Многоетажни паркинги и пари за култура през 2017

Автор:
Събота, 31 Декември 2016 00:25
Многоетажни паркинги и пари за култура през 2017

Втора част от годишното интервю на Plovdiv-online с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев:

Пловдив ще е добра Европейска столица на културата, макар и нискобюджетна

Поне 3 млн. ще са средствата само за Културния календар през 2019

Знам как искам да продължа кариерата си след 3 години

Нека пловдивчани се гордеят с видимата промяна на града си и оценките, които получаваме - те са реалните

- Преди година пак за капиталното ни годишно интервю на един от въпросите ми точно прогнозирахте, че очаквате разпад в групата на Реформаторския блок в Общинския съвет. През 2017 очаквате ли нови разпади и в други групи?

- Да ви кажа честно, поне на местно ниво имам някакво самочувствие, че познавам основните политически фигури, което е важно, за да можеш да предвиждаш. Бих прогнозирал разпадане на група, но в момента няма да го направя, тъй като идват избори и всички се консолидират в посока избори. За групите в Общинския съвет това важи по същия начин – изборите ще сплотят групите, дори да има хора в тях, които не работят или не искат да работят заедно. Но след изборите нещата могат да бъдат различни и то зависи до голяма степен от това кой какъв резултат ще получи в Пловдив. Знаем вече някои от кандидат-депутатите от другите партии, подготвяме и нашите за една хубава листа, чакаме да видим ще има ли мажоритарен елемент...

- Е, няма да има, то е ясно.

- Да, по-скоро се готвим за пропорционална листа. Най-вероятно е много голяма възможността за гражданска квота в ГЕРБ Пловдив.

- Към какъв резултат се стремите?

- ГЕРБ има 5 депутати от Пловдив, запазването на тази бройка ни е цел.

- През 2016 опозиция в Общинския съвет нямаше...

- Е, как, ВМРО, Слави Георгиев, БСП, Николай Радев...

- Добре, 7-8 души. Може ли да се консолидира някаква по-голяма опозиционна група през 2017, така че решения, които се приемат с квалифицирано мнозинство, да не минават?

- Важното е, за да не чувства напрежение в Общинския съвет, самите предложения, които влизат за обсъждане и гласуване да бъдат максимално приемливи. Не си мислете, че има партии, които подкрепят безрезервно, особено ако видят някакво решение, от което могат да извлекат политически дивидент. Това ми е ясно. Така, че първото нещо за консенсус в ОбС, е да бъдат обмислени предложенията. Когато има тежки такива, какъвто беше случаят с Белодробна болница, да бъдат аргументирани – тогава получават подкрепа.

- Преди година дадохте карт-блаш за Савина Петкова като председател на ОбС, макар изборът й за някои да бе голяма изненада. Как оценявате работата й с вас и общинската администрация, и като пръв сред равни в Съвета?

- Мисля, че тя израстна много за тази една година. Г-жа Петкова е много добър избор за председател – първо като човек, второ като експертиза на юрист, работил именно в администрация, трето – много често тя дава различно от нашите партийни предложения и ние го дебатираме. Тя е със собствено мнение, което ценя, защото едно е на събрание на група на ГЕРБ да се излезе с политическо решение, друго – някой отвън да каже: това не е точно така, коригирайте го или сменете го. И се вслушваме. Изобщо в този мандат слушаме опозицията, има страшно много техни предложения, които се приемат. И когато опозицията знае, че не е натисната или смачката в ъгъла, тогава и озлоблението в политиката е по-малко.

- То затова ли Спас Гърневски по-рядко взе да се изказва?

- Той винаги може да извади нещо от ръкава /смее се/. Някой път има прекрасни закачки с Николай Радев, които разведряват обстановката. Но 4 години кмет на Пловдив е сериозна биография. И препратките му към дадени исторически моменти от развитието на града в последните две десетилетия са много важни.

- Кои са големите проекти, които искате да започнете през 2017?

- Когато говорим за проекти, всички разбираме инфраструктура. И оттам нататък – за пътища и автомобили. Иска ми се на мен 2017-та да говорим за проекти, които в по-малката си част да са свързани с автомобилите. Ако не предприемем някакви кардинални действия, автомобилите ще са страшна напаст. Ние го виждаме по тенденциите – регистрацията на коли, апартаментите, които се продават. Положението ескалира в геометрична прогресия. До 10 години Пловдив ще бъде абсолютно задръстен. Така че за нас е важно през 2017 да предприемем нова политика, а именно поне на три места ще се опитаме да стартираме многоетажни паркинги. В Западен имаме два терена, в Тракия – един, а в Централен – бившата сграда на ТЕЛК. В последните 15 години се отнемаше по 6 метра от един път, за да се направи паркиране на улицата. Искаме да стигнем до момент, в който да се връщат тези 6 метра, да се развалят тези паркоместа за сметка на озеленяването. Премахването на гаражите също ще ни помогне да увеличим паркоместата.

- Колко грубо струва едно такова съоръжение?

- В момента разглеждаме няколко варианта включително с модулни многоетажни паркинги – т.е. първата година два етажа, следващата – още два. В Програмата за разпореждане с общинска собственост ще влезе един паркинг на концесия в Западен и един общински. В Тракия също ще бъде общински, както и на мястото на бившия ТЕЛК. Като средства излизат между 3 и 4 милиона единия. Идеята е паркингите да са по-евтини от Синята зона. Примерно на Железарска в зоната да платиш 2 лева, но на паркинга на ТЕЛК-а – 1 лев. По-голямата част от паркиранията в Синя зона в центъра са с развлекателен характер. Това са хора, които отиват с коли на центъра да пият кафе, да се разхождат. Искаме този тип паркирания да се намалят поне малко. За бизнеса имаме платени паркоместа, които са съвсем поносими – 200 лева на месец, така че той има алтернативи в центъра. За ТЕЛК-а чакаме разрешение от НИНКН, за да можем да стартираме многоетажния паркинг, така че да поеме Капана и тази зона. Но не искам през 2017 да си говорим толкова за паркиране, ще продължим и с улиците, но няма да са център на проектите ни. Ще направим четирите булеварда със заема от ЕБВР, Остромила ще продължим инфраструктурата и нищо чудно да се окаже да не започваме друга улица в града. Защото искам парите да ги вложим в това, което е важно – освен улиците, за един град. Това е културата.

- Какво предвиждате в духовния сектор?

- Между 1 и 1,5 млн. ще е реконструкцията на галерията на Гладстон 32, Дома на художниците. Това ще е имиджова сграда за Пловдив. Кино Космос – по същия начин. За Художествената галерия, за Стария град отново ще има и повече средства. Така че бюджетът през 2017 няма да е толкова автомобилно фокусиран, а е повече за хората, за културни пространства. 2,5 млн. ще дадем само за културни събития – 1 млн. за фондация Пловдив 2019 и 1,5 млн. за Културния календар. За археологията предвиждаме повече средства, Небет тепе сцециално, Голямата базилика. През 2017 предвиждаме да стартираме дейности по площадното пространство на Базиликата. Проектът го чакаме от Америка за България, а средствата за площада ще са общински.

- Има ли някаква опасност за представянето на Пловдив като Европейска културна столица през 2019?

- Важно е да се знае, че очакванията на самата Европейска комисия към български град са много по-различни от очакванията към италиански, да речем, за Матера, включително, с който ще сме заедно европейски столици на културата 2019. Бюджетите са различни, държавата е различна, подкрепата е различна. Заявената от държавата Италия подкрепа към Матера е в десетки милиони евро. Така, че очакванията към нас от ЕК са по-различни включително от това, което колегите ни бяха видяли във Вроцлав и Сан Себастиян, които тази година са европейски столици на културата. Ние може да имаме успешна културна столица с по-нисък бюджет и това ще направим. Само за третия ни кол Пловдив 2019 има получени 200 проекта от цяла Европа. А фондацията е планирала да финансира около 30-35 проекта. Ние сме спокойни, че ще изберем тези 30-ина проекти и те ще са много добри. Имаме проект одобрен на София Мюзик ентърпрайсиз за 12 милиона, от които 2 са от общината, 10 – от техни спонсори, за голям музикален формат с 3-годишна продължителност. Оттам нататък започваме да работим по откриващата и закриваща церемонии, те са много важни. Разглеждаме и проект за мобилна зала за 800 места, която да се мести в различните райони. С базовата структура ще се оправим. Имаме Античен театър, Драматичен театър, Дома на културата, къщите в Стария град. Ще отделяме средства, казах 1,5 млн. за Културния календар основно за местните творци, тъй като голяма част от тях не могат да попаднат в проектите на фондация Пловдив 2019. Най-вероятно през 2019 Културният календар ще стигне 3 млн. лева за проекти. Така, че Пловдив ще е добра културна столица.

- Каква ще е финансовата рамка на бюджета?

- Изпълнението за 2016-та е 122 млн. местни пирходи при планирани 118. С държавните средства може би ще минем 260 млн., но за нас са важни местните приходи. Така че през 2017 пак около 120-120 млн. лв. местни приходи ще заложим в бюджета. Но това не ти позволява да построиш нов мост на Марица, Модър-Царевец, Голямоконарско...

- В най-новата история на Пловдив само вие и д-р Иван Чомаков имате по два кметски мандата, а и в цялата история на Пловдив няма кмет с повече от два. Имате ли амбиция за трети мандат?

- Каквото и да ви кажа, ще има политически спекулации, но аз вътрешно за себе си имам отговор на този въпрос. Все пак има още три години, ние не знаем живи ли ще сме. Но за себе си знам как искам да продължи кариерата ми.

- Понеже пак повтарям – няма кмет на Пловдив с три мандата.

- Има, как да няма!

- Кой?

- Тит Флавий Котис /смее се/! Как да няма.

- Какво хубаво ще обещаете на пловдивчани за 2017?

- Прекрасни моменти, с които да се гордеят – с града си. Тази година имахме много такива. Включително с последните открития на Античния театър, които променят историята не само на Пловдив, но и на цяла Римска Тракия. Или Голямата Базилика, който е невероятен проект и съм изключително радостен, че имахме куража да го започнем. Ноември 2018 трябва да я открием. Тенденцията за икономическия ръст на Пловдив е много добра в момента. Един от малкото региони с механичен прираст на хора – хора, които идват да живеят и работят тук. Това са реалните оценки. Иска ми се пловдивчани да се гордеят с тях, а не с това, което пише по форумите. Пловдив е градът с най-голям ръст на средната работна заплата през последните 5 години. И това са официалните данни, а не само намерения.

ВИЖТЕ ПЪРВАТА ЧАСТ НА ГОДИШНОТО НИ ИНТЕРВЮ С КМЕТА ИНЖ. ИВАН ТОТЕВ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • г-жа Бандерова

  Да спомоществува Бог третий мандат на индж.Тотев!Хвала!

 • Тракийци

  Кмете, най-важно е при нас в Тракия да се направи, ние трябва да сме първи, имаме най-голяма нужда

 • Доньо

  Да живее кмета Тотев и мъдрите ръководители на партия ГЕРБ!

 • сенилният ЛИНКОВ

  Ако на оглупелия полуидиот Красимир ЛИНКОВ (меко казано - на Главната Галерията си е кибар АРХИТЕКТУРА с Главен Вход със стълба откъм Пиацетта и с анекси и нямаше нужда да издъни "витрина" сякаш продава гащи наравно със сутиените наоколо! Кретен! Пак ли арх. Константинов го обслужва?) ако не му харесва училищната сграда, която е завзел и ако не ще да се катери по Тепето и ако старинни дворове не му "уйдисват" на тъпата дОшевност та ша ги подобрява ==

  = АМИ ТОГАВА ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ИЛКО ДА МУ СЪЧИНИ НОВА ГАЛЕРИЯ КАКТО ОПЕРАТА, КАКТО БАЛЕТА, КАКТО ЦИРКА, КАКТО КОЛИЗЕУМА, КОЛОДРУМА, ВЕЛОДРУМА, ХИПОДРУМА И КАНАЛА ЗА РАСОВО КОМАРОВЪДСТВО. НЕ ЛИ?

  Спрете подивелите налудничави Варвари, Мутро-полит-ици че съсипаха градчето! (Пловдив станал "неузнаваем", каква РАДОСТ!)

  Дворът си е хубав!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм