Премиера на филм за спасените български евреи

Автор:
Вторник, 15 Октомври 2019 13:58
Премиера на филм за спасените български евреи

23 ОКТОМВРИ – СВЕТОВНА ПРЕМИЕРА
LUCKY ДОМ НА КИНОТО, Пловдив

Следващото поколение

Пълнометражният документален филм „Следващото поколение“ на режисьорите Ния Александрова и Айелет Хелер съхранява националната ни и европейска историческа памет, като разкрива неразказаните лични и много емоционални истории на две спасени еврейски семейства, чиито корени тръгват от България. „Следващото поколение“ е пряко свързан с Пловдив. Негови главни герои са генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, началник на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 г., и израелската телевизионна звезда Ошрат Котлер, които са потомци на известни фамилии от града и региона.
Лентата е заснета в Израел и България и чрез емоционалното пътуване на героите назад към корените проследява не просто изключителната история на спасяването и биографиите на двете семейства, но и личните чувства и емоции на героите в тяхното търсене на отговори за миналото и настоящето.

Проектът се осъществява от „Ди Индъстри“ ООД и T.T.V Production Ltd. по идея на Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев.

Филмът е създаден с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата, Канал 8 /Израел/, Ционистка федерация на България, Международна фондация България и други. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Трейлър на филма: https://vimeo.com/366016891

Главни герои в документалния филм са генерал-лейтенант Габриел Ешкенази, началник на Генералния щаб на Отбранителните сили на Израел (2007-2011), чиито баща е роден в Пловдив, и популярната израелска журналистка Ошрат Котлер - потомка на еврейска фамилия от град Пазарджик.

„Как е успял този народ да направи тиха революция срещу хитлеристите?“, се пита Ошрат Котлер.

А генерал Ешкенази добавя: „Тази история трябва да бъде разказана на бъдещите поколения. Да знаят, че в най-зловещото време за Европа е имало и други хора - човешки същества! Имало е един малък български народ, заради който днес ние съществуваме. Ако не бяха те - нас нямаше да ни има!“

„Следващото поколение” се посвещава и на 70-годишнината от „Голямата Алия” - имиграцията в Израел на 45 000 български евреи от 50 000 еврейска общност на България. Проектът е част от програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Генерал-лейтенант Габриел Ешкенази и Ошрат Котлер ще бъдат официални гости на световната премиера на „Следващото поколение” в Пловдив.

Дата: 23 октомври /сряда/ 2019 г.

Час: 19:30 - официален коктейл

20:30 - официална премиера

Място: Lucky Дом на киното, ул. Гладстон 1, Пловдив

Трейлър на филма: https://vimeo.com/366016891

За нас ще бъде чест да сте гост на световната премиера на „Следващото поколение”!

С уважение от създателите,

Режисьори: Ния Александрова и Айелет Хелер

По идея на: Яков Джераси, Цафрир Кохановски и Димитър Гочев

Продуценти: Цафрир Кохановски, Димитър Гочев и Яков Джераси

Филмът е реализиран с подкрепата на:

Фондация „Пловдив 2019“ – Европейска столица на културата,

Канал 8, Израел,

Ционистка федерация на България,

Международна фондация България и други.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм