Иван Тотев: Работим за кабинет с пълен мандат

Автор:
Събота, 31 Декември 2016 00:24
Иван Тотев: Работим за кабинет с пълен мандат

Моделът Орешарски повече няма да се върне в държавата

Реконструкцията на булевардите и новият бул. Северен е гарантирана

През 2017 опожарените тютюневи складове и този на Одрин 8 ще бъдат възстановявани

- Изпращаме 2016 с избори за президент, посрещаме 2017 с избори за парламент. Само преди година пък бяха местните избори. Тази ускорена, да не кажа непрекъсната, изборност на България пречи ли на Пловдив, на местното самоуправление?

- Няма как изборната ситуация да не се отразява на общината, на града, на живота на хората. Както и досега съм казвал, за мен консенсуса в политиката е много важен. Така, че надявам се като минат изборите да може да се състави стабилно дясно правителство, което да изкара пълен четиригодишен мандат.

- Имате опит като кмет с падане на правителство и то ваше, макар и в края на мандата му, и това помним как рефлектира върху Пловдив. В новата ситуация на избори през 2017 – застрашен ли е Пловдив?

- Пловдив е много голяма община, с достатъчно средства, които се генерират от местни приходи, така че от гледна точка на функциониране на общината това не е притеснително. То може да влияе, но пък Пловдив има един добре функциониращ и структуриран Общински съвет. Не очаквам там да има някакви притеснения, което е много добре за града, тъй като ако на национално ниво има някаква несигурност – в каквато и да е посока, тя обикновено рефлектира на местно ниво. Но след тази вече над година на функциониране на Общинския съвет, мисля, че нещата са повече от ясни и стабилни. За нас е важно да има такова правителство, с което да бъдем спокойни. И то не за пари! Парите са може би 20% от цялата работа на една голяма община с кабинета. 80% са преписки, документи, становища, които са много важни и забавянето им практически може да блокира работата на общината, която и да е тя.

- Все пак, да речем, че дойде не точно дясно правителство. Как това ще рефлектира върху една дясна като управление община, каквато е Пловдив?

- Никога няма да се върне модела на управление на Орешарски, убеден съм. Не казвам специално правителство на БСП и ДПС, а по-скоро начина на управление тип Орешарски. Той имаше за цел да смачка ГЕРБ – на централно ниво, по места, навсякъде. Това беше много тежка година и нещо, но не мисля, че в България има такава изострена обстановка, която да предполага връщане на този модел. От самите политически субекти на национално ниво се вижда, че не са така изострено настроени един към друг, което е добра предпоставка да очакваме нещо положително след изборите.

- В бюджета на Пловдив каква част зависи от държавата и докъде Пловдив може сам, включително в големите проекти?

- Бюджетът е ясен - имаме капиталова субсидия от 1,7 милиона, тя е на брой жител и е разписана в закона. Но зависим от държавата дотолкова, доколкото дали ще можем да финансираме някои от по-големите проекти. През 2016 получихме финансиране от държавата за бул. Васил Априлов – 2,5 млн лева. През 2017 подготвяме няколко големи проекта, сред които продължението на Васил Априлов, отчуждителните процедури на Голямоконарско шосе, отчужденията по Модър, започваме детски градини в Южен и в Централен... Всички тези проекти ще ги подадем за държавно финансиране, така че ако някои от тях или дори частично някои от тях бъдат финансирани, ще е от помощ за местния бюджет. Примерно по времето на първия кабинет на ГЕРБ финансирахме две детски градини с 50% от необходимите средства.

- От какво от свършеното през 2016 сте доволен и от какво не?

- От големите проекти най-вече старта на проекта с 30-милионния заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Беше много пъти отлаган във времето и добре е, че затворихме тази тема. Виждате трудностите с археологията, която излиза на Коматевско шосе, за бул. Северен отчуждаваме имоти, но важното е, че през 2016 този проект тръгна. И вече не може да му се пречи. 2016-та беше тежка с някои инциденти, които се случиха в Пловдив – пожарите в тютюневите складове, бутането на склада на ул. Одрин 8 – това са изключително неприятни събития. Тези случаи не само са много неприятни, но и трудно можеш да обясниш на хората, че това е една тежка ситуация, в която винаги общината търпи удари, критика, макар имотите да са частни. Но в нечии очи общината, кмета са тези, които носят отговорност за абсолютно всичко – без значение разписано ли е в закон или не.

- При всяка изборна ситуация се изостря не само политическото говорене, но и ако щете анонимните атаки, внушения по форуми, в интернет. Как гледате на тях?

- Аз съм най-атакуваният човек в Пловдив, няма по-атакуван в последните 6-7 години. Посвикнал съм, което не означава, че ми е приятно. Но за всички по върховете е така, дали ще е на национално ниво, на местно или в някаква институция – винаги е едно и също, на прицел си.

- Напоследък отново се заговори за Колодрума. Докъде стигнаха проверките на Спортната зала?

- Има проверка от Агенцията за държавен финансов контрол. Доста дълго продължава, но няма нещо, което да ме притеснява. Напоследък залата пак е на дневен ред с отказа на Волейболната федерация за участие на Пловдив в домакинството на световното. Всяко такова събитие дава повод да се притопля цялата манджа, която се е говорела – пак чуваме 60 милиона, но това е един комплект от лъжи, които попиха в политическото говорене.

- В миналогодишното ни интервю по темата за площад Централен казахте, че лятото на 2017-та се очаква готов проект и в края й – първа копка. Остава ли графикът?

- Не съм загубил увереност, но като гледам колко бавно се движат нещата, съм вътрешно недоволен, за да използвам по-меки думи. Факт е, че около година не можем да съгласуваме проектозадание с Националния институт по паметниците на културата /НИНКН/, вярно – още не сме го получили, но поне в разговори ни уверяват, че е готово. В началото на 2017-та се надявам да подготвим инженерингова процедура, ако успеем до лятото да изберем изпълнител, започваме проекта до края на годината. През 2018-та да направим такава етапност, че към 2019 да имаме завършена част на общо площадно пространство, като отделните части са с различен линеен график. Радостното е, че успяхме да спечелим в Административен съд /АС/ поредното дело за павилионите на Главната, които запушват връзката с Одеона.

- И за тютюневите складове, и за площад Централен – защо са толкова бавни процедурите в Министерство на културата, респективно НИНКН?

- В личен план познавам и г-жа Джуркова, работи много добре. Но може би капацитетът е такъв, че е нормално да чакаш по 4-5-6 месеца. Явно там има някакъв проблем, който дали е свързан с натовареност, дали е с това, че ситуацията специално в Пловдив се изостри много с тютюневите складове, включително имаше пререкания кое е паметник, кое не, кое е регистрирано, кое не. Най-вероятно всичко това води до някакъв по-голям стрес и бавно вглеждане.

- Сагата с тютюневите складове на какъв етап е?

- Това, което е добре за нас, е че успяхме декември месец да вземем Подробен устройствен план /ПУП/ от НИНКН за цялата Централна градска част. Така ще регулираме всеки имот – кой е паметник, с какъв точно статут и какво точно може да се прави с него. 2017-та ще е важна с финализирането на този глобален ПУП за цялата Централна градска част. Въз основа на него ще можем със собствениците на сгради и фондация Пловдив 2019 да проектираме какво ще се случва в зоната. Имаме одобрено задание и за укрепване на склада на Кудоглу, италианските собственици са готови да започнат. Бях в Института по паметниците и становището на специалистите архитекти там е положително – впечатлени са от проекта за укрепване. Доколкото имам информация, ще бъдат ангажирани италиански архитекти за възстановяване на сградата. Има и вече одобрен проект за укрепване на склада на ул. Одрин 8.

- Реконструкцията на бившия Партиен дом на пл. Централен също бе проект за 2016.

- Очаквахме там да намерим финансиране от Националния екодоверителен фонд на стойност 10 млн. лева, но не се получи. През 2018-та общината ще опита да направи промяна върху зоните за въздействие в града. В момента те са три: обществена, Сточна и Централна гара, социална зона, която е между бул. Мария-Луиза и река Марица, и икономическа – Гладно поле. Тези зони могат в момента да получават европейски средства. В тях за град Пловдив има 22 милиона за саниране на сгради, както частни, така и обществени. През 2018-та ще имаме право да коригираме обхвата на зоните. Смятаме обществената зона около Централна гара да я разширим, така че да включи и Партийния дом, за да може сградата да се финансира целево по програма Региони в растеж. И не само него, но и голяма част от сградите по Главната улица. В момента район Централен работи много активно да се създават сдружения на собствениците, така че да подготвят сградите са саниране. Така, че с тези 22 млн. от Региони в растеж практически да реставрираме, ако не всички, то повечето сгради по Главната улица.

ОЧАКВАЙТЕ:

ЩЕ ИМА ЛИ НОВА ПОЛИТИЧЕСКА СИТУАЦИЯ В ПЛОВДИВ?

МИНАВАМЕ ОТ АВТОМОБИЛНООРИЕНТИРАН КЪМ КУЛТУРЦЕНТРИЧЕН БЮДЖЕТ ПРЕЗ 2017!

ЩЕ СЕ КАНДИДАТИРА ЛИ КМЕТЪТ ИВАН ТОТЕВ ЗА ТРЕТИ МАНДАТ?

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (6)

 • ....

  И все пак, кмета да не забравя, че парите за Колодрума му бяха отпуснати точно от Орешарски. Искал да смачка ГЕРБ, ама друг път... Смачка ви високомерието и едноличните решения на Борисов. Излиза, че имате повече проблеми с правителството на ГЕРБ - Зико областен управител, например, забавените проекти. Апропо, какво стана с грандиозния втори Гребен канал???

 • Р.Радев

  Тотев - премиер!

 • Пловдивчанин

  Не пиши глупости, тъкмо Ореха и Чобанов не даваха пари за Колодрума. По отношение на иженарицаемия Зико обаче си прав и заради такива Борисов го отнесе на президентските избори.

 • читател

  Всички кървавочервени морони да се заровят в ягодинската землянка до второ пришествие!Честита нова година!

 • читател

  отговори на: читател

  Ей палячо неграмотен, ползвай си твой ник - идеално ти пасва отива именно "червен морон". Вътрешнопартизански битки с ягодовския пищов си прави на партийно събрание на Позитано и от твое име червена мишко...

 • sdd

  Няма проект на Тотев, който да не "мирише" на корупция и далавера! При ремонтите на булевардите се извършват огромни нарушения! По проектът " Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт" бяха усвоени над 40 милиона лева! Резултатът е, че движението стана още по-трудно, а системата за безкондукторно обслужване и информиране в автобусите не работи! А по договор, гаранцията и изтича! Средствата по този договор са били платени още през декември 2015! Няма ли кой да извърши прокурорска проверка?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм