Агенцията за бежанци на ООН с изложба в НОЩ/Пловдив

Автор:
Четвъртък, 12 Септември 2019 11:46
Агенцията за бежанци на ООН с изложба в НОЩ/Пловдив

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) организира в Пловдив интерактивна фотоизложба „Самоличност“, която представя истории на бежанци в България чрез технологията добавена реалност. Изложбата гостува като част от фестивала „Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2019“ и ще бъде отворена за посетители до 22-ри септември 2019 г. в Чаена Къща Пловдив.

Изложбата „Самоличност“ включва десет истории на хора от Сирия, Иран, Ирак, Афганистан и Мали, които са открили своя нов дом в България. Благодарение на специално разработено мобилно приложение за добавена реалност всеки посетител ще може да накара фотографиите да „оживеят“ във видео история, която разкрива повече за човека от снимката.

„Наричаме бежанци хората, които бягат от войни и насилие в родните им държави. Често обаче забравяме, че те не са само бежанци, те са лекари, музиканти, учители и бащи със своите спомени, умения, мечти и амбиции. Целта на изложбата е да разкрие човешкия образ на тези хора и да ни напомни колко важно е да мислим за нещата, които ни свързват в сегашния свят на разделения и конфликти.“ споделя Матайс Льо Рут, представител за България на Агенцията на ООН за бежанците.

Всеки, който има желание да се запознае на живо с героите от изложбата, ще може да го направи в събота 14.09 в Цар Симеоновата градина от 19:00 до 22:00, като част от проекта „Жива библиотека“, организиран от Си Ви Ес България и Агенцията на ООН за бежанците в рамките на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2019“.

Автори на изложбата са Фани Бъчварова и Николай Стойков.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм