Русофил № 1 обвинен в шпионаж, Решетников - с 10 г. забрана

Автор:
Вторник, 10 Септември 2019 14:33
Николай Малинов Николай Малинов

Председателят на Национално сдружение Русофили Николай Малинов, който бе задържан вчера от Специализираната прокуратура, е обвинен в шпионаж в полза на Русия. Той е освободен срещу 50 хиляди лева парична гаранция.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който посочи и финансовата схема, зареждала разностранни мероприятия, засягащи пряко националната сигурност на България и външната й политика.

Генерал Леонид Решетников, сочен като гуру на президентската кампания на Румен Радев, е със забрана от 10 години да влиза в България. Самият Радев осъди операцията в изявление от Пловдив днес. Москва също реагира остро срещу София.

Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено управляващите. Това каза Радев.

Това е изключително тежко обвинение.

Очаквам от следствието да представи неоспорими факти.

В противен случай ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарии.

Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите, коментира президентът.

Тезата за шпионаж в полза на Русия е толкова абсурдна и нелепа, че човек даже и не може да я коментира. Но аз съм избран с гласовете на 2 милиона българи и подобни твърдения и инсинуации са обида най-вече към всички тези хора. Мисля, че безсилието на управляващите да се справят с тежките проблеми в страната и пълният провал на правителството в стратегически за европейското ни развитие приоритети се изражда в паническо търсене на враг така, че хората да се противопоставят непрекъснато един на друг и да не могат да се обединят в търсене на отговорност за проблемите и провалите днес, каза още Радев.

Според обвинението обаче, са събрани доказателства за финансирането на въпросните мероприятия, засягащи националната ни сигурност, включително и за предаване на информация, защитена от закона.

Разследването е образувано на 3 юли 2019 г. от Спецпрокуратурата.

Властите са извършили обиски на адреси в Перник и Брезник. Открити са доказателства за продажба на класифицирана информация и прехвърляне на активи от близо 0.5 млрд. евро от банкера Цветан Василев към руския олигарх Константин Малофеев.

В проверените жилища са намерени докладни записки, свързани с предприети действия за геополитическа преориентация на България на основата на Православието към Русия, как това да стане чрез медии включително телевизия.

Събрани са доказателства, че Малинов е водел кореспонденция с руски организации като общество Двуглав орел и Руски институт за статистически изследвания.

Според разследващите има данни за пране на пари и прехвърляне на активи от сферата на комуникациите, военно промишления комплекс и медийния сектор, както и продажба на информация, защитена от закона.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • читател

    Най-после подгонитха путиновите отрепки в България... Очаквам нервна реакция в защита на пропутиновите рубладжии от Мадам Лъжа, червената оса Мая и избора на ген. Решетников за президент на червените боклуци - бомбето Радев...

  • читател

    Прекрасна дата - 9.09. за разправа с пропутиновите местни социалистически отрепки....

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм