Кметът Иван Тотев: 2019 ще е годината на Пловдив

Автор:
Събота, 29 Декември 2018 09:15
Кметът Иван Тотев: 2019 ще е годината на Пловдив

Г-н Тотев, броени часове ни делят от началото на 2019-та – годината, когато Пловдив ще е първият български град – Европейска столица на културата. Мненията се поляризират в последните дни на 2018. От това, че Пловдив 2019 е пълно фиаско, както обяви един бивш член на едноименната фондация, до десетки репортажи, включително телевизионни, в които пловдивчани казват, че очакват с нетърпение самото откриващо събитие. Има и много сериозен анонс както от Ваша страна, така и от фондация Пловдив 2019, че извън официалните лица – наши и чужди, се очакват между 30 и 50 хиляди души в центъра на града, на 12 януари, когато ще е самото откриване. Защо сте оптимист и наистина ли ще се съберат толкова хора?

Аз съм оптимист за цялата 2019 година – това е една изключително важна за Пловдив година, и съм оптимист на база на това, което до момента се случва. Нещо повече – от момента, в който градът спечели надпреварата за Европейска столица на културата, целият изминат оттогава път и това, което 2019-та ще остави тук, ще дадат много сериозен отпечатък за години напред. Промяната на Пловдив, енергията, която инспирира не само културни прояви, но и се влага във всяко едно направление от развитието на града, вече върши своята работа. И няма причина от всичко това, което виждам през последните 4-5 години - енергията на хората, които работят и във фондацията, енергията на хората, които правят и печелят проекти, да съм с други освен оптимистични очаквания. 2019-та ще е година, изпълнена изключително с културно съдържание, година, която ще радва пловдивчани, ще ги кара да се гордеят още повече с града си, ще е година, която ще направи Пловдив по-популярен, по-известен, с по-богат имидж в света, година, която ще гарантира стабилното му развитие във всяко отношение. Но главното – Пловдив ще бъде успешен пример как със силата на културата се променя и градската среда, и манталитета на хората, условията за живот. Пловдив, убеден съм, ще бъде даван като изключително позитивен пример.

Естествено в хода на това, че 2019-та е изборна година, че е имало хора, работили във фондацията, които се чувстват неоценени в някакъв момент от житейския им път – за мен е нормално да чувам такива мнения. Но когато говорим за пловдивчани – тук е разликата: тяхното мнение ли изказват някои бивши членове на УС на Пловдив 2019 или мнението на разочарован човек? Всеки един в УС даде своята добавена стойност и аз съм благодарен на всеки един от тях за участието му. Но е нормално в един такъв сериозен голям и неправен у нас проект да има смяна, освежаване – да дойдат други, които да дадат нов поглед към нещата, нова добавена стойност – колкото повече са хората, толкова повече гледни точки от обществото изразяват. Но на финала ще кажа – не само хората се променят, а и цялата среда. Никога в Пловдив не е имало такова доброволчество, например, каквото постигна Европейска столица на културата. Над 700 души от всякаква възраст, ще участват и на 12-ти в откриването, и след това в събитията. Виждам тази промяна и мога да кажа – благодаря на тези, които участваха, благодаря на тези, които участват, благодаря и на тези, които ще участват след нас.

Малко подробности за откриващото събитие, за целия дълъг уикенд 11-13 януари? Едни казват – не ми трябва тази 30-метрова кула, ще си стоя вкъщи, защото ми затвориха булеварда. Други точно обратното – букват хотели, вземат си отпуска от петък. Там ли й беше мястото на кулата – на бул. Цар Борис III, на метри от Античния театър и Тунела-юг?

Ефектът, който предложиха изпълнителите от Германия (вижте проекта в Още по темата) и беше приет единодушно от фондацията, цели няколко неща. Първо, самото откриване не е обикновена церемония. Не е обикновен концерт за регулярно културно събитие. Правим нещо уникално, неповторимо, нещо, което ще е случи един път – през 2019 г., и Пловдив е единственият град в България, който има честта да го стори. Не се знае дали някога ще има втори такъв български град, така че най-нормалното нещо е това, към което се насочи съвсем правилно екипът – да имаме едно нестандартно откриване, нещо, което хората не са виждали в Пловдив, не са виждали в България. Този нестандартен подход доведе до идеята да бъде изградена такъв вид сцена – 30-метрова, шестетажна кула и то на място, което не сме си представяли, че може да бъде използвано за култура. Само по себе си това е една голяма провокация. Но ние казваме – за първи път в България се затваря булевард за култура. Това кореспондира с ефекта, който искаме да получим и светът да го види. Включително дебатите за трафика, удължената ваканция на учениците – те работят за популярността на Пловдив, за това да се знае какво ще е, кога ще е и къде ще е откриващото събитие. Всеки един – дали одобрява или не, той говори за него. Това е постигнат вече ефект. Най-лошото е, когато имаме такова откриване, то да мине незабелязано - в края на града – това ще е провал.

Един депутат предложи да е на паркинга на Колодрума…

Ами да го направи в Асеновград, да затвори Асеновградско шосе, да отреже пътя за Пампорово през зимния сезон, ако стане кмет… (смее се). Така, че аз мога да кажа, че вече сме постигнали интерес, ще имаме посещаемост, каквато търсим. Дори времето работи за нас – гледам, че ще е 7-8 градуса на 12 януари.

Нека припомним, че проектът на немската компания Phase7 цели светлинната кула да се разположи точно между Античния театър, Римския форум и двете базилики, да съчетае модерното с античното…

Това наистина е геометрична точка, която съчетава различни културни епохи, мястото си е културно-исторически център на Пловдив. Изборът е съвсем удачен – това са визуални коридори. Ние не забелязваме от автомобилите си този център, не го усещаме така, както това ще се случи на 12 януари.

Самата откриваща церемония е един час, ще се излъчва по БНТ пряко. Но какво друго ще има в този дълъг уикенд в Пловдив, 11 – 13 януари?

Кулминацията е церемонията на 30-метровата сцена – от 19 до 20 часа, след това ще има концерт с диджей на самата сцена. Но още от четвъртък ще работят различни сцени в града, фууд зоната, която ще е шатра от 400 квадратни метра до Централна поща и в която квартет ще се свири на живо, а известни пловдивски ресторантьори ще предлагат напитки и храна. Събитията от петък, събота и неделя са вече издадени в специална брошура, която се разпространява безплатно, а и може да се свали от интернет (https://www.facebook.com/events/313777066013593/ ) – с детска програма, концерти, изложби включително на Дружеството на художниците в Пловдив. Огнено шоу ще има на Пеещите фонтани в Царсимеоновата градина, последвано от театрална постановка. Капана фест ще е с извънредно издание в този уикенд – с цяла поредица концерти. Ще работи сцената на пл. Стефан Стамболов, по самата Главна ще минават артисти с кратки изпълнения. Искаме всеки един пловдивчанин, всеки гост на града, независимо от къде е дошъл, да намери своето място, своето събитие в този откриващ уикенд и да го запомни с нещо уникално за самия него. Младите сигурно ще останат на кулата, по-възрастните вероятно ще отидем в Капана, всичко ще работи денонощно. Работим с асоциацията на ресторантьорите, със Занаятчийската камара – няма да оставим хората гладни и жадни (смее се).

49702370 218012399105454 5176236551541096448 n

Да разсеем една друга спекулация – че фондация Пловдив 2019 има нещо общо с инфраструктурните проекти на града и понеже те се били забавили, значи фондацията се е провалила…

Не й е работа това, разбира се. Но понеже някои хора по една или друга причина искат да критикуват, избират това. Защо? Защото трудно биха могли да критикуват културно събитие. Това, че не приемаш дадена културна проява, не означава, че тя е некачествена. Това дали един концерт примерно не се харесва от някого, не означава, че други няма да го харесат. Едни могат да кажат за Том Джоунс – не го познавам, други - че е най-великата звезда. Фондация Пловдив 2019 се занимава с културно съдържание и по тази линия трудно би могла да бъде критикувана, защото съдържанието е богато и разнообразно – има от всичко. Ето затова фокусът на критиката се измества върху инфраструктурата, която няма нищо общо нито с фондацията, нито с финансирането на Пловдив 2019. Тя е от компетенцията на община, на държава, но от това, което виждам да се взема за тема на критиката, са все неща, които изобщо не са в текущите планове нито на общината, нито на държавата. Защото нито пловдивската опера е била разписвана някога в управленски документ, в нито един управленски мандат и дори в нито една програма за управление на Пловдив. Никъде няма не само разписан строеж на пловдивска опера, но и обещан такъв от който и да било. Но се вменява на нас – понеже щом Пловдив ще е културна столица, трябва да има и сграда за опера. И ми го вменяват като мое задължение. А аз в нито една програма не съм обявявал, не съм поемал ангажимент за това – нова концертна зала. Не съм кандидатствал с това на избори, не съм получил вота на хората за нова концертна зала, нито за дом за операта. Но тези неща много хитро някой ги залепя за Пловдив 2019 и почваме да носим отговорност за неща, които никога не са били в дневния ред на община Пловдив.

Кое е в дневния ред?

Площад Централен, новата галерия на Гладстон, новата галерия в бившия Детмаг. По всеки един от тези проекти не само се работи, но ще бъдат завършени през 2019 – далеч преди да ни изтече домакинството като Европейска столица на културата. Втората теза, която се внушава, че Пловдив 2019 било фиаско, са думите на един бивш член на УС на фондацията - аз казах пред журито, когато спечелихме кандидатурата, как си представям града на 1 януари 2020, а няма да е такъв. Ще му кажа на него, че ще трябва да си ревизира думите много преди 1 януари 2020, защото ще имаме и Гладстон 32, и пл. Централен, и галерия в Детмаг. Не може да се изказваш като пророк за бъдещето. Гранитните настилки за пл. Централен пристигат през февруари, март са последните доставки, още лятото ще е завършен.

Защо се забави близо две години разрешението от НИНКН за ремонта на площада?

Защото градските планове от 70-те години на миналия век са били непроменени, а в тях Царсимеоновата градина е стигала до Централна поща. Дража Вълчева (първи секретар на Окръжния комитет на БКП – б.а.) е можела да лепи плочки тогава и да прави площад, без да пита, но това са били ония, другите времена, ние сега не можем. Направила е площада, без да смени границите на градината. На нас ни отне година и половина да преместим границата на Царсимеоновата градина, която е изключителен паметник на парковото изкуство, и процедурата да й преместиш границата е много тежка и сложна. Градината е от най-високо защитените обекти. Правеха се едни междуведомствени експертни съвети, защото по документи половината площад Централен се води градина!

Значи не е вярно, че пл. Централен се бил забавил, защото държавата не дала навреме пари за ремонта?

Абсолютни глупости! Шест години се работи по пл. Централен. През повечето от тях се съгласуваха устройствените планове и археологическите разкопки. Няма как да правиш площада без преди това да приключиш с разкопките. Така че подготвителната работа ни отне шест години, за да приведем територията във вида и приемем резултатите от разкопките, да съгласуваме проектното задание – само то отне година и половина…

Нали в насипно състояние се правел площадът? Нямало дренаж и щял да стане езеро при дъжд…

Е, това само лаици могат да го кажат. Това не е да си лепиш плочки в банята. В момента има идейна разработка, която е одобрена, но естествено, не дава в детайли самия проект, който е на голям екип, воден от архитект Румяна Пройкова. Днес (28.12.2018) зам.-кметът по култура Александър Държиков внесе техническия проект – там се показва детайлно къде ще има отводняване, по какъв начин ще се правят шахтите, къде ще минава тръбата и т.н. Когато някой гледа само идейната разработка – вижда какъв ще е растерът, какви плочките, мраморът, площта. Другото е в техническата разработка, така че или лаици приказват тия неща, или целят друго. Проектът не се прави от общината – това също е лъжа, а от проектантски екип на архитектите Пройкова и Джугаланов, и се изпълнява от консорциум от фирми. Те направиха и техническата разработка.

ВТОРАТА ЧАСТ НА ИНТЕРВЮТО - В ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (8)

 • Кулата тя мамина

  Лицето на Пловдив? Ха-ха. Това е г@зъ на Пловдив, герберасти гнусни!

 • пловдивчанин

  Там сме и трите дни, браво на хората, реализирали това наистина мащабно международно събитие! Весела и здрава Нова година! И дано наистина да е годината на новия Пловдив!

 • Цонка Славкова

  Трябва да се гордеем че Пловдив е европейска столица на културата.Браво на хората работили по това голямо събитие.Това е труд и той трябва да бъде оценен.Пловдив красив град с културно наследство ще стане още по красив и по известен по света.Весели празници!

 • реалист

  Верно е. Ще бъде годината на Пловдив , защото след 8 години твои зулуми попиля града и вече на изборите няма кой да те спаси. Ни цигани , ни каназирки , ни зиковци , ни тютюци и бидони , ни бандитите на търев .Дотегна на целия град , майна. А след изборите си знаеш..... кауша те зове. ЗА ДЪЛГО.

 • читател

  отговори на: реалист

  Прекрасно управление на Пловдив и през 2019 пак продължава управлението на ГЕРБ - малоумни червени кретени...

 • !!!!!

  Мамин, ако беше умен, за втори мандат нямаше да тръгне да се урежда. Той и Бойко, горкият, какво ли не направи за да му го подскаже. Ама пуста алчност, тя ще му изяде главата.

 • читател

  отговори на: !!!!!

  И трети мандат ще има на ГЕРБ - червени кретени...

 • много са тъпи

  Ще има трети мандат на маминия в някой друг живот.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм