Пълен Римски стадион за концерта на Тюрксой /снимки и видео/

Автор:
Н. Пр. Хасан Улусой открива концерта с благодарност към Пловдив Н. Пр. Хасан Улусой открива концерта с благодарност към Пловдив

Негово превъзходителство Хасан Улусой, посланик на Република Турция в България, откри концерта на Международния камерен младежки хор ТЮРКСОЙ на препълнения Римския стадион в Пловдив снощи, като благодари за гостоприемството на Европейската столица на културата 2019.

Културната изява бе организирана от Посолството на Република Турция в София и Генералното консулство в Пловдив и с нея стартира юлското турне на хор ТЮРКСОЙ от България през Сърбия, Черна гора, Хърватия до Португалия.

Директорът на културната органзация ТЮРКСОЙ, която обединява тюрските страни Азербайджан, Казахстан, Киргизия, Узбекистан, Турция и Татарстан (Руска Федерация), Дуйсен Касеинов специално благодари на пловдивчани и Пловдив за приема и интереса към събитието, подчерта, че турнето тръгва именно от Европейската столица на културата 2019 и поднесе дарове на посланик Хасан Улусой, генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, председателя на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-кмета Георги Титюков и директора на фондация Пловдив 2019 Кирил Велчев.

Тази година в младежкия хор ТЮКСОЙ, основан през 2015 г. с участието на талантливи млади изпълнители, привлечени от консерваториите на страните-членки на ТЮРКСОЙ, спечелил три награди в различни категории на Световната хорова олимпиада, проведена през 2015 г. в Германия, участват 35 млади изпълнители от 6 страни.

Диригенти на хора са диригентът на Казахската филхармония Гулмира Куттибадамова от Казахстан и народната артистка на Азербайджан, диригент на полифоничния радио хор на Турското радио и телевизия – Анкара Елнара Керимова от Турция.

Изпълненията възпламениха публиката, която трудно сдържаше овациите си, а десетки пловдивчани наблюдаваха концерта от перилата на Римския стадион.

Видео

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм