Кметът: "Приятели" от София ще ни нападат до 2019

Автор:
Четвъртък, 25 Август 2016 12:29
Кметът: "Приятели" от София ще ни нападат до 2019

Кметът Иван Тотев е убеден, че Пловдив ще е успешна културна столица на Европа през 2019-та, Тютюневият град ще е една от емблемите на града, както и че атаките срещу Пловдив и управлението му няма да спрат.

Заслужаваме да сме културна столица, имаме капацитет за това, ние знаем, ние можем и ние ще бъдем една успешна културна столица!

Това каза кметът Иван Тотев по повод атаките от последните дни, че градът не може да опазва културно-историческото си наследство и не заслужава домакинство през 2019 като европейска столица на културата.

Той не пропусна да отбележи "болката", която изпитват някои "приятели" на Пловдив от София, загубили състезанието за Европейска културна столица.

Тази болка няма да спре до 2019-та, каза кметът и ще се използва всеки един повод.

Тотев призова пловдивчани да не се поддават на мейнстриймкултурата от северозапад и да слушат измислени лидери на обществено мнение.

Общината няма никакви пропуски в действията си спрямо опазването на културно-историческото наследство включително в Тютюневия град и е спазила закона, каза още кметът.

Той подчерта, че Пловдив дори финансира археологически разкопки в съседни общини – могилите в Брестовица и Маноле, въпреки че не й влизат в задълженията.

Прави се, защото Европейска културна столица 2019 означава не само град Пловдив, но и целия Пловдивски регион.

Кметът Иван Тотев инспектира днес археологическите разкопки на Голямата епископска базилика, която ще бъде напълно реставрирана за 2019 г.

Само за този обект общината отделя 5 млн. лева, а цялостното му изграждане съвместно с фондация Америка за България ще струва 10 милиона, посочи градоначалникът.

Само за фасадата на Етнографския музей сме осигурили 130 000 лева, а през 2015-та за ремонт на покрива дадохме 160 000, каза Тотев.

Над 2 млн. е струвала цялостната реставрация на къща Клианти, която на практика не съществуваше.

Преди 100 г. квартал Капана е бил изцяло опожарен. Сега е център за културен живот и тази зона я създадохме заедно, каза кметът.

Пловдив разчита на свой финансов ресурс за поддръжката и на Стария град. Неслучайно Министерски съвет последно даде и къща Ламартин на Пловдив, а преди това и Бирдас и половин дузина други, за да може общината да се грижи за тях.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • аааа аххаха

    Да бе, даже тютюневите сгради не изгоряха, те само си светиха

  • Софиянец

    Ей, на пловдивчани пак софиянци са им виновни:) Ами стойте си в прехваления град и не идвайте да живеете в София, както повечето от вас са направили. Имате си прекрасен кмет и тютюневи сгради, за които както разбрахме от новините се грижите чудесно!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм