Снимат филм на остров Адата

Автор:
Събота, 20 Октомври 2018 14:44
Снимат филм на остров Адата

Остров Адата и централната поща в Пловдив предизвикаха творческото вдъхновение на режисьора Любомир Младенов, който избра тези две локации за заснемането на своя нов късометражен филм, част от поредицата Кинопловдив. Снимките се състояха тази седмица и продължиха четири дни – по два на локация.
Филмът „Fragile“ разказва за момиче, в чийто сън навлизаме интимно. Но този сън не е нереална фантасмагория, а е сън - изпитание, в който героинята се изправя срещу страховете си, които наяве е склонна да заглушава. За избора на тема и стилистика на филма - магическия реализъм, режисьорът споделя, че за първи път си позволява да се захване с подобна естетика, докато винаги е имал желание. Това, което го провокира и се осмелява, са конкретните места в Пловдив – островът Адата и пощата. „Интериорът на пощата е абсолютно уникален, чувството наистина е, че влизаш в нечий сън. Такива места за съжаление постепенно изчезват и единственото спасение е спешно да бъдат филмирани. А островът представлява 90 декара девствена гора, заобиколена с вода, всичко това на 10 минути пеша от центъра на Пловдив.“, споделя режисьорът.
Главните роли са поверени на актьорите Надежда Колева, добила популярност от ролите си в столичните театрални постановки „За любовта и други демони”, „Гео" и „Онова нещо" и на Александър Бенев, познат ни от филмите „Семейни реликви“, „Жажда“, „Асансьор за пациенти“ и др. и Оператор на филма отново бе Диан Загорчинов, професионалист, с когото режисьорът има два реализирани филма („Кораб в стая“ и „8:19“).
Филмът „Fragile“, заедно с още шест късометражни филма, ще оформи пълнометражния кинопроект, посветен на Пловдив, който се очаква да има премиера през 2019 година като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.
До момента са заснети филмите „Химера“ на режисьора Павел Г. Веснаков и „Better nature“ на реж. Ралица Петрова. Съвсем скоро започват и снимките на режисьора, родом от Пловдив – Митко Кутманов.
---
За Любомир Младенов:
Любомир Младенов завършва „Кино и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ, в класа на проф. Георги Дюлгеров. Още в първите години на обучението си той заснема четири късометражни филма, които участват във фестивалите в Мюнхен, Дьор, Котбус, Анжер, Клермон-Феран, Киев и др. Режисьор е на документалните филми „Черни бегълци“ (2004) и „Витоша“ (2012), късометражните „34“ (2007) и „Картинг“ (2009) и игралния „Ловен парк“ (2010). През 2017 г. излиза на най-новият му пълнометражен филм „Кораб в стая“, чиято международна премиера е на филмовия фестивал в Токио. Любомир Младенов е един от режисьорите във филма омнибус „8 минути и 19 секунди“, обединяващ шест разказа на Георги Господинов.
За Кинопловдив:
Седем утвърдени режисьорски екипа от България прекарват по месец в града на тепетата, за да се вдъхновят, подготвят и реализират своя кинематографична идея, посветена на Пловдив. На финала – всички готови филми, ще бъдат обединени в един пълнометражен филм-омнибус, който ще представи Пловдив по световни фестивали и форуми. Освен направата на филмите, през 2018-та всеки от режисьорите проведе и по един майсторски клас, насочен към неспециализирана публика, както и прожектира един свой филм. Режисьорите в проекта са Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Веснаков („Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”), Христо Симеонов („Синът”).
Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм