Златна роза и спецнаграда за 2 филма, заснети в Пловдив

Автор:
Събота, 05 Октомври 2019 12:37
Златна роза и спецнаграда за 2 филма, заснети в Пловдив

Два от седемте късометражни филма, обединени в пълнометражния „7“, си тръгват от фестивала във Варна с награди! Международното жури за късометражни филми с председател Андрей Паунов (България) и членове Ана Вълчанова (България) и Йошико Минекава (Япония), отличиха филма на реж. Христо Симеонов „Нина“ с голямата награда Златна роза за „Успешната симбиоза между автентичност и въображение. За нежното и честно отношение към героите.“, а „Дом“ на реж. Димитър Кутманов със Специален диплом за „Поетичния поглед в преследване на изгубеното време.“

"Наградата Златна Роза’2019 за късометражен филм е много неочаквана за мен, не само защото я печелим за 3-ти път, но защото винаги си мисля, че има по-добри филми от нашия. Надявам се в скоро време късометражното кино да намери своя път и към телевизионните екрани, и българските телевизии да проявят интерес към програмиране на късометражни филми, обръщам се в частност към БНТ, като държавна телевизия. Нито един от късите филми, по които съм работил, не е бил излъчван в българския телевизионен ефир. По света късото кино отдавна е намерило постоянно програмиране на малкия екран.", казва режисьорът Христо Симеонов по повод наградата.

Радвам се, че и двете награди за късометражни филми отиват при филми от омнибуса”, споделя отличеният със Специален диплом режисьор Димитър Кутманов. 

Филмът-омнибус „7“, обединяващ седемте късометражни филма, създадени от седем режисьорски екипа от младото поколение в българското кино, изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив. Те бяха заснети там през 2018 година като част от артистичната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и реализирани с подкрепата на общинска фондация „Пловдив 2019“.

Екипът зад целия проект изказва благодарности към фондация „Пловдив 2019“ за доверието и подкрепата за реализирането на филмите, както и към екипите, доброволците и различните спомоществователи от града.

Очаквайте прожекции в избрани кина в страната през ноември 2019 година.

ЗА ФИЛМИТЕ ОТ ПРОЕКТА 7”:

Седем режисьорски екипа изследват какво се случва в душите на седем персонажа в красивия и старинен град Пловдив.

Продуценти Поли АНГЕЛОВА, Елена МОШОЛОВА, Николай ТОДОРОВ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  1. BETTER NATURE

В името на корпоративния тиймбилдинг, недоволна служителка е принудена да се упражнява в любов и съпричастност, докато сади дървета. Ала едва когато премине през жестокостта, тя ще успее да се свърже с друго човешко същество и да изпита истинско милосърдие.

Участват Слава ДОЙЧЕВА, Ангелина РАНГЕЛОВА

Сценарий и режисура Ралица ПЕТРОВА

Оператор Кирил ПРОДАНОВ

Художник Елена СТОЯНОВА

 

  1. НИНА

Нина, 13-годишна джебчийка с остър и прозорлив поглед разглежда съдържанието на мъжки портфейл, който току-що е откраднала. С любопитство и тъга се взира в чуждите семейни снимки... Малко по-късно, при поредния си опит за обир, Нина е заловена. За всеобща изненада жертвата на обира - Яна, отказва да предаде Нина на полицията и решава да обърне малко внимание на момичето като я черпи обяд.

Участват Пламена СТЕФАНОВА, Борислав РУСЕВ, Маргита ГОШЕВА

Сценарий Константин БОЖАНОВ по идея на Христо СИМЕОНОВ

Режисура Христо СИМЕОНОВ

Оператор Веселин ХРИСТОВ

Художник Ивелина МИНЕВА, Невена ГЕОРГИЕВА

  1. ДОМ

Млад мъж се лута из безлюдните улици на Пловдив в опит да се завърне у дома си. Междувременно, из фрагментираните пространства на къщата от неговите спомени блуждаят образите на близките му. Като при всяко завръщане, всичко най-близко се оказва недостижимо.  

Участват Йордан ЧИЧИКОВ, Пламена ИВАНОВА, Димитър КУТМАНОВ – Старши, Надежда ЧАУШЕВА, Анна НАЙДЕНОВА, Андрей МЛАДЕНОВ

Сценарий и режисура Димитър КУТМАНОВ

Оператор Диан ЗАГОРЧИНОВ

Художник Александра ОВЧИННИКОВА

  1. СЪВСЕМ КАТО МЕН

Вера получава колет без име и адрес. Мистериозният подарък я отвежда все по-дълбоко в бездната на съзнанието ѝ, на предела между действителността и отвъдното. Там тя среща Иван, нейният гид в един лабиринт, където залогът е оцеляването на Вера.

Участват Надежда КОЛЕВА, Александър БЕНЕВ

Сценарий и режисура Любомир МЛАДЕНОВ

Оператор Диан ЗАГОРЧИНОВ

Художник Яна ЛОЗЕВА

  1. ХИМЕРА

31 години след аварията в Чернобил, мъж и жена намират странно същество зад блока си. След като никой не може да им помогне да разберат какво е това и от къде е дошло, те се обръщат към Бог.

Участват Георги ИВАНОВ, Йоана БУКОВСКА–ДАВИДОВА, Даниел РАШЕВ, Иван ПАСКОВ

Сценарий и режисура Павел Г. ВЕСНАКОВ

Оператор Орлин РУЕВСКИ

Художник Северина СТОЯНОВА

  1. ИЗЧЕЗВАЩ ВИД

Млада художничка е на кръстопът в живота си. Женен бизнесмен ѝ предлага брак, а неизвестен поет ѝ изпраща всяка седмица писма със стихотворения, писани специално за нея. Тя отива за съвет при стар приятел от художественото училище, надявайки се той да я разбере.

Участват Аделина ЖЕЛЯЗКОВА, Павел Г. ВЕСНАКОВ, Григор АНТОНОВ, Сребрина ТИМОФЕЙ

Сценарий и режисура Николай ТОДОРОВ

Оператор Кирил ПРОДАНОВ

Художник Елена СТОЯНОВ

  1. ДУЕТ

Най-добрата и всъщност единствена приятелка на Биби – Тео, живее на покрива. Двете са неразделни дори за минута и това пречи на Биби да се съсредоточи в училище и на уроците по чело. Тяхното безгрижно съществуване обаче е на път да бъде нарушено от избягал от вкъщи тинейджър-китарист, направил си подслон на същия покрив.

Участват Сибила ПЕТРОВА, Теодосия ПАСПАЛЕВА, Велислав ПАЧАМАНОВ

Сценарий и режисура Кристина ГРОЗЕВА и Петър ВЪЛЧАНОВ

Оператор Кирил ПРОДАНОВ

Художник Ивелина МИНЕВА

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм