Кмет и губернатор на Лвов приеха пловдивски бизнесмени

Автор:
Сряда, 09 Ноември 2016 14:39
Кметът на Лвов Андрий Садовой с нашата делегация Кметът на Лвов Андрий Садовой с нашата делегация

Първата бизнес делегация, водена от Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, се върна тази седмица от Лвов с конкретни договори с контрагенти от украинска страна.

6 фирми от Пловдив и региона са участвали в срещите формат кмет и областен управител, както и на бизнесфорум, организиран от тамошната Търговска палата, продължил в тет-а-тет разговори.

Пловдивският бизнес е бил представен от фабриката за консерви „Траки", част от Щром, балнеокомплекс „Хисар", винзавод „Брестовица", първомайските „Витал", „Николов и синове" и „Първомай БТ". И към шестте позиции в бизнеса – консервна, тютюни, туризъм, вино, еластични нишки за текстилната индустрия, украинският бизнес е проявил интерес и са постигнати конкретни договорености, съобщи за Plovdiv-online инж. Димитър Георгиев.

- Г-н Георгиев, в края на май 2016 делегация от Пловдив, водена от кмета инж. Иван Тотев, подписа договор за побратимяване с украинския град Лвов. Какво се случи след това?

- Пловдив е побратимен с десетки градове, но много от договорите остават на хартия, без реални ползи. Като почетен консул на Украйна и инициатор за визитата през май в Лвов, исках да направя всичко възможно нещата да не останат като фойерверк, който не гърми. През септември Лвовският театър гостува на „Сцена на кръстопът" с камерна пиеса, изнесена от двама заслужили артисти на Украйна. Но за мен истинският резултат е, ако раздвижим бизнесът. Няма да спра да повтарям, че икономиката е политиката на една държава, на един регион или община. Трябва да призная, че очаквах повече фирми от Пловдив и региона да се включат в бизнесделегацията, но – както се казва, който дошъл, дошъл. Освен бизнесмените, собственици на 6-те търговски дружества, за Лвов пътува кметът на Първомай Ангел Папазов и началникът на „Международно сътрудничество" на Община Пловдив Алена Палашева.

- На какво ниво мина визатата?

- Не очаквах да бъдем приети лично от кмета на Лвов! Но първата ни среща бе именно с Андрий Садовой, като участваше и българският посланик в Украйна Красимир Минчев. Втората ни среща бе с губернатора на Лвовска област Олех Сенютка. След това визитата ни продължи с индивидуални срещи, като украинските бизнесмени бяха препоръчани от Търговско-промишлената палата, както и от самата община и областна администрации – т.е. става въпрос за сериозни фирми. 4 от тях бяха от сферата на туризма. Две украински дружества веднага поискаха да купуват тютюн от „Първомай БТ". Консервните фабрики „Траки" и „Витал" също намериха реални клиенти. Винзавод „Брестовица" се договори с две фирми – една от Украйна и втора – от Беларус. Участвахме на Международния бизнесфорум в Лвов, който се проведе в рамките на визитата ни – от 2-ри до 4-ти ноември. На форума 40 минути говори президентът на Украйна Пьотр Порошенко.

- Какво каза президентът Порошенко?

- Говори за войната в Източна Украйна, за отношенията с Русия и борбата с корупцията. Обяви, че с негова заповед са заставени всички представители на висшия държавен ешалон да представят персонални данъчни декларации, в които описват дори кухненското си оборудване – до лъжиците и вилиците. Излизат действително интересни неща. Като например, че двама братя депутати държат в брой по 24 милиона долара! 100 хиляди декларации на държавни служители са вече подадени.

- Шестте пловдивски фирми са с реални резултати – договори след визитата си в Лвов. Как ще продължите инициативата?

- Имам амбицията през април-май 2017 да организираме в Пловдив един широк двустране бизнес формат с участието на поне 35-40 фирми от Украйна, но това без подкрепата на общината не може да стане. Украинската страна показа изключително уважение в лицето и на кмета, и на губернатора на Лвовска област към нас. Надявам се да върнем жеста още повече, че ползите за бизнеса са несъмнени.

- Повече изнасяме или повече внасяме от Украйна днес?

- Търговското ни салдо със страни като Украйна и Русия винаги е било отрицателно. Заради огромния внос на метали, въглища, горива. Стокообменът с Украйна обаче е на най-ниското си ниво от 2008-ма насам. Тогава сме имали над 3 млрд долара стокообмен. През 2016-та едва ли ще надхвърли 500 млн. долара, след като данните до юни включително сочат 260 млн. реализиран стокообмен. 6 пъти се е стопил от 2008-ма насам. Днес е едно нищо.

- На какво се дължи този срив?

- На войната, разбира се. На девалвацията на украинската гривна. На вдигането на цените на газта, водата, комуналните услуги, които винаги са били евтини там. Средната заплата в Украйна днес е 200 долара. Но кризата е времето да се намеси бизнесът, да се установят контакти, да се инвестира! Примерно посетихме може би най-голямата Зеленчукова борса в Западна Украйна. Запознахме се с шефа й Иван Стефанишин. Продават всичко – плодове, риба, месо, зеленчуци, мляко, консерви, всичко буквално. Десетки пъти по-голяма от борсата в Първенец. И Стефанишин каза – интересуваме се от всичко в областта на храните. За съжаление, държавата ни и по-специално Министерството на икономиката не прави нищо. През 2010-та е било последното заседание на Междуведомствената комисия България – Украйна, която е към Министерството на икономиката.

- В сферата на културата, има много бесарабски българи в Украйна...

- Почетният ни консул в Лвов е бесарабски българин, Виктор Нотевски се казва. Подарихме 15 български носии – 7 закупи община Пловдив с решение на Общинския съвет, аз дарих още 8. Подписахме договор между Украинско-българското сдружение в Пловдив и Българо-украинското в Лвов. Междудругото то се нарича „Иван Вазов". Договорихме взаимни посещения, развиване на туризма, срещи особено с Медицинския университет в Пловдив.

- Колко са официално украинците в Пловдив?

- Над 400 официално регистрирани. Иначе на територията на областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Хасково, са 850. 7 хиляди са в цяла България.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм