Нов паркинг за 140 коли в Източен, чистят Гладно поле

Автор:
Петък, 27 Януари 2017 10:47
Нов паркинг за 140 коли в Източен, чистят Гладно поле

Нов паркинг за 140 автомобила ще бъде изграден в карето между бул. Източен, ул. Славейна и Братя Свещарови с допълнителните средства, които Общинският съвет гласува за инфраструктурата в район Източен на сесията вчера. Разговаряме с кмета на Източен Николай Чунчуков за плановете на администрацията за благоустрояване на района през 2017.

- Г-н Чунчуков, само с 3 гласа против Общинският съвет прие предложения от кмета инж. Иван Тотев бюджет за 2017 на Пловдив. В него се дават допълнителни 300 хиляди лева за инфраструктура в район Източен. За какво ще използвате тези средства?

- Благодаря на кмета и на съвестниците, които действително само с 3 гласа против, приеха финансовата рамка на общината, както и за целево отпуснатите допълнителни 300 хил. лева за Източен. Заедно с парите от гаражите, които са още 350 хиляди, районът ще разполага със 650 хиляди лева за изграждане на нова инфраструктура, като основно ще се работи по междублоковите пространства и местата за паркиране по новата Наредба1 която е за предоставяне на паркоместа срещу заплащане. Имаме подготвен проект за пространството между бул. Източен и улиците Славейна и Братя Свещарови. Там бяха премахнати от собствениците им 70 гаражни клетки миналата година. Само един от тях се възпротиви и ние ще отстраним гаража му, ако не спази 14-дневния срок на заповедта ни. На тяхно място ще се изгради изцяло нов паркинг за 140 автомобила, което е двойна площ за паркиране. Част от тях ще се отдават на желаещи да наемат свое запазено място срещу 15 лева месечен наем. Ще бъдат подменени изцяло тротоарните настилки и дъждобприемните шахти, ще се изградят и алеи. Поръчката ще е на стойност 150 хил. лева.

- Къде ще насочите останалите средства?

- Основно в реконструкция на междублокови пространства, паркинги, тротоарни алеи, зелени площи. Следващата зона, която ще облагородяваме, е Гладно поле. Там за премахване има 250 гаражни клетки. Знам, че това ще отнеме време, тъй като на собствениците се дава месец сами да премахнат клетките, но обикновено те искат удължаване на срока, с което се съобразяваме. След това следва издаване на заповед за премахване в 14-дневен срок и ако не се изпълни, ние пристъпваме към отстраняване на гаражите. Пространството е огромно и гаражите ще бъдат премахване поетапно - схема по схема, и там също ще изградим паркинги и ще реконструираме прилежащите тротоарни настилки, като първо ще се изчисти и изравни теренът. Искаме до края на годината да изчистим района от 250-300 гаражни клетки. Видно е от проекта за бул. Източен и Славейна, че след като се премахнат гаражите, паркоместата се увеличават двойно.

- Колко са гаражите в Източен, които следва да се премахнат до 2019 по програмата на община Пловдив? И няма ли да е опасно за собственици на автомобили с клетки в самото гето?

- Да ви кажа, случаите на посегателства над автомобили в квартала са минимизирани. Самите коли там не са скъпи - между 4 и 5 хиляди лева. Каското на такъв автомобил не е повече от 400-500 лева.

- Кога ще се измести администрацията на района в новия си дом - административната сграда на бул. Мария-Луиза, която е нпълно завършена?

- След изборите на 26 март. В момента е неудачно, защото системата ГРАО е тук и е по-добре да минат изборите. До дни ще обявим поръчката за мебели, това е последното, което е необходимо преди изместването ни.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм