Откриха нов труп на диво прасе с африканска чума

Автор:
Понеделник, 19 Август 2019 14:17
Откриха нов труп на диво прасе с африканска чума

До 26/08 с протоколи за заклани домашни прасета стопаните получават помощ от 300 лв

Днес беше проведено редовно заседание на Областната епизоотична комисия с председател зам.- областният управител инж. Димитър Керин. На срещата присъстваха, д-р Чавдар Чавдаров от Областната дирекция БАБХ, инж. Мирослав Димитров – директор Регионална дирекция по горите, представители на РЗИ, областна дирекция на МВР, Областна дирекция „Земеделие“, ОДБХ, РИОСВ, ПБЗН, ловни дружества и кметове на населени места и общини.

На заседанието беше коментирана създалата се ситуация около нововъзникнал случай на намерен труп на диво прасе, в землището на Перущица , за което пробите за Африканска чума по свинете са положителни

С оглед на нововъзникналия случай и с цел предотвратяване и ограничаване на разпространението на болестта АЧС, по нареждане на РДГ – Пловдив със заповед РД 05 – 267 от 16.08. 2019г., се забранява достъпът до горските територии и движението на физически лица и пътни превозни средства, спортни мотори и АТV, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта.

Забранява се достъпът до ловностопанските райони, попадащи в инфектираните зони около първично констатираните случаи на АЧС, землището на гр. Перущица. Зоните са с обхват 200 кв. км. и в тях попадат ловностопанските райони Брестовица, Храбрино, държавен и предоставен ловностопански район Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар.

Забраняват се и дейностите по дърводобив и лов, събиране на билки и гъби. С оглед на недопускането на разпространението на болестта чрез камионите, които пренасят съхраняваните във временни горски складове на дървесина, се дава срок от 7 дни, в който складираният дървен материал да бъде превозен при стриктно спазване на мерките за биосигурност, определени от ОДБХ.

Областната епизоотична комисия обсъди и изпълнението на мерките по доброволното ликвидиране на прасета, отглеждани в обектите тип „заден двор“, които попадат в 20 километрова карантинна зона около промишлените ферми за отглеждане на свине в областта. Мерките, които се прилагат, имат за цел предотвратяване разпространението на вируса и предпазване на едрото промишлено свиневъдство у нас.

На заседанието на Областната епизоотична комисия беше предоставена информация от проверките, които представители на ОДБХ направиха след срока за доброволно изпълнение. По данни на д-р Чавдар Чавдаров, обектите тип „заден двор“, попадащи в 20 км. санитарни зони са разположени в 74 населени места. До момента са проверени 51 населени места и 1092 обекта, като е констатирано доброволното изпълнение на заповедта в по-голямата част от тях. Доброволно са заклани 2184 прасета. Броят на незакланите прасета е 73, а на техните стопани са направени 29 предписания за доброволно унищожаване. Остават непроверени 23 населени места, което ще бъде изпълнено до края на седмицата. От ОБДХ коментираха, че няма негативно настройка и изпълнението на мерките ще бъде изпълнено коректно от страна на населението, което се е убедило в целесъобразността им в борбата с разпространението на вируса на АЧС. До момента няма принудително умъртвени домашни животни.

Бяха разгледани списъците, предоставени от кметове и кметски наместници на населените места, попадащи в 20 километровите карантинни зони, за изпълнението на мерките по доброволно ликвидиране на домашни прасета, с цел да се задейства процедурата по изплащане на компенсации за дезинфекция на дворовете и повишаване на биосигурността в стопанствата.

До 26 август, кметовете и кметските наместници на населени места, които попадат в 20 километровите зони, трябва да предоставят в ОДБХ комплектовани заявления и констативни протоколи на личните стопанства, които доброволно са заклали домашните прасета, за да могат да получат полагащата им се помощ от 300 лв. за санитарно почистване, дезинфекция и подобряване на биосигурността в местата за отглеждане.

Председателят на Областната епизоотична комисия инж. Димитър Керин благодари на всички стопани, които са се включили заедно с държавните органи за максимално ограничаване на щетите, така че България да стане държава, която сравнително бързо се е справила с този проблем.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • д-р Чавдар Чавдаров

    Трупът беше на П. Петров - чумавия глиган на ГЕРБ.:):):) Ще търсим и трупа на другия чумав глиган на ГЕРБ - Дедев, номинирал Зико за кмет!;););)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм