Премиера на книга с фрагменти от Владимир Янев

Автор:
Събота, 07 Декември 2019 12:33
Премиера на книга с фрагменти от Владимир Янев

Дружеството на писателите – Пловдив, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и издателство „Захарий Стоянов“ ви канят на

ПРЕМИЕРА

на книгата „Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ от Владимир Янев

Място: Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – 8 аудитория

Дата: 12 декември /четвъртък/ 2019 от 18,00 ч.

 

„МЕЖДУ 12 и 12“

Владимир Янев е сред високите литературни имена в последните няколко десетилетия. Литературен критик и историк, преподавател, поет и есеист, преразказвач на дузина литератури, писател с неочаквано и в повечето случаи провокативно мислене при посланията си. Автор е на множество книги с научни изследвания на българската литература.

„Между 12 и 12“ е определил като „фрагментарни разказвания“, очевидно липсващ жанр, но пък негов си. Янев е превъзходен разказвач на литератури, които не само познава, но е и опитомил чрез любовта си – един Малък принц сред Голямата световна литература. Любимото му литературно пространство е неизбродимата Гора от най-стари времена, през Античността, Средновековието, Ренесанса до великата Руска и Западноевропейска литератури, а в тоя контекст блестят любовите му към българската класика и съвременност. В един тих и задълбочен разговор с титаните на художествената мисъл!

Той наистина живее в Гората на литературата – общува основно с високите дървета, но не пропуска и пошушванията на ниските, че и на храстите. Така пресъздава Живота на литературите… Облажавам всеки, който за първи път ще чете тези му разпилени „фрагментарни разказвания“… Хич даже не са разпилени!

Георги Янев

 

ИЗДАТЕЛСТВО „ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ“

ВЛАДИМИР ЯНЕВ. „МЕЖДУ 12 И 12. ФРАГМЕНТАРНИ РАЗКАЗВАНИЯ“

Странното заглавие „Между 12 и 12“ е предизвикано от стихотворението на австрийката Илзе Айхингер:

Рисунка на умрелите в дълбокото риби,

в дванайсет нарисувана на белия зид,

в дванайсет вече изтрита от белия зид,

от клисаря, дошъл да затвори вратите.

Никой не я е видял.

Владимир Янев е убеден, че духовно зрящите са способни да видят същностното в кратковремието на живеенето. За автора това същностно е свързано с четенето и писането, с обичта към великите творци и достойните хора. Неговите експресивни фрагментарни разказвания представят създаденото от Пушкин, Достоевски, Чехов, Бунин, Горки, Блок, Маяковски, Хлебников, Пастернак, Манделщам, Ахматова, Бродски и редица други руски писатели. Интригуващи са размишленията на дългогодишния преподавател по българска литература за Ботев, Яворов, Гео Милев, Фурнаджиев, Лилиев, Далчев и лириците от следващите генерации, за литературните критици и мислители. В есеистичната проза на Владимир Янев се съпреживяват завещанията на древногръцките и древноримските творци, на средновековните арабски поети, творенията на модерните автори от ХХ век.

В тази книга авторът представя своите герои, включвайки и себе си като субект, възприемащ литературата като изкупление.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм