Тотев: Пловдив трябва да продължи да се развива

Автор:
Сряда, 14 Август 2019 18:56
Тотев: Пловдив трябва да продължи да се развива

Възможно е утре да стане ясно кой ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив.

Това съобщи градоначалникът Иван Тотев по време на общественото обсъждане за тегленето на 13-милионния кредит в ОбС Пловдив.

По думите му бъдещият претндент на най-голямата дясна партия у нас е темата на утрешната му среща с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Дойдох тук днес с очакването на това обсъждане да има редица кандидати за кметове и общински съветници, за да дам точен и правилен отговор за проектите, за които е предназначен заема, посочи Тотев.

Припомняме, че средствата са предвидени за изграждането на два многоетажни паркинга и буферен паркинг при кръстовището на бул. Източен и бул. Шести септември.

Дългът се поема чрез ДЗЗД Фонд за устойчиви градове , финансиран със средства от Оперативна програма Региони в растеж (2014-2020) за регионите София и Южна България. 

Този проект е част от приоритетите на община Пловдив и от една политика, провеждана през последните осем години за минимализиране на влиянието на автомобилите в града. Ако този заем го вземем днес, то лихвата ще е 1.1% - тоест задълженията, които бихме поели, са изключително нисколихвени.

В момента община Пловдив може да поеме дълг до 130 милиона лева, без това да представлява голям проблем с 3-годишен гратисен период, коментира Тотев.

На дебата присъстваха Славчо Атанасов и общински съветници от всички политически групи в Общинския съвет.

Кметът бе категоричен, че поемането на нов дълг от 13 млн. лв. ще бъде гласувано от следващия Общински съвет и в новия кметски мандат.

Тотев покани Славчо Атанасов и всички кандидати за кметове и общински съветници на разговор в кабинета му, за да им каже какво е състоянието на града.

Мотивът за всичко, което съм правил през последните 8 години, бе желанието ми Пловдив да стане по-добър град за живеене, подчерта градоначалникът.

Той обяви, че ще помогне на всеки политик, които има същата цел пред себе си.

Ето какво написа в профила си във ФБ кметът на Пловдив инж. Иван Тотев относно 13-милионния заем:

Когато говорим за управление на една община, трябва да се гледа как дадено нещо се отнася към общото цяло. Не трябва да се гледа едно нещо само за себе си колко струва, особено когато говорим за публично управление на град като Пловдив това не може да е водещо.

От съществено значение за разрешаване на част от проблемите с паркирането са проектите за буферен паркинг при кръстовището на бул. "Източен“ и бул. "Шести септември“ и многоетажни паркинги в Тракия и на мястото на бившия ТЕЛК, който пространствено е свързан с подлеза на Чифте баня, Капана, Стария град и Главната улица, където са силно ограничени местата за паркиране.

Инвестициите в многоетажните паркинги в бъдеще ще се възвръщат. Хората вече разполагат с повече от една кола, броят на автомобилите в Пловдив продължава да се увеличава, като в момента има 200 000 регистрирани МПС в общината, а проблемите с паркирането в града се задълбочават.

Кредитният рейтинг на община Пловдив е най-високият за страната, толкова колкото е на столицата. Още от първата година на първия ми мандат започнахме изплащането на 50-милионния облигационен заем, взет от управлението на д-р Иван Чомаков. През 2011г. местните приходи бяха 86 милиона, сега планираме 157 млн. лв.

Изплащането на заемите пада всяка година, защото лихвата намалява. Лихвата на заема с ЕБВР е 2,6%, а ако хипотетично сега вземем заем от 13 млн. лв. за трите паркинга и ремонта на подлеза на Чифте баня, то процентът ще е 1,1. В момента община Пловдив е в такова добро финансово състояние, че може да поеме дълг с тригодишен гратисен период в размер на 120 млн. лв.

В контекста на цялостната политика вземането на заема е печеливш ход. Като кмет на Пловдив през последните 8 години аз се стремях да направя Пловдив едно добро място за живот чрез изпълнението на политики, които да не натоварят града и с много възможности за развитието му в бъдеще в следващите управления.

За мен е важно е да има приемственост и аз съм отворен към всеки един кандидат за кмет и общински съветник да обсъдим предизвикателствата пред Пловдив. Проектите, които съм започнал, ще бъдат завършени до края на мандата. Оставям готови проекти за бъдещи обекти, които новото управление ще реши дали да реализира.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Доби

    Хайде пишете хубави коментари за шефа.

  • читател

    Със Зико или Славчо?!? Дори Зоокъта няма да успеят да пуснат тези политически отрепки. А Зико лично чрез отрепката си Желязкова блокира тоталната рекострукция на Зоокъта. Жалко, че няма ваксина за африканската чума по свинете - свинете в ГЕРБ, включвайки Комисията. Но добрата вест, е че всяко нещо си има начало /баба Цецка/ и край /Радев/... И накрая избирателят ще реши, да преустанови дори и успешни политически партии, като ГЕРБ при идиотски номинации.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм