Европа гради градовете си от 60 г., ние от 6-7

Автор:
Вторник, 06 Септември 2016 08:18
Европа гради градовете си от 60 г., ние от 6-7

Факт е, че ние започнахме да си обновяваве градовете в последните 6-7 години - след влизането на България в Европейския съюз.

В Европа модернизацията на градовете е започнала преди 50-60 години, след Втората световна война. Ние искаме за 6-7 години да ги настигнем.

Това каза кметът на Пловдив инж. Иван Тотев по БНТ тази сутрин - навръх празника на града, постигнал Съединението на България прди 131 години.

260 милиона бюджет е изключително малък на фона на европейските бюджети, но е вторият за България след София.

През следващите години ще надграждаме прекрасната си веломрежа със системи рентабайк, хвърли перспектива към пътната мрежа на Пловдив кметът.

Градът е 10 на 10 километра, не е голям като размери, а е гъсто населен и с изключително много моторни превозни средства. Това налага инвестиции в алтернативния транспорт, които са по европейски проект. Изградената веломрежа вече е над 50 километра.

Това, че има ремонти в Пловдив, означава, че има пари, което пък означава, че градът работи добре. Почти на 100% е сменен автобусния парк в Пловдив - и това без наличието на евросредства.

Ремонтираме една огромна част от градската инфраструктура в момента, без да получаваме изобщо евросредства и това трябва да се отчита - тази и другата година, за да може през 2018-та и 2019-та да се фокусираме повече върху културата, каза кметът Иван Тотев.

Цялостното обновяване на уличната мрежа е факт през последните 5 години.

Навсякъде при тези ремонти вървим заедно с комуналните оператори - ВиК, топлофикация, кабелните оператори, посочи той.

3 проекта за около 1,5 милиона, 12 други за 500 хиляди лева вече са подадени, каза Тотев на въпрос как върви проектната готовност на Европейска столица на културата.

През октомври ще отидем в Брюксел със самочувствие. В лицето на министъра на културата имаме заявено не само желание за подкрепа, но и оперативна помощ, посочи още градоначалникът.

До 1 октомври 2018-та изгорелите складове трябва да се възстановят. Но много неправилно отговорността се хвъли върху общината, каза Иван Тотев по повод палежа в Тютюневия град.

Складовете са 100% частна собственост, приватизирани са. Общината дава своите предписания, но за тях трябва да се грижат собствениците им. От друга страна е Националният институт за паметници на културата, където се съгласуват всички проекти в случая.

Умишлено не казах в 1 часа през нощта, събота, по време на пожара имената на собствениците на складовете, призна кметът Иван Тотев. Разбира се, че ги знаех, но представете си как щеше да прозвучи едно име, или една фирма в този момент - когато складовете горят, хора има на място, пожарникари, журналисти - най-малко щеше да се възприеме като обвинение от моя страна.

Не очаквайте аз да коментирам дали клошарят, обвинен за палежа, е виновен, отклони той темата за това кой подпали Тютюневия град.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм