се сложи край на синята диктатура и терор! Пловдивчани - бдете, за да не ревете! Здравю - щеката да си ходи по пътеката!!!

 • Да гласуваме с мисъл

  Прекрасно казано и написано. Нека помислим и гласуваме. Това женче Здравка е алчно и нахално. Човек сменил всички партии не заслужава нищо, то търси просто пари.

 • Дошеви

  Да, да гласуваме с мисъл както призовава Тодор Кръстев. Следя какво пише от години. Този човек е ценен за Пловдив с ерудицията и достойното си поведение. Недоумяваме с мъжа ми защо той не е кандидат за кмет. Тези от неговата партия или са слепи, или безкрайно неидейни. Непременно, непременно ще го подкрепим преференциално, нещо което не можем да гарантираме за другите кандидатури на БСП по обясними причини.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм