Срамната сделка за Панаира доказва скрита коалиция БСП-ГЕРБ

Автор:
Сряда, 15 Март 2017 10:03
Срамната сделка за Панаира доказва скрита коалиция БСП-ГЕРБ

Трайчо Трайков, Нова Република:10 млрд. лева потъват годишно в картелите, ДДС-измамите и поръчките

-          Г-н Трайков, в  предизборната си програма Нова Република залага на бърз икономически растеж.  Как ще го постигнете?

Като спрем изтичането на публичните средства. Годишно около 10 млрд. лева  не влизат нито в бюджета, нито в джобовете на работещите хора. Изчезват в нечии ръце. Това са 11 % от брутния вътрешен продукт на страната, които могат да бъдат вложени в  образование, инфраструктура, здравепазване. Ето от къде идва тази сума - два милиарда отиват в картелите и най-вече в най-големия - на горивата.

3 млрд. лв. отиват за подкупи при обществените поръчки.

Още  около  2,5 млрд. лева  губим от ДДС-измами  и  2-3 млрд. от контрабандните стоки, на които не им се плащат мита. Това е размерът на политическата корупция – 10 млрд. лева годишно.

Първо, премахваме това и връщаме обратно парите при българите. Добавяме и мерките, които ще дадат възможност на бизнеса със собствени сили да се развива свободно  и да генерира допълнителна икономическа активност. Така икономиката ще расте два пъти по-бързо. 

-          Как ще се преборите, напрмер,  с картела на горива?

Комисията за защита на конкуренцията не успява да се справи с този проблем. Затова смятаме, че трябва да се започне със законодателни промени. Например, акцизните складове,откъдето трябва да минат всички горива преди да стигнат до бензиностанциите, в момента са концентрирани в една или две фирми.   Министерството на финансите крие информацията кои са те.  Водим дело във ВАС и скоро ще стане ясно, че

картелът на горива е в акцизните складове.

Ние предлагаме да се въведе строга регулация. Цените да бъдат публични и еднакви за всички. За обществените поръчки предлагаме процесът да се електронизира и да няма директен контакт между кандидатите за изпълнители и възложителя. Трябва да въведем принципа на „мълчаливото съгласие“. Ако гражданите или бизнесът се обърнат към администрацията и тя не отговори в срок по закон,  ще се счита, че са отговорили с „да“.  Това са само няколко примери как с конкретни стъпки може да се решат основните проблеми.

-          България е на опашка в ЕС  по  доходите. Какво предлага Нова Република на хората?

Ние смятаме, че  с икономически растеж  от 6 – 7 % на година към края на мандата

доходите  ще бъдат с 50 % по-високи от сегашните.

Този ръст е реален, без да го измисляме. Предлагаме 50 % от данък общ доход на гражданите  и 50 % от данък печалба на фирмите да остават в общините, където са изработени.  Сега тези пари  се внасят изцяло в държавен бюджет.  Това  ще  гарантира допълнителен ефект  -  повече инвестиции и по-висок стандарт в общините.  Предлагаме намаляване на ДДС на 9%   вместо 20%  на три групи стоки – основни храни, лекарства и книги, а когато книгите са от български автори ДДС-то да е нула процента.  Същото  данъчно облекчение искаме да въведем за бебешки храни и облекла.  Международната практика показва, че в такива случаи общите постъпления от ДДС не намаляват особено. Така ще се повиши потреблението и ще се стимулират малките компании  да не  крият данъци. 

-          Всички предишни правителства – и на ГЕРБ, и на БСП -  също обещаваха по-ниски данъци и по-високи доходи. Защо не успяха?

Аз съм реалист и в никакъв случай не бих отрекъл всичко, което е постигнато.  Положението сега е много по-добро, отколкото преди 10 – 20 години, но не е достатъчно добро. Другите държави от нашата черга след влизането в ЕС доближават много по-бързо до средното ниво, отколкото  ние.  Румъния -  с 40 % по-бързо, прибалтийските страни и Словакия  – почти два пъти.  За нас това е индикатор, че

не използваме достатъчно своя потенциал.

Мисля, че предишните правителства не успяха, защото нямаха воля да се справят с основните проблеми, които изброих – с изтичането на парите в картелите, с обществените поръчки, с административен рекет върху бизнеса.

-          Наричате  приватизацията на панаира  един от най-големите грабежи  на националния  символ. Може ли панаирът да бъде върнат на държавата, след като веднъж в качеството си на министър  загубихте тази битка в съда?

Наистина, пловдивският панаир освен че е гордост за пловдивчани, е и национален символ. Факт е, че беше позволено скрито и с незаконни методи контролът върху панаира да излезе от ръцете на хората и да отиде в един бизнесмен по крайно съмнителен начин.  Това ми даде  основания 

                                           да атакувам приватизацията на панаира в съда.

Спечелих на първа инстанция. Впоследствие  по-горният съд отмени решението във вреда на хората. Мисля, че когато съдебната система бъде поставена на правилна основа, има достатъчно аргументи отново да се върнем към този казус от друг ракурс. Вие виждате, че дори и след тази съдебна битка правителството продължи разпореждането с  панаира.  Това отново предизвиква съмнения.

Прехвърлянето на акциите от Панаира на община Варна е брутално и срамно.

Дори и Общинският съвет в Пловдив, независимо че се управлява от ГЕРБ, не посмя да приеме тази сделка.  Правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок направиха услуга на Георги Гергов и община Варна с удоволствие помогна.

-          Този факт  не говори ли за задкулисното разбирателство между ГЕРБ и БСП?

Това е един от многото примери за тяхното единомислие. Можем да продължим и за АЕЦ „Белене“, и за парите от КТБ, и за картела в горивата.  Те отричат за коалиция след изборите, но по всичко личи, че постоянно намират консенсуси помежду си и във вреда на хората. Коалицията между ГЕРБ и БСП  изглежда съвсем възможна. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Тони

    Вие Гергов за БСП ли го имате, когато защитава частните си интереси???

  • Г Кирков

    Тони , ние гледаме фактите, а те са , че Гергов е на ръководни позиции в БСП и непрестанно парадира с това. Да, БСП за него е един параван, който му дава защита, но защо БСП като партия позволява това. Защо, Тони???

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм