Буквар за къртици

Автор:
Сряда, 13 Февруари 2019 09:56
Буквар за къртици

Вчерашният ми статус във Фейсбук за новата кандидатка за шеф на българския ПЕН предизвика странни (за мен) реакции от иначе интелигентни хора, които, хм, направляват литературните процеси у нас (или поне се мъчат да го правят) – чрез издаване, конкурси, награди, журирания, медийни разгласи и т.н. Дори получих покана да се изясняваме на чаша вино с търговския директор на ИК Жанет-45. В първия момент не разбрах защо пък точно приятел като Краси Лозанов ме, хм, емва (понеже никак не съм визирал издателството, за което работи), но после включих, че Здравка Евтимова (която визирам в статуса) е техен автор. Разбира се, че е работа на едно издателство да си защитава авторите.
Само че аз не говоря за автора Здравка Евтимова, а за литературно недоклатените попадии. Очевидно се налага да обясня този, да, малко груб, но достатъчно пластичен термин (понеже поведението на тези, към които го прилагам, е пластично).
„Литературно недоклатен“ е термин, с който обозначавам тежкия джендър проблем за самооценката на един творец, която, често уви, е в криза с външната оценка. Уважението не винаги съвпада със самоуважението, славата – с вътрешния мир, постижението – със самопостигането и още дихотомии, които са дефинирани от Карен Хорни и Карл Роджърс, а и нарисувани (като в помагало за 8 клас) в скалата на базисните потребности на Ейбрахам Маслоу.
Та сега да минем към нашата Здравка Евтимова и нейното „внезапно“ включване в мистичен учебник за 8 клас в американските училища.
Първо. Такъв учебник няма. Системата там не работи по единен учебен план, нито се наблюдава от едно Министерство на образованието (като у нас). Това се оказва лесен начин да се произведе литературно „събитие“ от световен мащаб в малка страна на Балканите. Точно както Остап Бендер обещава на жителите на Васюки да станат световна столица на шахмата.
Второ. В САЩ нямат и помагала по литература за 8 клас, одобрени от Министерство. Как се преподава там (бил съм на специализация по програма на USIA и Iowa State University) – не е тема на този коментар.
Трето. Новината за „внезапното“ включване на разказ от Здравка Евтимова в американски учебник за 8 клас е fake news, защото:
1. Разказът „Кръв от къртица“ е публикуван в сборник с разкази през 2007 година, а не сега.
2. New Sudden Fiction с подзаглавие Short Stories from America and Beyond се рекламира и до днес в Амазон https://www.amazon.com/New-Sudden-Fiction-Shor…/…/0393328015
3. Рекламният анонс за изданието, в което са включени къси разкази до 2000 думи от 60 писатели с внезапен край, гласи An all-new volume―students and lovers of literature take note: this is serious writing that's fun to read. За какво учебно помагало иде реч?
4. Възможно е сборникът „Нова внезапна проза“ да е избран от някой учител/и в някое училище/ща за помагало, но данни за това няма.
Всичко това прави „внезапната“ новина за включването на Здравка Евтимова в американски учебник за 8 клас fake.
И сега идват тежките въпроси към Здравка Евтимова (не като писател, а като „литературно недоклатен“ автор).
1. #Кой изрови сборник с разкази, отпечатан през 2007 г. в САЩ с включена Ваша творба и го представи като американски учебник по литература за 8 клас месец преди насроченото събрание за избор на нов председател на българския ПЕН? Ето за тази литературна мафия говоря - за мафията, която буквално убива най-значимия наш поет и писател на "модерния обрат" Златомир Златанов.
2. Защо Вие не опровергахте fake news-а при „внезапно последвалите“ медийни включвания?
3. Защо не посочихте колко пъти досега е завъртана същата история със сборника и включения ваш разказ в него у нас?
4. Приемането на една фалшива новина ще Ви направи по-успешен писател или цели шумотевица в наш си стил преди един избор?
И накрая – моите мотиви за вчерашния ми статус и днешния по-дълъг (вероятно скучен) коментар.
Здравка Евтимова е най-награждаваната и превеждана днешна наша писателка с достатъчен брой читатели, за да има нужда от реклама чрез фалшива новина. Реакцията й на подобна новина обаче я прави „литературно недоклатена попадия“ – талант без позиция, дарба, влязла употреба. Разбира се, моята оценка, изразена чрез фигурата „литературно недоклатена попадия“, е етична и, надявам се, достатъчно пластична за пластичното поведение на тези, които се разпознават в нея.
Нямам интереси нито към българския ПЕН, нито към СБП, нито към Сдружението на писателите, СБЖ или което и да било друго национално дружество за защита на професионални интереси. Не им вярвам.
Приел съм да съм председател на Дружеството на писателите – Пловдив (самостоятелно юридическо лице без каквато и да било субординация с някои от гореизброените) по една причина: да помогна, доколкото мога, на талантливи, но незабелязвани писатели от провинцията. Харча лично време, нерви и лични средства, но пък – събрахме над 5000 лева помощ за изпадналата в тежко състояние великолепна писателка Величка Настрадинова. Над 5000 лева от бедните й събратя! Нито един член на българския ПЕН не откликна на апела ни. Ето затова водя това Дружество. Предлагам писатели, които ценя, за участие в Международни литературни форуми.
Казвам, каквото мисля, понеже не завися от издатели, агенти и критици. И за да няма пак криворазбрали – Здравка Евтимова е добра писателка, но ще ви изброя поне 10 по-добри: Елена Алексиева, Яна Букова, Емилия Дворянова, Теодора Димова, Йорданка Белева, Станислава Чиуренскиене, Керана Ангелова, Дияна Боева, Кристин Димитрова.
Оценката ми, разбира се, е лична, но по-трудно от това да напишеш разказ в 2000 думи е да ти вярват на думите.
Та в петък – вместо да гледам избора в българския ПЕН, ще си пусна филм с Шон Пен.

Необходимо уточнение: 3 часа след публикацията ни в Plovdiv-online и 24 часа след скромния ми статус най-после Здравка Евтимова прати на Площад Славейков договора си с американско издателство за въпросното учебно помагало (контрактът не е публикуван). Радвам се, че съм помогнал за изясняването на конфуза и нейното едномесечно бягане от конкретни отговори. Разбирам, че нагонът за оценяване от другите е по-силен от себеоценката (особено в ситуация на предстоящ избор в родния ПЕН) и й желая бъдещи творчески успехи (по света и у нас), но преди всичко - ярка лична позиция (примерно по случая З.З.).

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм