Филми за Георги Марков и Васко Пармаков на Златния ритон

Автор:
Четвъртък, 05 Декември 2019 11:58
Съдбата като джаз Съдбата като джаз

В последния ден от фестивала можете да гледате много и интересни заглавия.

От 14.00 часа

В „Чувство за непоносимост“ на Боя Харизанова на фокус е Георги Марков (1929 - 1978) – талантлив писател с шеметна кариера, който напуска социалистическа България през 1969 г., воден от „чувство за непоносимост“. Филмът стига до бягството му.

17.00 часа

„Иван Сираков. Да оцелееш като син на „бивши хора“ на Николай Василев е епизод от третия сезон на важната документална поредица на БНТ „Отворени досиета“, която представя в 27 минути прекършени съдби на забравени или изобщо непознати хора по време на комунистическия режим. Иван Сираков е един от тях - единственият оцелял в четири лагера.

„Съдбата като джаз“ на Константин Занков е посветен на големия джаз пианист и композитор Васил Пармаков, напуснал без време този свят на 21 май 2016 г. Филмът проследява музикалния му път, неговите експерименти, импровизации...

19.30

„Колелото Балкански“ на Илия Костов разказва за пътя на Александър Балкански – основателя на най-големия цирк на Балканите, за прославената фамилия, за цената на успеха.

„Гешев“ на Васил Барков е посветен на митичния полицай Никола Гешев в царство България – страшилище за комунистите. Учил две години право в Италия, той не завършва, но извънредната му интелигентност го издига до полицейски висини. На Гешев се приписва крилатата фраза: „Ще обера кадърните ви хора и ще ви оставя кундурджиите – да видите как се управлява с кундурджии!“.

СПЕЦИАЛНИ ПРОЖЕКЦИИ ЗА ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ, СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРИЯ

От 15.00 часа

Два филма, създадени по програма „Еразъм +“ в проект „Чешката и словашката културна следа в България“ представят Ярослав Захей и Йозеф Шнитер. Изработени са в сътрудничество между три европейски училища – Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, Средното училище по дизайн и изкуства, в Тренчин, Словакия и Средното училище по стъкларство във Валашке Мезержичи, Чехия.

ЯРОСЛАВ САМУЕЛ ЗАХЕЙ

Словакия, 27 мин, 2019

Документален разказ за живота и личността на Самуел Захей, словак, който живее и работи в България от края на 19 в. до 30-те години на 20 в. Той е учител, публицист, преводач и предприемач. Автор е на първия превод на „Под игото“ на словашки език. Един от основоположниците на дружество „Славянска беседа“.

ЙОЗЕФ ШНИТЕР

Чехия, 27 мин, 2019

Филм за чешкия архитект Йозеф Шнитер, който прекарва по-голямата част от живота си в Пловдив. Йозеф Шнитер придава на Пловдив модерния му облик. Той създава първия градоустройствен план на града и проектира  църкви, камбанарии на църкви, къщи, много училища и обществени сгради. Филмът се фокусира върху личността на Йозеф Шнитер, а не върху конкретни сгради, към личността на архитекта се връща правнучката му професор Мария Шнитер, която живее в Пловдив и придружава зрителя със своя разказ през целия  филм.

ВСИЧКИ ПРОЖЕКЦИИ СА В КИНО „ЛЪКИ“ ДОМ НА КИНОТО

В ПЛОВДИВ - ВХОД СВОБОДЕН!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм