Тръгваме на истинската борба срещу корупцията

Автор:
Понеделник, 06 Март 2017 08:41
Тръгваме на истинската борба срещу корупцията

Радан Кънев, лидер на Нова Република:България ще стане по-богата, само ако спрем кражбите от най-горе до най-долу

-          Г-н Кънев, всеки ден пътувате из страната. Какво ви споделят хората?

Хората винаги ни задават най-болезнените въпроси - дали ще успеем да се преборим с корупцията, кражбите и бедността. Казват ни: „Подкрепяме ви, защото имате смелостта да говорите за проблемите едно към едно“. Питат как стана така, че доходите на румънците са два пъти по-високи от нашите, цената на храната – по-ниска и всеки ден гледаме по телевизията как

                   в Румъния вкарват корумпираните чиновници в затвора.

При нас се разиграва шоу – уж се повдига обвинение, а след това няма нищо.

-          Какво трябва да се промени в България, за да стигнем поне румънците?

Трябва да започнем истинската борба с корупцията. Тогава ще се отпусне примката на партийните обръчи и монополите и бизнесът ще поеме въздух, ще работи по-агресивно и ще създава нови работни места. В Румъния влизат три пъти повече чужди инвестиции, отколкото в България. Оттам естествено се увеличават доходите на хората и възможностите им да живеят по-добре. Ние от Нова Република предлагаме   пакт за икономически растеж без корупция, който следва модела на успеха на Румъния. Първо, въвеждане на антикорупционния заместник - главен прокурор и създаване на дирекция за борба с корупция в прокуратурата. На второ място – децентрализация и реформа в администрацията със съкращение на излишните служители и увеличаване на доходите на тези, които качествено работят. Трето, необходимо е

               намаляване на ДДС за храни, лекарства и книги от 20 на 9 %.

Това прави храните по-достъпни и по-качествени, насърчава местния производител и намалява измамите по ДДС.

-          Казвате, че в България се краде. Кой и какво краде?

За огромно мое съжаление България стана държава, в която се краде на всички нива. Излишно е да споменаваме двата скандала с КТБ и АЕЦ „Белене“, където държавата даде над 6 млрд. лева само за последните две години. Тези пари можеха да отидат за образование и за пенсии, вместо да покриват тези кражби. Всяка голяма обществена поръчка се печели от три – четири фирми.

Плащат се огромни комисионни директно на партиите –

на БСП, ГЕРБ, ДПС. Те минават през свързани с Делян Пеевски лица, който работи като брокер на всички. Обществените поръчки основно за пътни проекти се изпълняват изключително некачествено – след като са завършени, започват ремонти, като се харчат нови пари и отново се краде. На по-ниското ниво най-големият проблем са поръчките за сметопочистване и извозване на боклука. Всички знаят , включително и в Пловдив, кои групи в Общинския съвет представляват боклукчийската мафия.

- В момента върви голямото предизборно наддаване на партиите за високи заплати и пенсии. Нова Република на какво залага?

На ускорен икономически растеж.

                     Ние залагаме на освобождаване на бизнеса от рекета

на администрацията и от бумащината, за да може да произвежда повече. Гарантираме, че ако участваме активно във властта, ще има икономически растеж над 6 %, какъвто постигна Румъния. Унгария, Полша, прибалтийските републики минаха растежа над 5 – 6 % и успяха да увеличат средните нива на доходите .

-          Как да разберем кои обещания са реални и кой ни лъже?

Има начин да различите лъжеца от отговорния политик. Държавата определя минималните нива, но ако няма реален икономически ръст, те се гарантират с дългове и с изтискане на бизнеса. Например, обещанието за 650 лв. минимална заплата означава дългове и бизнесът в бедните райони на страната да фалира, защото няма да може да плаща такава заплата. Ние говорим   за средни нива на заплати и пенсии , ако се постигне този икономически ръст, на който залагаме, и ако България влезе в еврозоната. Тогава след четири години в страната ще има

                       над 750 евро средна заплата и над 300 евро минимална пенсия.

Ако с две думи трябва да кажем цялата програма на Нова Република, тя е „Всекиму заслуженото“.

-          Защо се разпадна дясното?

Дясното в България може да бъде само алтернатива на комунизма и на социалистическия начин на управление. В България има две комунистически партии – ГЕРБ и БСП. Дясното може да бъде единствено алтернатива и на ГЕРБ, и на БСП, които са като сестри близнаци. Т. нар. Реформаторски блок избра да бъде шаферка на

                     сватбата между ГЕРБ и БСП, която тръгва от с. Маноле.

Сигурен съм, че много свестни хора и в СДС, и в ДБГ, и в БЗНС не искат да бъдат присъдружна партия на ГЕРБ и разбират, че тази фалшива десница, която ГЕРБ предлага, не може да спре БСП. Колкото повече десни хора го осъзнават, толкова по-силно ще бъде единното дясно в България. От изявленията на Борисов се вижда, че той капитулира, защото знае, че губи изборите, Нинова вече го е била и си търси оправдание. Неслучайно избяга от дебат с нея. Така правят страхливците в политиката. ГЕРБ и всички присъдружни партии на ГЕРБ са ментета и не могат да спрат комунистите. Ние трябва да спрем комунистите, но това може да направи само истинска десница.

-          Как хората да направят правилния си избор?

Да видят кой говори истината, без да го е страх, и да го подкрепят, защото ще имат нужда от такъв защитник в задаващия се много омазан, да не кажа много по-силна дума, свински парламент.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм