Фабрика Кино – Пътуване във времето

Автор:
Петък, 19 Април 2019 10:59
Фабрика Кино – Пътуване във времето

Проектът „Фабрика Кино – Пътуване във времето” е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Тютюневият град е целева локация на културната инициатива, именно там в СКЛАД на ул. „Екзарх Йосиф“ 16 миналия уикенд се състоя срещата с документалния режисьор Георги Стоев – Джеки. Авторът лично представи своя филм „ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА“, като въвлече публиката в историята на Боби, който е направил първата независима циганска телевизия в Кюстендил. Той снима репортажи и сватби. Освен това всяка сутрин в 6 ч. разнася хляба в цялата циганска махала. Затова и филмът носи това заглавие. Боби се явява нещо като пътеводител из мъките, мизерията и неволята на циганската общност, които въпреки това, а може би и заради това, съжителстват с истинско веселие и радост. Джеки разказа за своето вдъхновение да прави документално кино и как пъстротата на животът в махалата се е превърнала в социалния фокус на неговия филм. Към този жанр винаги са се отнасяли със специално внимание и селекционерите на филмовата Награда „ЛУКС“ на Европейския парламент, основен партньор на „Фабрика Кино – Пътуване във времето“.

Наградите „ЛУКС“ също така поставят всяка година силен акцент върху теми, свързани с екологията, и не остават безпристрастни към климатичните промени и зелените тенденции в Европа. Във връзка с това в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ на 17 април се състоя прожекция на филма „ЗЕЛЕНАТА ЛЪЖА“ на австрийския режисьор Вернер Буте и немската писателка Катрин Хартман, които се въоръжават с истината, за да разкрият нечестностите на „зелените“ предприятия, като тръгват по следите на корпоративните зелени лъжи и стигат до най-катастрофалните природни бедствия: ужасяващите последствия след разлива на масло от British Petroleum, дело на Deepwater Horizon, изчезването на дъждовните гори заради корпорациите за палмово масло в Индонезия и други подобни факти. След филма се проведе дискусия с Йордан Стефанов, който е човекът зад любопитния блог „Наука и критично мислене“ и автор на книгата „Митове и истини за храненето“. Според него всеки индивидуално трябва да полага усилия, за да запазим екологичното равновесие, и да сме по-склонни да се отказваме от удобства като пластмаса за еднократна употреба и каране на личен автомобил.

Програмата на фестивала продължава на 20 април (събота) от 20:30 часа, в THEATRE - в двора на Драматичен театър Пловдив, предстои да гледате ЖИВОТ В МИНАЛОТО НА БЪДЕЩЕТО, разказан и продуциран от носителя на „ОСКАР“ и „ЗЛАТЕН ГЛОБУС“ Джеф Бриджис. По повод наградата „Сесил Б. Демил“ на тазгодишната церемония по връчването на „Златен глобус“ председателят на „Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд“ Мехър Татна нарече кариерата и благотворителната дейност на 69-годишния актьор „забележителни“. Самият филм обръща внимание на екологичните проблеми и как могат да се предвидят големи промени, породени от спонтанните действия на мнозина. Как енергията заема всякакви форми, придвижвайки се и вдъхвайки живот на всичко. Как, когато разберем истинската ни връзка с всичко наоколо, ще трябва да променим очакванията си не за това, което ще загубим, а за това, което бихме спечелили, ако се подготвим за нещо различно.

На 21 април (неделя) от 20:30 часа, в THEATRE - в двора на Драматичния театър предлагаме на вниманието на публиката в Пловдив един класически български филм „СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ“. Представяна като един от филмите в официалната селекция на Наградата „ЛУКС“ за 2008 година, творбата на режисьора Стефан Командарев е единственият български филм, селектиран сред деветте заглавия, от които се избират филмите, номинирани за чуждоезичен „ОСКАР“. Адаптацията по едноименния роман на Илия Троянов е историята на едно момче, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да открие отново себе си, своята памет и желанието си за живот.

За 22 април (понеделник) сме предвидили прожекция с начален час 18:30 в „Лъки – Дом на киното“ на един страхотен, важен и забавен филм – „СМЪРТТА НА СТАЛИН“! Майстор на черния хумор, доказал се с политическите си сатири в телевизията, както и с номинирания за „Оскар” за адаптиран сценарий „Кръгът на посветените“, британският режисьор Армандо Янучи е в стихията си с тази язвителна комедия, разказваща за съветския лидер и обкръжаващите го подмазвачи интриганти. Чрез таланта на англоезични актьори с коренно различен натюрел Янучи изпраща ясното послание, че Сталин и вътрешният му кръг са били просто банда кариеристи, чието лидерство на суперсилата от епохата на Студената война ги изнервя твърде много. Бурлеската в „Смъртта на Сталин“ е навременна алегория за користните и арогантни лидери и корумпирани властници – точно типа комедия, която е специалитет на Янучи…

На 25 април (четвъртък) от 18:30 часа в ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ на улица „Екзарх Йосиф“ № 16 ще се състои още една прожекция на важен и много награждаван български филм – втората игрална творба на авторския тандем Кристина Грозева и Петър ВълчановСЛАВА“, с участието на Стефан Денолюбов и Маргита Гошева. Филмът беше представен в официалната селекция на Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2017 година, а разказът е за кантонера Цанко Петров, който намира милиони левове на влаковите релси. Решава да ги предаде на полицията и в замяна е награден с нов ръчен часовник. Скоро обаче подаръкът спира да работи. Петров започва отчаяна битка не само за стария си часовник, но и за изгубеното си достойнство...

Последният филм в пловдивската програма през април на „Фабрика Кино – Пътуване във времето“ е предвиден за 30 април (вторник), от 18:00 часа, като прожекцията ще бъде отново в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (сграда 1 ректорат, аудитория 6), а филмът е носителят на Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент за 2018 година – „ЖЕНА НА ВОЙНА“ на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон. Неговата непримирима героиня Хала обявява война на местната фабрика за алуминий. Тя е готова да рискува всичко, за да защити неосквернената исландска природа, която обожава... Докато неочаквано в живота ѝ не се появява едно сираче.

„Исках да обърна внимание на факта, че природозащитниците и еко активистите, които се борят за запазването на природата, много лесно стават врагове на властта. Виждаме го навсякъде. Знаем за Берта Касерес от Хондурас, която беше убита, както и за Йоланда Матурана от Колумбия. Виждали сме такива неща и в историята ни. Във филма главната героиня използва силата на саботажа по примера на Мандела срещу апартейда“, споделя режисьора.

След края на прожекцията каним публиката на дискусия, свързана с пъстроцветната палитра на европейското кино, както и на специалния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез филмовата Награда „ЛУКС“ върху многообразието на кинотворбите, които се създават като копродукции в Европа. Не бива да забравяме, че сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас!

През 2019 година няма по-подходяща дестинация от ПЛОВДИВ – една от европейските столици на културата, за срещи със съвременни вдъхновяващи филми от цял свят, творби на игралното и документално кино!

* * *

ОЧАКВАЙТЕ филмите в програмата на „Фабрика Кино – Пътуване във времето”, които ще бъдат представени в СОФИЯ!

Може да следите всички събития на СТРАНИЦАТА на ФЕСТИВАЛА!

#ФабрикаКИНО в ПЛОВДИВ

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм