Камери снимат нарушители и водачи без ГО

Автор:
Сряда, 14 Август 2019 15:40
Камери снимат нарушители и водачи без ГО

Камери за контрол на средната скорост на автомобилите ще заработят до месец в участък от близо 2 километра на пътя Пловдив – Карлово, съобщи в Пловдив на форум за пътната безопасност директорът на Главна дирекция Национална полиция /ГДНП/главен комисар Христо Терзийски. 

В момента върви сертифициране на уредите от института по метрология, за да няма възможност да падат в съда наложените глоби. Документ за съответствие ще получи и първата система за контрол на средната скорост, която от години работи на третия тунел на магистрала Струма в посока Перник, обясни шефът на ГДНП.

По думите му е осигурено финансиране за изграждането на още две отсечки за контрол на средната скорост - на пътя Русе – Бяла и в района на село Микре по пътя за Варна, където често стават тежки катастрофи.

Вече шофьорите са наясно за поставянето на камени на отсечката Пловдив – Карлово и тестовата работа на системата показва намаляване на случаите на превишаване на скоростта, каза още шефът на ГДНП.

По данните от камерите на отсечките за контрол на средната скорост ще става ясно и дали автомобилът е платил гражданска отговорност или не, допълни Терзийски.

Според него причината за повечето инциденти е превишената скорост и факта, че повечето шофьори в България не спазват ограниченията на пътя.

"Те намаляват скоростта само там, където знаят, че имат камери и след 500 метра пак увеличават.", коментира директорът на ГДНП.

Пътна полиция е подготвила и обществена поръчка за покупка на нови 80 модерни камери за контрол на скоростта. Целта е всички данни от камерите да отиват в него, като се автоматизира регистрацията на провиненията и издаването на наказателните постановления. Това ще облекчи много работата на пътните полицаи.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм