Ангелкова: Чупим рекорд в туризма от 25 г.

Автор:
Събота, 10 Септември 2016 01:03
Ангелкова: Чупим рекорд в туризма от 25 г.

Първите 7 месеца на 2016-та са абсолютен рекорд в туризма, откакто се води статистика - от началото на 90-те години на миналия век.

Най-силната година досега бе 2014-та.

Статистическите данни от първите 7 месеца на 2016-та бележат ръст с 16,9% спрямо 2015-та, а спрямо 2014-та - ръстът е 14 на сто.

Само за юни и юли 2016-та приходите от туризъм са 1 млрд лева, а за първите 7 месеца от годината те са над 1,1 млн. евро.

2016-та отсега може да се каже, без данните за силния август, е най-успешната в туристическо отношение година за България, каза министър Ангелкова в Пловдив.

Двоен е ръстът на туристите през това лято и то без данните за август - ръст от 20%.

Само за юни и юли ръстът в летния туризъм е 23,1 на сто.

Германия излиза на първо място по увеличен туристопоток към България - с цели 37-38%.

На въпрос на Plovdiv-online къде точно по морето се подвизават германските тюристи, понеже на юг все още са рядкост, министър Ангелкова уточни, че 75 на сто от немците избират северното Черноморие. Там е предпочитаната лятна дестинация и за румънците, които бележат ръст от 20 на сто това лято.

Русия качва с цели 30% туристите си основно по българското Черноморие, като предпочитани дестинации от тях са предимно на юг и край Варна.

Силен ръст има при туристите от Полша, Чехия и Словакия. От години насам доста унгарци също са избрали Българското черноморие.

Почти за бум може да се говори при туристите от Холандия и Белгия. Холандците са нарастнали с цели 44%, а белгийците, дошли у нас на почивка - с 40 на сто.

Изключително любопитен факт е, че ръстът на туристите през слабоактивния месец май също бележи силен тренд нагоре с 20 на сто. Очаква се подобен да е ръстът и през септември, каза още министър Николина Ангелкова.

Целта и усилията на министерството на туризма са съсредотолени върху налагането на България като целогодишна туристическа дестинация и в това отношение градове като Пловдив имат изключителна роля.

Ръстът на туризма в Пловдив през първите 7 месеца на 2016-та е над 13% спрямо 2014-та, като градът развива преди всичко културно-исторически туризъм и е водещ заедно с Велико Търново в този сегмент.

Като процентен принос към бюджета летният туризъм дава 70 на псто от приходите в сектора, зимният - 20 на сто, а останалите 10 на сто се поделят между дригети видове туризъм, сред които е културнои-историческият, каза министър Ангелкова в Пловдив.

Пловдив вече е в картата ва световните културно-исторически дестинации след избора му за Европейска столица на културата, категорична е тя.

Любопитно е, че България стои добре и във вътрешния туризъм въпреки приказките, че масово българите ходели да отмарят в Гърция и Турция.

5,8% е ръстът на туризма вътре в страната при среден ръст за целия Европейски съюз от 3 на сто, заключи министър Николина Ангелкова.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм