Лицето на Пловдив ще е готово до края на втория ми мандат

Автор:
Неделя, 30 Декември 2018 09:32
Лицето на Пловдив ще е готово до края на втория ми мандат

Втора част от годишното интервю с кмета инж. Иван Тотев – за края на проектите в Централна градска част, за това, което трябва да свърши следващият градоначалник, и за изпълнените до един предизборни ангажименти

Г-н Тотев, продължаваме с темата за мащабните благоустройства в централна градска част. Кое ще стане по-бързо – площад Централен или подлезът на ул. Гладстон, понеже по едно време се твърдеше, че първо трябва да се завърши подлезът?

Върху подлеза е налят бетонът, изолация е сложена и можем да редим настилката. Двата обекта вече вървят по отделна писта. Гладстон ще бъде отворен най-късно края на март. С площада почваме веднага след като свалим кулата от откриващото събитие на ЕСК 2019 – от 14-ти януари, с лепене на плочки. Като дойдат мраморите, през февруари, слагаме тях – в зоната, която е определена, и влизаме с багери нататък към Партийния дом. Самият бул. Цар Борис III ще бъде отворен веднага след 14-ти, там няма какво да се прави, освен да се разчисти. Да, в момента в ремонт е централната градска част, където се облагородява инфраструктурата и това е нещо, което е абсолютно необходимо, тъй като ремонти там не са правени повече от 30 години. Подлезът на Гладстон не можеше да се отлага повече, защото бе крайно амортизиран и опасен. Там не е имало основен ремонт повече от 30 години. А площад Централен не е пипан от 1968 г. и нямаше здрава плочка върху него.

Концертна зала – държавен обект към Министерството на културата. Спомням си, че предишният министър, Вежди Рашидов, бе поел публично ангажимент да я ремонтира с пари на министерството. Какво стана при Боил Банов?

Подготвили са процедура за проект на цялостна реконструкция като са ни отправили няколко запитвания дали общината би дала терени в близост, които да бъдат използвани. Казали сме да. Оттам нататък чакаме да стартират въпросната процедура и когато имат пари, да почнат ремонта. Но това няма как да го прави общината, ще си го прави министерството – тяхно е на 100%. Операта е държавна, общината, кметът или местната администрация нямат право да се разпорежда с концертна зала или да я строят наново. Все пак с решение на Общинския съвет подпомогнахме програмата на Пловдивската държавна опера с 200 000 лева през 2018 г.

Гладстон 32 – галерията на Дружеството на художниците, ще се строи от нулата, но по чий проект?

Проектът е спрян на Акт 10, за да може да се направи промяна по време на самото строителство. Запитахме НИНКН дали промените трябва да се съгласуват с тях. Пак днес (28.12.2018) получих отговор, че промени, които не касаят Общия устройствен план, нямат нужда от съгласуване с тях. Така че можем да правим всякаква промяна по време на строителството, каквато искаме. Търсим най-добрия вариант. Всъщност имаме два, към които сме се насочили. Единият е нова разработка на Петкана Бакалова. Другият пак е неин (смее се). На 4-5 януари догодина ще се видим тук заедно с изпълнителя на обекта, с Бакалова и със Снежана Фурнаджиева – шефката на Дружеството на художниците, и ще вземем заедно решение. Но хубавото е, че вече няма да чакаме съгласуване с НИНКН. Юни месец галерията трябва да е готова. За началото на юли подготвяме първата изложба там на Дружеството на художниците, обещали сме им. През септември се надявам там да направим голяма чуждестранна изложба.

Втората нова художествена галерия - в сградата на бившия Детмаг на Главната. Кога ще се случи?

Делото ни във ВАС е през февруари. Имаме одобрен проект за 1000 квадратни метра художествена галерия, осигурен бюджет, избран изпълнител за реконструкцията по Закона за обществените поръчки от район Централен, но се обжалва изборът на изпълнител. Делото сме го спечелили на първа инстанция в Комисията за защита на конкуренцията. Ако във ВАС всичко мине през февруари, работата е три месеца – вътрешен ремонт, така че и тази галерия ще отвори врати през лятото. А на 20 септември, датата е твърдо определена, откриваме Голямата базилика с фондация Америка за България. Впрочем американският посланик, както и почти целият дипломатически корпус в София, потвърдиха, че ще присъстват на откриващото събитие на 12 януари.

До средата на настоящата година имаше различни жалби по провеждането на обществените поръчки (спомнете си случая Анка!) на горепосочените обекти, които забавиха старта на ремонтите и за които чакахме решение на съда, което беше в полза на Общината. Това обаче забави реализирането на проектите. Важното е, че ги започнахме и ще ги завършим. Ако тези обекти бяха ремонтирани преди 10 или 15 години, сега нямаше да бъде всичко накуп.

Ние си имаме 4-годишен план, по който управляваме и ще си го изпълним докрай. Понеже пишат насам-натам – това не е готово, онова не е. Не, ще е готово всичко, което сме обещали, мандатът не е свършил. Обектите, които сме започнали, се отчитат на края на четвъртата година, не на края на третата година от мандата. Дотогава ще има и нови галерии - два броя, площад Централен, Голяма базилика. Всичко обещано ще бъде изпълнено даже в повече. Но не може на третата година да ми се казва защо не си направил всичко.

Кино Космос – кога ще се разчисти кинкалерията от площадчето и кога ще започне ремонтът?

Собствениците вече имат обявление, даже, мисля, заповеди, за отчуждаване на обектите. Има оценка, може да се изчисти площадът още в началото на 2019, зависи дали ще обжалват. Но дори и да обжалват, тези дела са бързи, защото са само на една инстанция. Реално е площадчето да се изчисти догодина. За реконструкцията – тя е само вътрешна, имаме готов проект, пускаме ЗОП в началото на 2019-та и ще видим дали ще има жалби от страна на арх. Тодор Абаджиев за авторски права. Но ремонтът там ще продължи вероятно 2 години.

Още една спорна теза – концертната зала в Дома на армията…

Тя си е на армията. Община Пловдив няма абсолютно никакво отношение към обекта с изключение на това, че преди 6-7 години с решение на Общинския съвет поискахме да бъде прехвърлен като собственост, но получихме отказ. Иначе сигурно щяхме да го модернизираме. Така че ДНА си е 1000% държавно – управлението, ремонтите, отговорностите са на Министерство на отбраната и не можем да се месим.

Тютюневият град – 100% частна собственост, обаче се твърди, че общината може да реконструира складовете със свои пари, а после да си ги търси от собствениците със съд…

Това е безумие! Пълно! Това може да го твърди някой, който не разбира нищо от управление на град. Общината, каквото може, прави - имаме подаден готов проект за ремонт на уличната мрежа в зоната, включително ул. Иван Вазов. Имаме и становище на НИНКН – единият от трите ни варианта е одобрен: улицата ще е на едно ниво като в Капана, а паркирането ще се извършва само от едната страна. Улицата ще е с разширени тротоари и велоалея и няма да е изцяло пешеходна. Уличките в Тютюневия град ще са като в Капана, някои ще са пешеходни, но това тепърва ще се уточнява в общината.

Що се отнася до разрушените частни складове – няма приети общи правила в НИНКН, като големият спор е за надстрояванията им. Частните собственици могат да си ремонтират сградите по съществуващите правила, като запазят сегашните обеми, но тия обеми явно са разковничето на проблема. Там е тънкият момент. НИНКН засега не е въвел нови правила, които се обсъждаха в една работна група със собствениците, идваше и министърът на културата два-три пъти на тези обсъждания, но частниците искаха навсякъде надстрояване. Иначе те и сега могат да си ремонтират имотите и да ги въведат в експлоатация, но очевидно няма такова желание. Факт е, че няма нито един внесен от собственик проект за ремонт в Тютюневия град.

Кога ще отвори врати прословутата Зоологическа градина?

На 28 януари е делото на последна инстанция – за оценката на обекта. Чакаме решението на съда и я пускаме. Ще е преди лятото, а съм си казал, че ще предложа на Общинския съвет до края на 2019 да е с вход свободен.

Повече или по-малко ще са парите на Пловдив през 2019?

Малко повече ще са, но ние не вдигаме нито един от данъците или таксите през 2019-та. Повече, защото влизат в експлоатация нови обекти, продължават да се регистрират нови автомобили. А иначе в местната икономика парите ще са повече заради Европейската столица на културата, но те не влизат в общинския бюджет. В бюджет 2019 обаче ще заложим 3-4 важни обекта, които да стартират през годината.

Кои са те?

Модър-Царевец е готов за обявяване. Стадион Пловдив. Първият нов плувен басейн с олимпийски размери и 1000 места за публика.

Стадион Пловдив за колко зрители ще е?

Ще се реализира първият етап по схемата на арх. Валентин Маринов – за 15 хиляди зрители, само долните сектори. Горните ще са на втори етап. Осветление. Стандарт – мачове от А група. Стадион Ботев не е в приоритетите на община Пловдив, там има концесия. Помагаме, но чакаме. Но затова пък ще направим нов басейн – олимпийски, с 1000 места за публика, в комплекс Младост, така ще станат два басейна плюс център за рехабилитация – с топла връзка между трите обекта. Проектът е със строително разрешение и изграждането ще стартира през 2019-та.

Още булеварди ще се ремонтират ли?

Е, стига вече булеварди! Кукленско шосе остава и вътрешноквартални улици. По Голямоконарско отчуждаваме последните останали имоти. Дали първо ще ни излезе готова връзката Южен – Тракия, дали Голямоконарско, дали мостът Копривщица – България, което по-бързо излезе, ще стартираме него. Но акцентът е разтоварване на трафика през центъра по обходни пътища, изграждането на така наречения вътрешен ринг на Пловдив. Важното е да се проектира и дай Боже да се стигне до етап разрешения на този вътрешен ринг, който ще включва Модър-Царевец, връзката на район Южен с район Тракия, моста между булевардите Копривщица и България, за да се извади транзитният трафик от центъра. Това са няколко големи и много скъпи съоръжения. Вече имаме идеен проект и техническа разработка за моста от завод Рекорд до Тракия. Само този проект е за около 45 млн. Мостът Копривщица – България, оттам до ул. Дилянка и ул. Георги Бенев е за около 40 млн. Но това стане ли, още от Голямоконарско шосе ще се стига до район Южен през бул. Копривщица, без да се минава през центъра. Ние ще ги проектираме тези неща, ако сме живи и здрави, може и да изберем изпълнител догодина, но те реално ще се работят от следващия кмет на Пловдив. Друга задача пред него ще са многоетажните паркинги, тъй като автомобилите в Пловдив няма да намаляват, обратното. Ние започваме в Тракия такъв паркинг. Но основните жизненоважни обекти, културно-историческите, централната градска част – лицето на Пловдив, това ще е готово до края на втория ми мандат. Бъдещият кмет няма да има с какво да се занимава из центъра на Пловдив.

Догодина продължаваме с ремонтите в кварталите – в Южен улица Даме Груев, в Северен - бул. Дунав, както и 2/3 от района, където ще реализираме Водния проект, според който ще строим нова пречиствателна станция и ще се подменя ВиК мрежата на 72 улици. Предвидили сме и средства за ремонт на тротоарите и улиците, които не попадат в проекта. Когато пуснем и булевард Северен, ще отпушим трафика около панаира, проектът се забави заради отчуждителните процедури и жалби, по които съдът трябваше да се произнесе. Всеки един от ремонтите е необходим, за да стане градът по-добро място за живеене.

Човек и добре да живее по Нова година си пожелава нещо. Какво си пожелавате Вие? Трети мандат?

Пожелавам си да сме живи и здрави, и да имаме една успешна 2019-та! Тя е много важна за Пловдив. Нека пловдивчани знаят, че тази година ще даде своя отпечатък за десетилетия напред. И трябва да преглътнеш гордостта си, или това, че не си център на вниманието, или че не участваш, но да не пречиш на града, тъй като всичко, което в момента се случва, то е по-голямо от мен като кмет, по-голямо от всеки един пловдивчанин поотделно. Това е огромен шанс за града, който не трябва да се изпуска. Пожелавам си пловдивчани да го осъзнаят. Всички, които имат мнение или са лидери на мнения, то в изборна година всеки е кандидат за всичко (смее се), но и политици и клакьори – нека оставят темата Пловдив 2019 настрани от дебата, който предстои за изборите. Пак ще кажа – това е годината, която ще даде отпечатък върху много кметски мандати напред, независимо кои ще са кметове, и не можеш да работиш против Пловдив 2019, а после да поемеш управлението на града и да се опитваш да опровергаваш това, което вече си сторил, говорил, писал, навредил. Защото всеки, който стане кмет, ще иска да направи нещо за града, но ако му е нанесъл непоправими щети, ще му бъде доста по-трудно. Ще се оправдава повечето време от мандата си. Така, че всеки да мисли, че като участва на местни избори, може да му се случи и да управлява – колкото и невероятно да му се струва това предварително, и да не вземе да нанесе тежки поражения на онова, което после ще трябва да гради. Важно е Пловдив 2019 като перспектива за развитие и след тази година да е общ консенсус между политиците. Досега успяхме да го удържим този консенсус. Но преди откриващото събитие на 12 януари някои хора започнаха да се изпускат нервите или да виждат някаква възможност за криворазбран политически пиар. Надявам се, че ще успеем да направим 2019-та пловдивската година, годината, която ще даде много на Пловдив за години напред. Тя ще ни се отблагодарява десетилетия след като си отиде.

ПЪРВАТА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО - В ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (7)

 • Алваджиев

  Лицето на Пловдив го има от 8 хиляди години. Луд човек. Комплексар и крадец. Научи историята на града. Това не е родното ти село Дълго поле , с извинение към селото, че е дало такъв неграмотник .

 • Пловдивчанин

  отговори на: Алваджиев

  "Алваджиев", поне малко срам нямаш ли от Никола Алваджиев, та му крадеш името?!?

 • Петрова

  Пловдив и в окаяно състояние. Толкова разнищен Пловдив никога не е бил. Това момче не знае очевидно основни принципи на управлението.

 • Алваджиев до пловдивчанин

  Нямам срам. Гледам отгоре това нагло , крадливо и неуко момче , станало с фалшификации кмет. Ясно е . Не е прочело и ред от книгите ми за Пловдив.

 • Липи

  Срамът е голям, че подобно недоразумение има такива правомощия и се държи нагло и поучително .

 • НЕЛИЯНА МАРИНОВА

  ИНЖ.ТОТЕВ ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

 • Долната земя

  За лицето на Пловдив не знам, но виж там си приготви вазелин, че ще ти трябва...

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм