Олга Токарчук и Петер Хандке с Нобел за литература

Автор:
Четвъртък, 10 Октомври 2019 17:11
Олга Токарчук и Петер Хандке с Нобел за литература

Шведската академия присъди Нобеловата награда за литература за 2018 г. на полската новелистка и поетеса Олга Токарчук, а за 2019 г. - на австрийския писател и драматург Петер Хандке.

Както отбелязват от Шведската академия, наградата на Токарчук се присъжда "за наративното въображение, което с енциклопедична страст представя пресичането на границите като форма на живот".

Според академията Токарчук, която е смятана за най-талантливата полска новелистка на своето поколение, "никога не разглежда реалността като нещо стабилно или вечно". "Тя изгражда своите романи върху напрежението между културните противоположности: природа срещу култура, разум срещу лудост, мъж срещу жена, дом срещу отчуждение", допълват от Шведската академия.

Хандке получава наградата за "влиятелна творба, която изследва периферията и спецификата на човешкото съществуване".

Петер Хандке се утвърди като един от най-влиятелните писатели в Европа след Втората световна война, отбелязва Нобеловият комитет. "Уникалното изкуство на Петер Хандке се състои в съсредоточеното внимание към пейзажите и материалното присъствие в света, което направи киното и живописта два от най-големите му източници на вдъхновение", се казва в изявлението.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм