Менда Стоянова: Нинова лъже и за общините

Автор:
Вторник, 29 Август 2017 16:23
Менда Стоянова: Нинова лъже и за общините

1.3 млрд. лв. е излишъкът в бюджета към юли, Сопот и Карлово са двете общини в област Пловдив в критично състояние

Поредната доза неистини, този път избълвани от Корнелия Нинова срещу законопроекта на Министерството на финансите за оздравяване и контрол върху разходите на общини, които са в практически фалит, стана причина за извънредна пресконфереция, дадена току-що от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова в Пловдив.

Стоянова определи коментарите на Нинова като, меко казано, изопачаване на истината и опити за противопоставяне не просто на управляващите, а вбиване на клин между институциите в държавата.

БСП не веднъж е докарвало страната до фалит. Нека си спомним само скорошното управление на Орешарски, което раздаде безконтролно 500 млн. лева на общини, които са на тогаваштиге управляващи - БСП и ДПС. Затова плаче г-жа Нинова, каза Менда Стоянова.

Опашата лъжа е, че законопроектът вменявал на малките общини задължения за разходи за допълнителни дейности без предвидени държавно делегирани бюджети за това.

Примерът на Нинова с община Мизия не е верен, или е верен само дотолкова, доколкото общината е със запорирани сметки и съдия изпълнител, коментира Менда Стоянова.

Тя даде за пример най-тежко баталясалите общини в държавата - до една управлявани доскоро не от ГЕРБ: Перник, Сливен, Дупница.

От общините в Пловдивска област с тежки дефицити са Сопот и Карлово, потвърди информацията на Plovdiv-online Менда Стоянова.

Новият законопроект, който е качен на страницата на Финансовото министерство, още не е минал обществено обсъждане, не си е казало думата Националното сдружение на общините в България, и Нинова иска да изземе функциите на медиен говорител, подчерта Стоянова.

Тя обясни, че след обсъжданията включително в НСОРБ и направените бележки, законопроектът ще влезе в пленарна зала. Очаква се товада стане с началото на новия политически сезон.

Идеята, освен дасе съблюдава Директивата на ЕС за общините и местното самоуправление, е да се усъвършенства сега действащият механизъм за финансово оздравяване и контрол.

Предвижда се общини в тежко състояние на задлъжнялост, вместо да стигат до съдия изпълнител и запори на сметки, да правят оздравителни планове, които да се приемат от съответните общински съвети и да се входират за контрол в Министерството на финансите. След одобрението от МФ, заборчлелите общини ще имат право на безлихвен държавен кредит, който се отпуска и сега.

Практиката досега обаче е на занижен контрол от страна на държавата и институциите и практически води до неконтролирано харчене на средства от кметове - особено на малки общини, където икономиката не генерира достатъчно приходи.

Финансовата дисциплина никога не е била силата на БСП, подчерта Менда Стояноваь докато фискалната политика е ключова при ГЕРБ. В резултат на добрата финансова стабилност в момента излишъкът в хазната е 1.3 млрд. лева.

Това наточва апетитите на Нинова и сие да вилнеят в общини, където кметовете са на БСП.

Всъщност законопроектът усъвършенства механизма за подпомагане на малки и слаби общини, но при строг контрол в разходите, обясни Менда Стоянова. За съжаление професионалният капацитет на Корнелия Нинова е като този на кметове и администрация в задлъжнели общини.

Менда Стоянова категорично осъди опита на Нинова да извади дебата от парламента и да го изземе лично, като цели политически дивиденти при говоренето на ангро.

Управляващото мнозинство на ГЕРБ и патриотите няма да допусне подобни популистки опити да вкарат България във финансова дестабилизация, характерна за БСП и ДПС, каза Стоянова.

В момента имаме излишък в бюджета, цената на кредитите и на банки, и на държава, е изключително ниска и това е резултат на целенасочените усилия на МФ са спазване на финансовата дисциплина.

В законопроекта се определя и начинът за финансиране на проекти на общини с постановление на Министерски съвет, когато има средства за това. ГЕРБ никога не е делял общините на наши и ваши, посочи Стоянова. Тъкмо обратното - Нинова прави това.

Идеята на ГЕРБ е да се отпускат допълнителни средства при финансов излишък именно на общини в по-тежко състояние, на малки общини, където икономиката е слаба или изобщо я няма. Но това не може да става без контрол, каза Стоянова.

Финансирането по партиен принцип е запазена марка на БСП и последното й управление с Орешарски, подчерта тя.

Тъкмо трупаните с години дефицити в общини като любимата Мизия на Нинова водят до това там да влизат съсия изпълнители и сметките да се запорират.

От 264 общини у нас половината са със задължения - към фирми-изпълнители, избрани от самите тях, каза Стоянова. Тя попита риторично дали има нужда от толкова общини в България, след като не могат да се самоиздържат и практически висят на държавата.

Менда Стоянова осъди и опитите на Нинова да вбива клин между президентската институция и Министерски съвет. Тя даде пример с посещението на френския дължавен глава Емануел Макрон у нас, когато и президент, и премиер са били единодушни по разискваните теми включително за командированите работници в ЕС.

Това не хареса на г-жа Нинова и тя опита да противопостави позицията на президента на тази на премиера, каза Стоянова. Тъкмо обратното, г-н Борисов заяви ясно, че ще говорим за командированите в ЕС български работници, ако от тази сфера се изключат шофьорите, обясни Стоянова. Още повече, че в Европейския съвет в момента се разглеждат директиви в тази посока. Това е отново опит на Корнелия Нинова да изнесе дебата извън мястото му, подчерта Менда Стоянова.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм