Българско-турският литературен клуб подкрепя Пловдив 2019

Автор:
Четвъртък, 24 Януари 2019 14:50
Кадрие Джесур Кадрие Джесур

Всички прояви на Българско-турския литературен клуб за 2019 ще бъдат в подкрепа на Културната столица Пловдив-2019. Това подчерта в разговор с нас, председателят на клуба и главен редактор на списание „Небет тепе“ Кадрие Джесур. Тя е родена през 1968 г. в Момчилград. Завършва Предучилищна педагогика в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и Турска филология в Шуменски университет “Еп. Константин Преславски”; защитава магистърска теза по руска литература в университета Истанбул, където в момента е докторантка.

Нейни стихове и реценцзии на български език, се публикуват в регионални, университетски и централни издания до 1989 г. когато заминава за Турция. Тя продължава да пише пише поезия на турски и български език. Живее в Истанбул и е активен преводач на художествена литература от турски на български и от български на турски език. В неин превод на турски излизат разказите на Йордан Радичков, Николай Хайтов, Ивайло Петров, Деян Енев, Ангел Г. Ангелов, Кристин Димитрова, Антон Баев; пиесите на Йордан Радичков, Петър Анастасов, Емил Бонев, Съби Събев, Андрей Калудов и др.

В турския литературен печат представя поезията на Любомир Левчев, Христо Фотев, Петя Дубарова, Йордан Кръчмаров, Александър Шурбанов, Едвин Сугарев, Божана Апостолова, София Несторова, Антон Баев, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Сашо Серафимов, Светлозар Игов, Димитър Калев, Красимир Симеонов, Димитър Кенаров и др. Публикува поетични книги на Божна Апостолова, Антон Баев, Любомир Левчев и др.

- Кога е създаден Българско-турският литературен клуб?

Клубът е създаден преди пет години. В клуба членуват преподаватели от Пловдивския, Шуменския, Софийския и Анкарския университет, студенти от Пловдив; турски и български поети и писатели, издатели и представители на медиите. Клубът е регистриран през юни 2018 г. като неправителствена организация с обществено значение. Клубът инициира срещи с творци на словото от двете държави, организира представяния на книги, участва активно във фестивала „Пловдив чете” и в социални проекти; организира литературни конкурси, детски празници, насърчаващи четенето.

- Разкажете ни накратко за дейноста на клуба през 2018 година; кои са реализираните ви проекти?

През 2018 година една от важните за нас реализирани дейности без съмнение е Международният ден на майчиния език (21 февруари). Знаете, че под същия наслов тази дата се отбелязва в международен мащаб. В нашия празник участваха представители на седемте етнически общности на Пловдив, които изнесоха културна програма всяка на своя майчин език. Прозвучаха откъси от класическата творба „Малкият принц” на Екзюпери на 25 езика, на които се говори в момента в Пловдив. Празникът протече много емоционално, което се дължеше на активното присъствие на носители на различни езици, в това число и чуждестранните студенти от пловдивските висши училища.

Българско-турският литературен клуб се включи и във фестивала на книгата „Пловдив чете”. Под негов патронаж премина премиерното представяне на книгата „Петър Дачев в Истанбул”, чиито автор е възпитаникът на пловдивския университет, известният литературен историк и критик, преподавател в Анкарския университет проф. д-р Хюсеин Мевсим.

Българско-турският литературен клуб съвместно с Филологически факултет при ПУ „Паисий Хилендарски“ организира среща- разговор с издателя и председател на Дружеството на пловдивските писатели Антон Баев и журналиста, председател на Асоциацията на чуждестранните журналисти в България, Иво Радойков. Модератор на срещата беше доц. Елена Гетова - заместник декан на Филологическия факултет. Клубът организира и проведе празник, посветен на Международния ден на детето в Турция – 23 април, както и за 1 юни, когато празнуват децата в България. По този повод бе организиран двуезичен конкурс за проза, поезия и рисунка.

Клубът участва в проекта „Наследство – Сливане на традиции и бъдеще –Заедно“, както и във „Фестивалът за хляб и сладкиши“ с концерт, изнесен на Малката главна улица от ансамбъл челисти от Тракийски университет в Одрин. Гостите музиканти от Турция заедно с преподаватели и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ участваха в демонстрацията. Във втория ден от фестивала членовете на клуба, заедно с почентия председател на клуба Хюсеин Ергани и главния готвач на турското консулство, приготвиха традиционнен турски хляб и сладкиши и ги раздадоха на гостите на фестивала. В проекта „Месим заедно“ на Хлебна къща Пловдив, момичетата от турския етнос в клуба, забрадени с традиционни забрадки, участваха в месене на хляб заедно с момичета от българския етнос. От 5 до 8 март 2018 г.

Българско-турският литературен клуб организира демонстрациии на живо, с цел да популяризира изкуството на рисуване върху вода, наречено ебру. Майстор на ебру от Турция и членове на клуба проведоха демонстрации в катедрата по изобразително изкуство в АМТИИ, НГ за Сценични и Екранни Изкуства , НХГ „Цанко Лавренов" и Културен център „Тракарт“. В проекта бяха включени младежи от Асоциацията на глухонемите в Пловдив.

Литературният клуб беше съорганизатор на честванията по повод Международния ден на жената в Турското консулство. На тържеството бяха поканени над 100 дами от града, които имаха възможност да се запознаят с техниката рисунка върху вода ебру и да рисуват заедно. Българско-турски литературен клуб организира среща-разговор с архитект-реставраторката на Желязната църква в Истанбул „Свети Стефан“ Фикрие Булунмаз и придружаващата я делегация с пловдивската общественост. След това на делегацията бе показано културното богатство на Пловдив.

Българско-турският литературен клуб съвместно с студенти от Филологическия факултет при ПУ „Паисий Хилендарски“ отбелязаха 116-тата годишнина от рождението на големия турски поет, Назъм Хикмет. Тържеството беше в НЧ „Назъм Хикмет“ с любезното съдействие на секретаря на читалището г-жа Силвия Ангелова.

По инициатива на Българско-турския литературен клуб 10 представители на пловдивски и национални медии присъстваха на тържествата Хъдрълез-какава (Ромския Гергьовден) в Одрин и имаха възможност да се срещнат с областния управител и кмета на Одрин, проведоха пресконференция със свои турски колеги и обсъдиха възможностите за обогатяването на туристическите маршрути през 2019 година. Има идея 2019 година празниците Гергьовден и Хъдрълез-Какава да се честват заедно в Пловдив.

През октомври младежи в неравностойно положение от Пловдив по проект на Ротари клуб Немрут, съвместно с Българо-турския литературен клуб организираха съвместно покоряване на митичната планина Немрут. В културния център „Тракарт“ беше организиран благотворителен търг на фотографии на участници в експедицията. Набраните средства са дарени за ски ваканция на младежи в неравностойно положение.

- Как възникна идеята за списанието и за името му„Небет тепе“?

Клубът издаде първия брой на списание „Небет тепе” – двуезично издание, в което утвърдени турски и български творци от различни поколения ще могат да публикуват своите творби. Селекцията се извършва от редакционна колегия в състав: проф. д-р Евдокия Борисова, проф. д-р Хюсеин Мевсим, доц. д-р Елена Гетова, д-р Харун Бекир, д-р Азиз Шакир. Списанието ще се издава четири пъти годишно, може да ни пишете на електронната ни поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

  • Какво да очакваме от вас за в бъдеще?

В момента работим по стартирането на сайт, който ще популяризира различни инициативи, част от годишната програма на сдружението, ще информира за срещи и конкурси, ще публикува отличени литературни творби и новоиздадени книги. Искаме да присъстваме активно и трайно в културните и социални проекти на Пловдив. Вече имаме готовност за представяне на новата книга на проф. Хюсеин Мевсим „Културните отношения между Република България и Република Турция”, издание на ИК „Жанет 45”. Премиерата и съпътстващата я изложба с картини на българския възрожденец Петър Дачев, ще бъдат изложени в НБ „Иван Вазов”.

През месец март клубът ще организира среща-разговор с пловдивския писател-историк Йордан Велчев, а по покана на университета в Кастамону – Турция (Културна столица на Тюркския свят през 2018) делегация от клуба и българският писател ще гостуват в Тюркската културна столица и Чорум, известен като градът на хетите.

  • Имате ли планирана проява за 21 февруари, една година по-късно?

Да, на 21 февруари ще организираме общоградско тържество по случай Международния ден на майчиния език. Избраната творба за четене тази година е „Хамлет“. Безсмъртната Шекспирова драма ще прозвучи на повече от 35 езика пред пъстрата културна пловдивска аудитория. Проектът е включен в Културния календар на град Пловдив.

Днес, 24 януари от 18:30 часа Ви каним на Приятелски концерт в Културен център „Радио Пловдив“.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм