Съюз за Пловдив е организация от хора, обичащи града си

Автор:
Неделя, 24 Декември 2017 10:14
Съюз за Пловдив е организация от хора, обичащи града си

ВИЗИТКА

•адв. д-р Дани Каназирева

•Родена на 16 Януари 1979 г.,

•Завършва Право в ПУ “Паисий Хилендарски”,

•Доктор по Конституционно право,

•Адвокат към Адвокатска колегия – Пловдив,

•Специализира “Британско право и право на Европейския съюз” в Кеймбридж,

•През 2014 г. специализира в САЩ по програма "Младите лидери на България“,

•Основател и лидер на „Съюз за Пловдив“.

- Госпожо Каназирева, в края на 2017 г. , точно 2 години преди местните избори, как оценявате политическата ситуация в Пловдив?

- Ситуацията е същата като пред 10 години. Мисля, че нищо не се е променило. От години очакваме да избираме независими органи на местната власт, които да защитават интересите на хората тук, ние можем да се измъкнем от овехтялата партийна система – всички заповеди се спускат от софийски централи и няма кой да събере смелост, да застане до пловдивчани и да работи за тях.

Такова е състоянието не само в Пловдив, а и в цялата страна. Това се вижда и от последните проблеми в здравеопазването – всички чакат някой от София да свърши работата. Видяхме потвърждението на модела и в Пловдив – известен политик получи титлата „Доктор хонорис кауза“, само защото има власт над общите ни пари.

Всичко е подчинено на партийните интереси - избира се, служи се,  назначава се,  уволнява се, дават се пари на този принцип. Всичко се върти около партийните интереси. А функцията и значението на местната власт са съвсем други – трябва да го осъзнаем като общество, ако искаме да сме равноправна държава в ЕС. Докато това не се случи, няма да има промяна и ще се въртим в кръг от зависимости и някъде в тъмните канцеларии на София ще се решава къде да има детска градина, спортна площадка, коя улица да се оправи, кой проект да е приоритет, кой бизнес да се лансира и кой да се атакува.

- Според Вас каква ще е конфигурацията на местните избори след 2 години?

- Няма как да направя прогноза толкова рано, но вероятно повечето кандидатури ще са партийни, както винаги е било. Трябва обаче да спрем порочния модел, в който се движим, и тогава да изберем хората по нужните качества, а не само заради партийната им принадлежност. Досега голяма промяна в Пловдив не е имало – Общинският съвет се повтаря от години. На последните местни избори проявихме безразсъдната смелост да назовем в прав текст всичко, което се случва, но това не промени конфигурацията в Общинския съвет - дори увеличи влиянието на определени групи.

- Кои партии виждате като евентуални партньори?

- Ние винаги сме били готови да работим с всеки, който познава Пловдив и поставя на първо място проблемите на Пловдив, а не интересите на партията си. Ние ще си партнираме с можещите, интелегентни и независими хора, които милеят и обичат града си. Трудно работим с партии, защото ние не сме такава в истинския смисъл. „Съюз за Пловдив“ е организация на хора, които обичат града си – това е бил и водещият ни мотив за участие в изборите. Това е и причинита да не ни харесват много партиите.

- Смятате ли, че Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“ могат да спечелят надпреварата с такава  мощна партия, като ГЕРБ например?

- Не сме създали „Съюз за Пловдив“ с тази идея - ние като профил и хора сме различни. За нас най-важна е не партийната машина, а развитието на Пловдив и интересите на пловдивчани. Говоря за партиите като цяло - при нас няма междуособици, надпревара, интриги.

- Може би защото не сте във властта?

- Точно обратното – виждаме, че властта консолидира някои други. За нас ценното е да сме заедно, с верни хора около себе си, когато не сме в управлението. Аз се гордея с екипа си, защото „Съюз за Пловдив“ от години не е във властта, и няма нито един член, който е отпаднал, отцепил се или предал идеите ни. Това е изключително рядко срещано явление в българската политика – това ни прави много различни от другите.

- Ако Вие сте кмет на Пловдив, кои са първите три неща, които бихте направили?

- Лесен е този отговор, защото съм го давала много пъти – на първо място са диалогът и възстановяването на справедливостта. Хората в Пловдив са постоянно унижавани и имат усещането, че постоянно ги крадат. Има си причини това да е така. Затова най-важното е да възстановим достойнството на пловдивчани – да знаят, че управлението е в техен интерес, а не на някоя партийна група.

А приоритетите за мен са ред, сигурност, чистота, правила, контрол и строги санкции. Няма как един кмет да е успешен, ако не се справи с дребните на вид проблеми, а те не са толкова дребни, защото присъстват в живота на всеки. Това означава градът да бъде чист, подреден, да има правила, ред и сигурност за жителите и гостите му, да улеснява пловдивчани като инфраструктура, да има нормални условия за отглеждане на деца. Едва след това остават по-големите проекти.

От години повтарям, че Пловдив се задушава и не може да теглим заеми и да кърпим улици, а да нямаме нито един нов булевард. Не приемам договорите за ремонти, които се подписват – те са в интерес на някой друг, но не и на Пловдив. Хората път под морето правят за една година, а ние преасфалтираме един булевард за четири години.

- Какви са най-важните постижения на „Съюз за Пловдив“ през тази година и какви са целите, които си поставя за следващата?

- Още през пролетта ще излезем с анализ за първите 2 години от този мандат. Аз и моят екип познаваме проблемите в Пловдив - на всяка една уличка, във всеки един квартал. Голяма част от нашите предложения за решаване на тези проблеми бяха изпълнени от районните кметове и общината. Явно сме добър пътеводител. Но е трудно да прокараме дългосрочни политики, защото всичко решава мнозинството в Общинския съвет.

- Вашата партия в повечето случаи подкрепя решенията на мнозинството. Смятате ли, че  Пловдив се променя в положителна посока и става все по-предпочитано място за живот, бизнес и туризъм?

- Ние подкрепяме някои предожения, както сме правили това и в миналия и по-миналия мандат. В този смисъл няма разлика в нашето поведение. Повечето от точките са рутинни и няма как да не се подкрепят. Но не сме подкрепяли решения за данъци, такси, размер на цената за Синята зона, бюджета и продажбата на общинска собственост – ние имахме по-добри предложения и не гласувахме с мнозинството.

- „Съюз за Пловдив“ внесе в администрацията предложение за финансиране на инфраструктурни обекти през 2018 г. Кои са най-важните акценти в него и смятате ли, че те ще бъдат приети от мнозинството?

- Всяко едно от нашите предложения е изключително важно – няма популизъм, а единствено и само експертна и финансова обосновка. Първото ни предложение е да се проектира разширение и реконструкция на бул. „Марица - север“. Няма европейски град с река, където булевардите от двете страни да не се използват за разтоварване на трафика. Те трябва да се превърнат в скоростни отсечки, с възможност за слизане и качване от всеки мост. Освен това за всеки един от районите сме предложили преасфалтиране на малки квартални улици, тротоари, ремонти и подмяна на детски площадки.

За район „Южен“ сме предвидили изграждане на продължението на бул. „Македония“ в частта от „Никола Вапцаров“ до „Александър Стамболийски“. Този проект е изключително важен, тъй като „Македония“ е основна пътна артерия в най-гъсто населената част на „Южен“ и е най-прекият път към центъра на града.

В „Тракия“ предлагаме проектиране и саниране на най-старата и единствената без топлоизолация детска градина „Еделвайс“. Предвидили сме разширяване на видеонаблюдението и присъствие на Общинска охрана в районите „Източен“, „Северен“ и периметъра около Централна гара – една язва, която от години тормози жителите. Темата за сигурноста е много важна, защото през 2019 г. в града ни се очава струпване на множество хора, а няма знак, че се работи по обща концепция за сигурността на пловдивчани и гостите на града.

- Ще подкрепите ли бюджета на Пловдив за 2018 г.?

-Миналата година не подкрепихме бюджета за 2017 г. тъй като всички наши предложения във финансовия план за 2016 г, които бяха приети, не бяха изпълнени. Направихме своите обосновани и конкретни предложения и за бюджета за 2018 г. На 29-ти декември той ще бъде качен на сайта на община Пловдив. Ще видим дали те са част от него и тогава ще вземем своето решение.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  Дочува се, че Дани Каназирева се заиграва с протестърските политически отрепки на ДАй България... Ако това е истина, Каназирева ще се затвърди като политик, който никога не се ориентира правилно в политическата ситуация. А дано през новата година и дойде акълът в главата и се присъедини плътно до ГЕРБ.

 • Слай

  Браво за новата визия на сайта, но защо ми махнахте коментара, в него нямаше нищо обидн, просто една фактология. Адв. д-р Каназирева трябва бъде по коректна, когато излага тезите си, това беше идеята на написаното от мен.

 • LKL

  А заместник кметовете на Каназирева по райони какви са? Тази винаги е била във властта и винаги е подкрепяла Тотев...

 • Слай

  Да го напиша отново тогава, и то не заради друга, а чисто и просто не бива по този начин да се заблуждават пловдивчани. Адв. д-р Каназирева тежко се е объркала в интервюто. Тя е много здраво във властта. Тя управлява заедно с кмета Тотев и ГЕРБ. Има споразумение с тях от началото на този мандат. Има монтирани хора от партията си на ключови позиции в общината на заплата. Винаги гласува "за" по всяко ключово решение, внесено от управляващите от ГЕРБ, и това е съвсем естествено, защото е съуправляваща. Така че да го дава малко по обрано, защото паметта на хората не е толкова къса.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм