Н. Пр. Балтажи: Българското председателство ще е Success Story

Автор:
Понеделник, 04 Декември 2017 14:11
Н. Пр. Балтажи: Българското председателство ще е Success Story

Българското председателство на Европейския съюз ще е Success story! Пожелавам успех на България, вие имате добър експертен потенциал, макар това да е първо ваше европредседателство.

Това каза пред Plovdiv-online Негово превъзходителство Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, който бе на визита в Пловдив днес.

Ние директно говорим за приоритетите на Украйна по време на мандата ви с вашето Председателство и се надяваме те да бъдат отчетени, като се засили сътрудничеството ни с ЕС в областта на политиката, сигурността, отбраната и инфраструктурните проекти. Напредъкът ни може да се осигури с помощта на вашето европредседателство, като се отчитат интересите на държавите от т. нар. Източно партньорство, в което Украйна е водеща.

Освен безвизовият режим, който получихме през юли, както и Зоната за свободна търговия, ние искаме да влезем в Митническия съюз и в Шенген.

Вече имаме пътна карта от ЕС за общата енергийна стратегия и европейското цифрово пространство, каза Н. Пр. Балтажи в Пловдив.

Пожелавам успех на България, не се съмнявам, че Европредседателството ви ще е Success Story.

БЪЛГАРИЯ - КЛЮЧОВ ПАРТНЬОР НА БАЛКАНИТЕ

България е ключов партньор на Украйна на Балканите, каза още посланикът на Киев в София. Стокообменът между двете държави е нарастнал с 2.4% през 2017, като българският износ се е увеличил с 15 на сто. Стоки за 133 млн долара пласира България в Украйна от януари до септември тази година.

Общият стокооборот е 638 млн. долара през 2016, като цифрата ще бъде увеличена до края на 2017.

Зоната за свободна търговия, в която Киев влезе на 1 януари 2016, е помогнала износът на страната към държави от ЕС да се увеличи с 10%, а дялът от общия износ на Украйна да е цели 40 на сто.

Културата и бизнесът са двата сектора, които най-бързо установяват не само контакти, но и реализират проекти, каза Почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев. Типичен пример според него е Лвов след побратимяването му с Пловдив.

Две фирми от Първомай - от текстилната и консервената промишленост, вече сериозно работят там след бизнесвизитата през ноември 2016.

СЛЕД ЛВОВ ИДВА ХАРКОВ

На дневен ред е съживяването на подписаната още през 2001 г. спогодба между Харковска и Пловдивска област за сътрудничество във всички сфери, като големият потенциал е в индустрията, туризма и културата.

През 2018 инж. Георгиев ще заведе отново бизнесделегация с предприемачи от Пловдив и областта - този път в Харков.

Харковският университет подписа наскоро спогодба с БАН, като целта е съживяването на Центъра за българистика, посочи Н. Пр. Микола Балтажи. Той благодари на Почетния консул на Украйна в Пловдив за изключително успешната му работа по линия на бизнес и културни контакти между двете държави.

УКРАЙНА ОСЪЖДА НАШИ ПОЛИТИЦИ

Обезпокоителното е, че някои български политици нарушават официалната позиция на България, която подкрепя териториалната цялост на Украйна, и влизат в окупирания Крим от Русия, не скри Микола Балтажи.

Един такъв политик дори излязал с пространно интервю по бТВ.

Осъждаме такива събития, защото са в нарушение на реда за влизане и излизане във временно окупирани области, каза Н. Пр. Балтажи. Законният ред е визитите да се извършват през Украйна чрез Миграционната й служба, а не през Русия, посочи той.

КРИМ И ДОНБАС

Обезпокоени сме, че Русия провежда политически събития в окупирания Крим, като кани страни да подписват меморандуми за побратимяване, каза посланикът на Украйна в София.

Той се позова на еврокомисаря Могерини, която наскоро посочи доказани над 3000 фалшиви новини за последните 2-3 г. от т. нар. Хибридна война, която Русия води срещу демократичния свят.

Като засегната в голяма степен страна, президентът на Украйна Порошенко е инициирал създаването на международна платформа "Приятели против окупацията на Крим", чиято цел е да се обединят усилията на демократичния свят за деокупация на автономната република.

В Крим и Донбас окупационната власт продължава да нарушава правата на човека, каза още Микола Балтажи, а Москва не си изпълнява задълженията по Международното хуманитарно право. Той посочи и гибелта на ветерана на Кримско-татарското движение там.

Заради това в мироопазващата операция в Донбас, която трябва да обхване, по думите му, цялата територия, не може да бъде включвана Русия като страна агресор.

РЪСТЪТ НА УКРАЙНА

Украйна е увеличила Брутния си вътрешен продукт с 2.5 пункта тази година.

Световната банка е поставила Украйна на 76-то място от 112 държави по бизнес рейтинг. ПРайс Уотърхаус пък я повдига от 84-то миналата година до 43-то тази година по данъчни реформи, като в изследването са включени 190 държави.

С близо 50 на сто се е увеличил бюджетът на общо 614-те общини в Украйна, в които към момента са проведени свободни избори, каза още Н. Пр. Микола Балтажи.

Безвизовият режим, предоставен от Европейския съюз на Украйна на 11 юли тази година, е признание за успеха на проевропейските ни реформи, посочи той.

МАСИРАНИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕФОРМИ

Седем са критическите сектори, в които се провеждат масирано реформи - образование, съдебна система, пенсионно осигуряване, здравеопазване, киберсигурност, избирателно право, публична администрация.

Приоритет № 1 е борбата с корупцията, каза още Микола Балтажи. Предстои да се създаде Антикорупционен съд на Украйна, а 113 от общо 120-те съдии в сформирания вече Висш конституционен съд са избрани с участието на гражданското общество при прозрачна процедура.

100 Г. ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ

През 2018-та ще бъде чествана 100-годишнината от дипломатическите отношения между България и Украйна, които стартират на 9 февруари 1918 г. след Брест-Литовския мирен договор. Тогава за посланик в Киев е изпратен самият проф. Иван Шишманов.

Годинината ще бъде отбелязана със серия конференции, изложби, срещи.

Дружеството на писателите - Пловдив ще организира литературни срещи между български и украински поети и белетристи през годината.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм