От 15/09 още 8 паралелки - без тетрадки, с платформата на Гугъл

Автор:
Вторник, 11 Юни 2019 13:03
От 15/09 още 8 паралелки - без тетрадки, с платформата на Гугъл

8 паралелки в пловдивски училища през новата учебна година ще ползват образователната платформа на Гугъл  G Suite и хромбук.Това съобщи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Вече са закупени 150 хромбуци, които представляват олекотен вариант на лаптоп, но с тъч скрийн.Чрез устройствата цялата информация, необходима на децата, се вкарва автоматично в т.нар. "облак". До него достъп има всеки ученик, след като въведе потребителското си име и парола. 

В момента имаме един 8 клас с хромбук. Надяваме се от януари догодина да успеем да стартираме втора паралелка, каза директорът Вихра Ерамян.

 

Освен в ЕГ Иван Вазов платформата ще бъде въведена и в училищата ОУ Яне Сандански, ОУ Димитър Талев, ПГХТТ, СУ Св.св Кирил и Методий и СУ Черноризец Храбър.

Според Дийн Стоукс облачните технологии са защитени от хакерски атаки на терористични групировки, тъй като достъп до данните на децата има не Гугъл, а училището. Преподавателите упражняват контрол върху платформата, забранени са социалните мрежи и някои интернет сайтове, като има опция да бъдат забранени всяккакви зловредни приложения. Чатовете между децата и педагозите също са криптирани, уточни Стоукс.

В новата образователна технология и устройства от бюджета ще бъдат дадени 200 000 лева, като се разчита и на други източници на финансиране - училищата и родителите.
 
От 500 до 900 лева е цената на един хромбук.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм